Site icon NewsIT

Τραγωδία στη Μέκκα: Μας είχαν κλείσει κάθε έξοδο λέει πιστός που σώθηκε!

25.09.2015 | 09:57
Τραγωδία στη Μέκκα: Μας είχαν κλείσει κάθε έξοδο λέει πιστός που σώθηκε!

Οι εικόνες με τα άψυχα κορμιά των εκατοντάδων προσκυνητών συγκλονίζουν. Όπως και οι περιγραφές πιστών που κατάφεραν να σωθούν και να ξεφύγουν, την ώρα που περισσότεροι από 700 άνθρωποι στη Μέκκα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.

717 νεκροί, 863 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός. Όλοι, όμως, συμφωνούν σε ένα: ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία είναι αποκαλυπτικές. Δρόμοι γεμάτοι πτώματα. Άνθρωποι ποδοπατημένοι, ο ένας πάνω στον άλλο. Ένα βουνό θάνατος.
Σχεδόν δυο εκατομμύρια πιστοί βρίσκονται στην Ιερή Πόλη των Μουσουλμάνων για να προσκυνήσουν στο πλαίσιο της θρησκευτικής γιορτής Χατζί, μιας από τις πιο σημαντικές για τους Μουσουλμάνους. Η τραγωδία συνέβη την πρώτη μέρα της Γιορτής της Θυσίας, όταν οι πιστοί λιθοβολούν ένα στύλο που συμβολίζει τον Σατανά.
Η τραγωδία συνέβη στην πόλη Μίνα, λίγο έξω από τη Μέκκα. Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησε τους ίδιους τους πιστούς, πως δεν ήταν “πειθαρχημένοι”. Τα θύματα φταίνε που ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν. Ο βασιλιάς διέταξε έρευνα. Οι μαρτυρίες αποκαλύπτουν τα μοιραία λάθη των σαουδαραβικών αρχών.




“Υπήρχε συνωστισμός. Η αστυνομία είχε κλείσει όλες τις εισόδους και τις εξόδους στον καταυλισμό των προσκυνητών, αφήνοντας μόνο μία” είπε ο Αχμέντ Αμπου Μπακρ, ένας 45χρονος Λίβυος που ήταν τυχερός και σώθηκε, μαζί με τη μητέρα του. “Είδα νεκρούς ανθρώπους μπροστά μου, νεκρούς από ασφυξία. Απομακρύναμε τα θύματα μαζί με την αστυνομία”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι αστυνομικοί φάνηκαν άπειροι να διαχειριστούν την κατάσταση.
Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος του πλήθους. Ο 39χρονος Μοχαμεντ Χασαν από την Αίγυπτο δεν έκρυψε την ανησυχία του πως “κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ξανά”. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που εκατοντάδες πιστοί ποδοπατιούνται στη διάρκεια προσκυνήματος στη Μέκκα. “Βλέπεις στρατιώτες, μαζεμένους σε ένα σημείο, να μην κάνουν τίποτα”, είπε. Κατήγγειλε επίσης ότι ένας από τους στρατιώτες του ζήτησε να “αναγνωρίσει αυτό το πτώμα Αιγυπτίου”. “Γιατί μας ντροπιάζουν έτσι; Ερχόμαστε ως προσκυνητές, χωρίς να ζητάμε τίποτα”, λέει.




Τσακωμός Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από τη νέα πολύνεκρη τραγωδία στη Μέκκα, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε τις σαουδαραβικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι είχαν λάβει “ακατάλληλα μέτρα” και δεν χειρίστηκαν την κατάσταση όπως έπρεπε.
“Η σαουδαραβική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την τεράστια ευθύνη για αυτό το θλιβερό δυστύχημα. Η κακοδιαχείριση και οι ακατάλληλες ενέργειες προκάλεσαν αυτήν την καταστροφή”, ανέφερε ο Χαμενεΐ κηρύσσοντας τριήμερο πένθος στη χώρα για τους 90 Ιρανούς προσκυνητές που έχασαν τη ζωή τους στη Μίνα.
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν ανακοίνωσε ότι διέταξε να αναθεωρηθούν τα σχέδια για το ετήσιο προσκύνημα στην ιερή πόλη των Μουσουλμάνων. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, ο Σαουδάραβας βασιλιάς είπε ότι έχει ζητήσει να διεξαχθεί με γρήγορους ρυθμούς μια έρευνα για αυτό το “οδυνηρό δυστύχημα”, όπως το χαρακτήρισε.
Πηγή: Guardian – Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ – Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version