Παρασκευή, 11 Οκτ.
26oC Αθήνα

Τραγικός απολογισμός της «7ης Οκτωβρίου» στο Ισραήλ: Σκοτώθηκαν 37 ανήλικοι εκ των οποίων δύο μωρά

Τραγικός απολογισμός της «7ης Οκτωβρίου» στο Ισραήλ: Σκοτώθηκαν 37 ανήλικοι εκ των οποίων δύο μωρά
REUTERS/Toby Melville

Η αιματηρή και φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν συγγενείς και φίλους αλλά και σε μητέρες που είδαν τα παιδιά τους να δολοφονούνται.

Παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός των ανηλίκων που σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων φαίνεται να ήταν και αρκετά μωρά.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα εβραϊκά, στα γαλλικά ή στα αγγλικά εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορές για δεκάδες μωρά που δολοφονήθηκαν από μαχητές της Χαμάς, ορισμένα από τα οποία αποκεφαλίστηκαν ή ακρωτηριάστηκαν, αναφορές ακόμη και για ένα μωρό που φέρεται να κάηκε ζωντανό μέσα σε φούρνο.

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Όμως, η τραγική πραγματικότητα των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς δεν επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη στις 27 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι «μωρά κάηκαν ζωντανά» κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς.

Ωστόσο, δύο μωρά δολοφονήθηκαν εκείνη την ημέρα. Η εννέα μηνών Μίλα Κοέν έπεσε νεκρή μαζί με τον πατέρα της από πυροβολισμούς που δέχθηκαν ενώ βρίσκονταν μέσα στο ασφαλές καταφύγιό τους στο κιμπούτς Μπεέρι. Η μητέρα της οικογένειας τραυματίστηκε αλλά επέζησε.

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Στο κιμπούτς Νιρ Οζ, το πτώμα του δύο ετών Ομέρ Κεντέμ-Σιμάντοφ βρέθηκε καμένο μαζί με αυτά των αδερφών του, πεντάχρονων δίδυμων Σαχάρ και Αρμπέλ, μαζί με εκείνα των γονιών τους.

Συνολικά 37 ανήλικοι, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά κάτω των 13 ετών, δολοφονήθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που συγκεντρώνει στοιχεία από τις ισραηλινές αρχές, τα κιμπούτς που δέχθηκαν επίθεση και μαρτυρίες που δόθηκαν σε μέσα ενημέρωσης.

REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Εκτός από τη μικρή Μίλα και τον μικρό Ομέρ, όλα τα άλλα ανήλικα θύματα ήταν άνω των πέντε ετών. Ο τραγικός θάνατος των διδύμων Λιέλ και Γιανάϊ Χετζρόνι, 12 ετών, είχε εκτεταμένη κάλυψη σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αποτελούσαν μέρος μιας ομάδας 13 ατόμων που κρατήθηκαν όμηροι από τους επιτιθέμενους και βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα σπίτι στο κιμπούτς Μπεέρι που βομβαρδίστηκε από ισραηλινό άρμα μάχης. Ο στρατός υποστηρίζει ότι «η πλειονότητα των ομήρων (σε αυτήν την ομάδα) σκοτώθηκαν από τους τρομοκράτες», αλλά τα ερωτήματα παραμένουν.

Χρειάστηκε περισσότερο από ένας μήνας και έρευνες στις στάχτες που είχαν απομείνει στο καμένο σπίτι προτού οι αρχές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο Λιέλ ήταν νεκρός. Συνολικά, δέκα ανήλικοι σκοτώθηκαν στο Μπεέρι στις 7 Οκτωβρίου και άλλοι τόσοι οδηγήθηκαν όμηροι στη Γάζα.

REUTERS/Toby Melville

Στο κιμπούτς Νιρ Οζ, το πτώμα της Νόγια Νταν, 13 ετών, που έπασχε από αυτισμό, ταυτοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου μαζί με τη σορό της γαλλο-ισραηλινής γιαγιάς της Καρμέλα Νταν, στο σπίτι της οποίας είχε κοιμηθεί το περασμένο βράδυ.

Στο γειτονικό κιμπούτς Κφαρ Αζά, ένα από τα μέρη που επλήγησαν περισσότερο από τις επιθέσεις, δύο έφηβοι, ο Γιόναθαν και ο Ιφτάχ Κούτς, 16 και 14 ετών, πυροβολήθηκαν μαζί με τους γονείς τους και τη μεγαλύτερη αδερφή τους, Ρότεμ, 18 ετών. Κανείς από αυτή την οικογένεια δεν επέζησε.

Η τραγωδία της οικογένειας Καφσίτερ άφησε το στίγμα της στο Ισραήλ. Τα ονόματά τους αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης που διοργάνωσαν τη Δευτέρα οικογένειες των θυμάτων. Η οκτάχρονη Αλίνε Καφσίτερ και ο πεντάχρονος αδελφός της Εϊτάν σκοτώθηκαν μαζί με τους γονείς τους από επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στο αυτοκίνητό τους καθώς επέστρεφαν από μια νύχτα κατασκήνωσης στο νότιο τμήμα του Ισραήλ.

Η γιαγιά τους είπε ότι έμαθε για τον θάνατο καθενός από τους τέσσερις επιβάτες μέσα σε διάστημα αρκετών ημερών. Οι αρχές χρειάστηκαν δέκα ημέρες για να επιβεβαιώσουν τον θάνατο της Αλίνε.

REUTERS/Vincent Alban

Επιπλέον, έξι παιδιά Βεδουίνων ηλικίας 5 έως 15 ετών και ένα 12χρονο Εβραίο αγόρι σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ.

Το νεότερο επίσημα αναγνωρισμένο θύμα είναι ένα νεογέννητο κοριτσάκι που πέθανε 14 ώρες μετά τη γέννησή του έπειτα από επείγουσα καισαρική τομή στην έγκυο μητέρα του, η οποία πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε. Οι άλλοι ανήλικοι σκοτώθηκαν από καταδρομείς της Χαμάς στα κιμπούτς, στην παραλία Ζικίμ, και μια 17χρονη κοπέλα με σοβαρή αναπηρία στο φεστιβάλ Nova, όπου την είχε πάρει ο πατέρας της.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, οι 37 ήταν κάτω των 18 ετών. Όλοι οι ανήλικοι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων τον Νοέμβριο, εκτός από τον Άριελ και τον Κφιρ Μπίμπας, ηλικίας τεσσάρων ετών και εννέα μηνών τη στιγμή της απαγωγής τους από το Νιρ Οζ μαζί με τους γονείς τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις