Κόσμος

Τουσκ: Μετά το Brexit αισθάνθηκα σαν κάποιος κοντινός μου να έφυγε από το σπίτι…

Για τα... συναισθήματά του, μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ντόναλτ Τουσκ, αποκάλυψε ακόμα πως η νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβρη, στη Μπρατισλάβα υπό σλοβακική προεδρία, ενώ τόνισε πως αυτή θα εξετάσει τα επόμενα βήματα του Brexit.

“Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών ψηφοφόρων, παρομοίως όμως σεβόμαστε και τις Συνθήκες μας. Και σύμφωνα με αυτές, είναι η βρετανική κυβέρνηση που ενεργοποιεί τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος νομικός τρόπος που έχουμε όλοι και πρέπει να γνωρίζουν αυτή την αρχή, που επιπλέον σημαίνει πως πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Προφανώς αυτό δεν είναι το σενάριο που ονειρευόμασταν. Έχουμε ακριβείς διαδικασίες, έχουμε έτοιμο πρόγραμμα εργασιών, όμως θέλω να υπογραμμίσω ξεκάθαρα, χωρίς την ειδοποίηση από τη Μεγάλη Βρετανία, δεν θα ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση για το διαζύγιο ή τις μελλοντικές μας σχέσεις,” τόνισε ο κ. Τουσκ στις δηλώσεις του.

Στη συνέχεια έδωσε ένα προσωπικό, όπως είπε τόνο, για να δείξει το μέγεθος της απώλειας, αλλά και της πρόκλησης στο μέλλον: “Τη μέρα μετά το brexit αισθάνθηκα σαν κάποιος πολύ κοντινός μου να έφυγε από το σπίτι και αισθάνθηκα πόσο αγαπητό και πολύτιμο αυτό το σπίτι ήταν για μένα. Το brexit δεν είναι μόνο διαδικασίες, πολιτικές και συμφέροντα, έχει να κάνει με τα συναισθήματά μας. Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που αισθάνεται έτσι. Αλλά ό,τι έγινε έγινε και πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και με την κανονική μας ατζέντα.”

Τέλος ο πρόεδρος Τουσκ ανακοίνωσε την ατζέντα τη Συνόδου και τη νέα συνάντηση του Σεπτέμβρη. “Αύριο μόνο ανάμεσα σε 27 κράτη μέλη θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας, ατύπως, μεταξύ άλλων θα διαλογιστούμε για την Ευρώπη, το νέο μέλλον της Ευρώπης. Θα προτείνω μια νέα άτυπη συνάντηση το Σεπτέμβριο γιατί χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες για να προετοιμάσουμε τη συζήτηση και το καλύτερο μέρος για αυτό θα είναι η Μπρατισλάβα, υπό τη Σλοβακική προεδρία”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: mignatiou.com
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945