Τα έγγραφα δείχνουν ότι η επένδυση από χαλκό που προτάθηκε αρχικά αντικαταστάθηκε από έναν τύπο αλουμινίου, που ήταν λιγότερο ανθεκτικός στη φωτιά, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 293.000 λίρες (333.000 ευρώ). Η εξωτερική επένδυση θεωρείται ότι συνέβαλε στην εξάπλωση της φωτιάς.
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ελήφθη σκόπιμα μια απόφαση για να καταστεί το κτίριο λιγότερο ασφαλές απέναντι στη φωτιά. Τα έγγραφα που έφτασαν στην κατοχή του BBC αποκαλύπτουν ότι το 2014 ζητήθηκε από τους εργολάβους που εργάζονταν για το τοπικό Συμβούλιο του Κένσινγκτον και Τσέλσι να αντικαταστήσουν την επένδυση από χαλκό με μια πιο οικονομική εκδοχή αλουμινίου.
Ένα έγγραφο – μια λίστα με τις εργασίες από όπου θα έπρεπε να εξοικονομηθούν χρήματα η οποία εστάλη στους εργολάβους τον Ιούλιο του 2014 – δίνει λεπτομέρειες για πιθανή εξοικονόμηση ύψους 693.161 λιρών, μειώνοντας το τίμημα των εργασιών από τα 9,2 εκατ. λίρες στα 8,5 εκατ. λίρες. Η λίστα περιλαμβάνει 293.368 λίρες που θα εξοικονομούνταν με την τοποθέτηση της «επένδυσης αλουμινίου αντί της επένδυσης χαλκού».
Η αντικατάσταση αυτή επέτρεψε και την αλλαγή του χρώματος, αλλά όπως ενημερώθηκε το BBC, ένας ακόμα βασικός λόγος ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων.
Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν δημοσιογράφοι της εφημερίδας The Times, μερικές ημέρες νωρίτερα η τοπική επιτροπή ενοίκων είχε αποστείλει επείγον email στους αρμοδίους που συμμετείχαν στην ανακαίνιση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το email τους παρότρυνε να δώσουν «μια καλή τιμή» για την εξωτερική επένδυση που θα μπορούσε να κατατεθεί στον επιβλέποντα των εργασιών.
Σύμφωνα με προηγούμενα έγγραφα, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μια επένδυση χαλκού με ένα υλικό που λειτουργεί επιβραδυντικά σε περίπτωση φωτιάς. Και οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί ότι η νέα επένδυση θα ήταν από χαλκό. Και τα δύο υλικά έχουν την ίδια επίσημη κατάταξη σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά τους σε περίπτωση φωτιάς.
Η αστυνομία που ερευνά την καταστροφή έχει πει ότι η επένδυση στον πύργο στη συνέχεια δεν πέρασε τους ελέγχους ασφαλείας. Πηγή προσκείμενη σε μία από τις πολλές εταιρίες που εμπλέκονταν στο έργο δήλωσε ότι η αλλαγή είναι μια κλασσική περίπτωση των συνεχών πιέσεων από τα συμβούλια για να μειωθεί το κόστος ανακαίνισης των κτιρίων.
Τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου το 2013 δείχνουν ότι υπήρξε δυσαρέσκεια με τον εργολάβο που προτιμήθηκε αρχικά επειδή δεν κράτησε το έργο εντός προϋπολογισμού. Ζητήθηκαν νέες προσφορές και αυτό οδήγησε στην επιλογή διαφορετικής εργοληπτικής εταιρίας το 2014, από την οποία ζητήθηκε στη συνέχεια να εξοικονομήσει χρήματα σε ό,τι αφορά την επένδυση.
Περίπου 149 πολυώροφα κτίρια απέτυχαν στους ελέγχους ασφαλείας που θεσπίστηκαν μετά την πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ άσκησε κριτική εις βάρος μιας απόφασης να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη του συμβουλίου Κένσινγκτον και Τσέλσι όπου σημειώθηκε η τραγωδία.
“Μέχρι στιγμής η εξωτερική επένδυση σε 149 πολυώροφα κτίρια σε 45 περιοχές των τοπικών αρχών κρίθηκε ακατάλληλη κατά τους ελέγχους. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα ποσοστό αποτυχίας 100% στους ελέγχους”, είπε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.
Απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι δεν επιτράπηκε στο κοινό και στους δημοσιογράφους να είναι παρόντες σε σύσκεψη του συμβουλίου Κένσινγκτον και Τσέλσι με θέμα την τραγωδία, κατά την οποία χάθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι, η ίδια είπε: “Η άποψή μας είναι ότι η πρόσβαση στη δημοκρατία θα πρέπει να είναι πάντα εύκολη”.
“Υπάρχουν κανονισμοί που ορίζουν ότι όλες οι συσκέψεις θα πρέπει να είναι ανοιχτές για το κοινό με εξαίρεση υπό κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες…και θα περιμέναμε να το σεβαστεί αυτό το συμβούλιο”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ