Παρασκευή, 27 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Τουρκία: Το “φρούριο” Ατατούρκ και το μεγάλο ερώτημα για την εισβολή των καμικάζι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μέχρι χθες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αεροδρόμιο Ατατούρκ είναι το πιο… ασφαλές μέρος στην Κωνσταντινούπολη! Και δικαιολογημένα…

Στο άκουσμα της είδησης πως έγινε τρομοκρατική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης, η πρώτη σκέψη ήταν “μα… πώς;”.

Το βράδυ της Τρίτης, τρεις καμικάζι σκόρπισαν τον θάνατο, σκοτώνοντας 41 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 239. Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν “καρμπόν” εκείνης στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, στις 22 του περασμένου Μαρτίου. Ακόμη και στον τρόπο που έφτασαν ως το σημείο της επίθεσης οι δράστες: και αυτή τη φορά πήραν ταξί!

Πώς, όμως, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την αίθουσα αναχωρήσεων, οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και ζωσμένοι με εκρηκτικά;

Τρεις είναι οι τρόποι που φτάνεις στο Διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Ataturk, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια!

1. Με αυτοκίνητο
Όταν πλησιάζεις στην περιοχή του αεροδρομίου υπάρχει ασφάλεια και αστυνομία. Σταματούν κατά το δοκούν αυτοκίνητα για έλεγχο. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, γινόταν έλεγχος σε όλα τα αυτοκίνητα πριν μπουν στο πάρκινγκ, ανοίγοντας το πορτ-μπαγκάζ, ενώ κοιτούσαν και κάτω από το αυτοκίνητο με καθρέφτη.

2. Με ταξί
Στην περίπτωση των ταξί, ο έλεγχος δεν είναι τόσο σχολαστικός. Ο κόσμος αποβιβάζεται είτε στο επίπεδο των αφίξεων (ισόγειο), είτε στο επίπεδο των αναχωρήσεων (1ος όροφος), χωρίς όμως να έχει προηγηθεί έλεγχος στα οχήματα.

3. Με μετρό
Η στάση του μετρό στο αεροδρόμιο Ατατούρκ είναι στο υπόγειο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Ανάλογα με το αν ταξιδεύεις στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό ακολουθείς τις ταμπέλες για το αντίστοιχο κτίριο, καθώς είναι διαφορετικά που όμως δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Αν όχι όλες, τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι στην εταιρεία σεκιούριτι σου ανοίγουν τις αποσκευές, πριν μπεις στην αμαξοστοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις του εξωτερικού βγαίνεις στην “επιφάνεια” είτε με ανσασέρ, είτε με κυλιόμενες σκάλες στον προαύλιο χώρο στο επίπεδο των αφίξεων και μετά μπαίνεις στο αεροδρόμιο.

 

Αυστηρός έλεγχος και για τους επισκέπτες

 

Οι πεζοί, αλλά και όλοι όσοι θέλουν να μπουν στο εσωτερικό του αεροδρομίου και στις αναχωρήσεις και στις αφίξεις, είτε είσαι ταξιδιώτης, είτε είσαι επισκέπτης περνάς από έλεγχο. Ακόμα κι όταν πας στο αεροδρόμιο να παραλάβεις κάποιον επισκέπτη. Σκανάρονται τα αντικείμενα που έχεις μαζί σου, κι εσύ περνάς από τον ανιχνευτή μετάλλων. Στις αναχωρήσεις, ο έλεγχος αυτός γίνεται πριν παραδώσεις τη βαλίτσα σου και πάρεις την κάρτα επιβίβασης, ενώ επαναλαμβάνεται μετά τον έλεγχο διαβατηρίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε