Το πραγματικό πεδίο των μαχών, μπορεί να είναι το Χαλέπι και συνολικά η Συρία, όμως η Τουρκία τείνει να εξελιχθεί σε θέατρο σοβαρότατων εξελίξεων με παγκόσμιο αντίκτυπο.
Στην Άγκυρα και σε μια έκθεση φωτογραφίας, ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ χωρίς να συνοδεύεται από αστυνομικούς, ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει στους παρευρισκόμενους. Ένας νεαρός που καθόταν ακριβώς πίσω του, έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε στον αέρα, ενώ έπειτα έστρεψε το όπλο του στον Ρώσο πρέσβη και τον πυροβόλησε πισώπλατα.
Αμέσως μετά ο νεαρός έβγαλε το… διάγγελμά του, κραδαίνοντας το περίστροφό του. Είπε για το Χαλέπι και τη Συρία αλλά και για τον ιερό πόλεμο, μιλώντας πότε στα αραβικά και πότε στα τούρκικα για τον θεό που “είναι μεγάλος”. Σύμφωνα με τα τούρκικα ΜΜΕ, αμέσως μετά, ο δράστης πυροβόλησε ξανά και ξανά τον Ρώσο πρέσβη, μέχρι να βεβαιωθεί πως είναι νεκρός.
Οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο, τον εξολόθρευσαν, όμως ο νεαρός δράστης είχε προλάβει να τραυματίσει τρεις ακόμα επισκέπτες της έκθεσης, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας.
Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον δράστη να έχει μπει στο χώρο της έκθεσης, με πλαστή αστυνομική ταυτότητα. Λίγη ώρα αργότερα όμως διαπιστώθηκε, πως πρόκειται για εν ενεργεία αστυνομικό των δυνάμεων καταστολής επεισοδίων (τα αντίστοιχα ΜΑΤ). Το όνομα του 22χρονου, Μερτ Αλτιντας.
Την ώρα της δολοφονίας, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών βρισκόταν ήδη στο αεροπλάνο με προορισμό τη Μόσχα, καθώς υπήρχε προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση για την κατάσταση στη Συρία, μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Αν και πολύ φοβήθηκαν πως θα συνέβαινε διαφορετικά, η αντιμετώπιση τόσο από την τουρκική όσο και από τη ρωσική πλευρά, ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη.
Η τριμερής δεν ακυρώθηκε, ενώ τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, όσο και ο Τούρκος ομόλογός του Ερντογάν, μίλησαν για “προβοκάτσια που είχε ως στόχο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία”. Από την πλευρά του βέβαια, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως ομάδα Ρώσων θα μεταβεί άμεσα στην Άγκυρα ώστε να πάρει μέρος στην έρευνα, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά θέλει να μάθει “ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία”. Ακόμα απαίτησε από την τουρκική κυβέρνηση, ενίσχυση της ασφάλειας της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.
Πολλοί μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος της Άγκυρας, έκαναν λόγο για οπαδό του Γκιουλέν. Κουρδικά μέσα όμως, μέσω των social media, έδωσαν στη δημοσιότητα παλιότερες φωτογραφίες του δράστη, μπροστά στο σύμβολο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του κόμματος δηλαδή του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ίσως τελικά να μην ήταν… φανατικός Γκιουλενικός.
Γεννημένος το 1954, ο Αντρέι Καρλόφ υπηρετούσε στο διπλωματικό σώμα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ακόμα. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε ως πρέσβης στη Νότια Κορέα, ενώ αργότερα το 2007 προήχθη σε Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Προξενικών Υποθέσεων. Το 2013 ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρέσβης στην Άγκυρα.