Κόσμος

Τραγωδία στη Μάγχη: H Γαλλία κατηγορεί τη Βρετανία και απαιτεί αλλαγές

Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν μέχρι στιγμής με την υποψία ότι είναι διακινητές, οι οποίοι συνδέονται με το ναυάγιο που σημειώθηκε στη Μάγχη και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 27 μεταναστών, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό ο πέμπτος διακινητής, που εικάζεται ότι σχετίζεται με το ναυάγιο στη Μάγχη, «είχε πλαστές, γερμανικές πινακίδες αυτοκινήτου» και φαίνεται να «είχε αγοράσει τις φουσκωτές βάρκες στη Γερμανία».

Μεταξύ των θυμάτων είναι 17 άνδρες, επτά γυναίκες και τρεις νέοι, η ηλικία των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Λιλ. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ανάμεσα στα θύματα είναι ένας έφηβος και τρία παιδιά.

Δύο επιζώντες, ένας Ιρακινός και ένας Σομαλός, έχουν υποστεί «σοβαρή υποθερμία», αλλά είναι «λίγο καλύτερα σήμερα», σημείωσε ο Νταρμανέν, τονίζοντας ότι σύντομα οι δύο άνδρες θα δώσουν κατάθεση στις αρχές.

Ευθύνες στη Βρετανία

Ο γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι η Βρετανία, το Βέλγιο και η Γερμανία θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Παρίσι να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση και το πρόβλημα της διακίνησης ανθρώπων.

Ο Νταρμανέν σχολίασε ότι τους μετανάστες «συχνά προσελκύει» η αγορά εργασίας της Βρετανίας, καλώντας το Λονδίνο να τη μεταρρυθμίσει, ενώ το κατηγόρησε ότι διαχειρίζεται με κακό τρόπο το μεταναστευτικό.

«Από την 1η Ιανουαρίου έχουμε συλλάβει 1.500 διακινητές», τόνισε. Οι διακινητές ενεργούν όπως «οι μαφιόζικες οργανώσεις».

 

Οι απόπειρες διάπλου της Μάγχης με μικρά πλοιάρια έχουν διπλασιαστεί τους τρεις τελευταίους μήνες, είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ο επικεφαλής του λιμενικού της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας Φιλίπ Ντουτριέ.

Ως τις 20 Νοεμβρίου 31.500 μετανάστες είχαν αναχωρήσει από τις γαλλικές ακτές και 7.800 είχαν διασωθεί. Μια τάση που δεν φαίνεται να μειώνεται παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, 22.000 μετανάστες έχουν καταφέρει να φτάσουν στις αγγλικές ακτές τους δέκα πρώτους μήνες του έτους.

«Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο»

«Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο», τόνισε ο Μακρόν, ζητώντας «την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τη μεταναστευτική πρόκληση».

Ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι «θα γίνουν τα πάντα ώστε να βρεθούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι» του ναυαγίου στα ανοικτά του Καλαί, την οποία ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ χαρακτήρισε «τραγωδία».

«Σοκαρισμένος, συγκλονισμένος και βαθιά λυπημένος», ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι επιθυμεί «να κάνει περισσότερα» με τη Γαλλία ώστε να αποθαρρυνθούν οι παράνομες διελεύσεις.

Στη διάρκεια συνομιλίας τους χθες Τζόνσον και Μακρόν «συμφώνησαν ότι είναι άμεση ανάγκη να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εμποδιστούν οι θανατηφόρες αυτές διελεύσεις», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Επίσης υπογράμμισαν «τη σημασία μιας στενής συνεργασίας με τους Βέλγους και Ολλανδούς γείτονες καθώς και με τους εταίρους μας στην ήπειρο».

Αλλάζει άσυλο και ποινές η Βρετανία

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ θα συνομιλήσει αργότερα σήμερα, Πέμπτη, με τον γάλλο ομόλογό της Ζεράλντ Νταρμανέν για το μεταναστευτικό.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη στήριξή μας επί του πεδίου, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πόρους», τόνισε ο Φόστερ μιλώντας στο BBC TV. «Είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε, κυριολεκτικά, ανθρώπους να πάνε εκεί και να βοηθήσουν και να συνδράμουν τις γαλλικές αρχές», πρόσθεσε.

Η Βρετανία ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει σημαντικά τους όρους για την παροχή ασύλου σε μετανάστες προκειμένου να αποθαρρύνει τους διακινητές. Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο προβλέπει να αυξηθεί και η ανώτατη ποινή για τους διακινητές, από 14 χρόνια που είναι τώρα σε ισόβια.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «δίκαιο αλλά αυστηρό» η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αλλά το οποίο απορρίπτουν οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέπει επίσης να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Βρετανία νόμιμα σε σχέση με αυτούς που φτάνουν παράτυπα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, εξετάζονται πιο ακραίες επιλογές, όμως αυτές δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν.

Η επαναπροώθηση των μεταναστών; Είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.

Η μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους; Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Κέβιν Φόστερ παραδέχθηκε ότι καμία χώρα δεν έχει φανεί διατεθειμένη να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής των μεταναστών για λογαριασμό της Βρετανίας.

Ανοικτό νεκροταφείο η Μάγχη

Το χθεσινό ναυάγιο είναι μακράν το πιο θανατηφόρο που έχει σημειωθεί από το 2018 όταν οι μετανάστες άρχισαν να διασχίζουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, αφού αυστηροποιήθηκαν πολύ τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι του Καλαί και στο Eurotunnel, τα οποία χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε.

Οι σωστικές λέμβοι που μετέφεραν τα πτώματα των μεταναστών έφτασαν χθες το βράδυ στο Καλαί και στη συνέχεια στο νεκροτομείο της Λιλ.

Πριν από αυτό το ναυάγιο από τις αρχές του έτους τρεις μετανάστες είχαν χάσει τη ζωή τους στη προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη και τέσσερις αγνοούνται. Πέρυσι έξι μετανάστες πνίγηκαν και τρεις αγνοούνται.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν τέσσερις διακινητές που συνδέονται με την τραγωδία έχουν συλληφθεί, όμως η εισαγγελέας της Λιλ δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Περίπου 50 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ κοντά στο λιμάνι του Καλαί κρατώντας κεριά και φωνάζοντας «Νταρμανέν, φονιά, έχεις αίμα στα χέρια σου».

Η Μάγχη «μετατρέπεται σε ανοικτό νεκροταφείο», κατήγγειλε ο Πιερ Ροκ της οργάνωσης Auberge des Migrants.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα