Τρίτη, 16 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Τραγωδία στο Ομάν με εννιά νεκρούς και 28 τραυματίες από πυροβολισμούς κοντά σε τζαμί

Τραγωδία στο Ομάν με εννιά νεκρούς και 28 τραυματίες από πυροβολισμούς κοντά σε τζαμί

Εννιά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν σε επίθεση μετά από ανταλλαγή πυρών κοντά σε ένα σιιτικό τέμενος της Μουσκάτ, στο Ομάν χτες Δευτέρα (16.07.2024).

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε στο τέμενος Αλί μπιν Άμπι Ταλίμπ. Μια τοπική πηγή είπε ότι ήταν επίσης γνωστό ως τζαμί Ιμάμ Αλί, ένας σιιτικός τόπος λατρείας στο σουνιτικό Ομάν. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ οι τρεις δράστες σκοτώθηκαν επίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας στην πλατφόρμα Χ, τέσσερα από τα θύματα ήταν πακιστανικής καταγωγής. Άλλοι 28 άνθρωποι, διαφόρων εθνικοτήτων, τραυματίστηκαν. Οι τέσσερις από αυτούς είναι αστυνομικοί ή διασώστες.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί, ενώ τώρα διεξάγεται έρευνα. Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν σπάνιες, ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με ένα τουφέκι.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς Σιίτες Μουσουλμάνοι τήρησαν την Ασούρα, μια ετήσια περίοδο πένθους για τον εορτασμό του θανάτου του Χουσεΐν τον 7ο αιώνα, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ. Η παρατήρηση της Ασούρα έχει μερικές φορές πυροδοτήσει θρησκευτικές εντάσεις μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών Μουσουλμάνων σε ορισμένες χώρες, αν και όχι συνήθως στο Ομάν.

Η αστυνομία δεν έχει αναφέρει τα κίνητρα των δραστών ή αν είχε προβεί σε συλλήψεις που σχετίζονται με την επίθεση.

«Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης και οι διαδικασίες για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων ολοκληρώνονται στο πλαίσιο της έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Από το Ισλαμαμπάντ, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ επιβεβαίωσε ότι τέσσερις Πακιστανοί είναι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης. Εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του στο σουλτανάτο του Ομάν και την πρόθεσή του να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην έρευνα για το συμβάν.

Ο πρέσβης του Πακιστάν στο Ομάν επισκέφτηκε τα θύματα της επίθεσης στο νοσοκομείο, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε η πρεσβεία στο X.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μουσκάτ δήλωσε ότι παρακολουθεί αναφορές για το περιστατικό: «Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να παρακολουθούν τις τοπικές ειδήσεις και να λαμβάνουν υπόψη τις οδηγίες των τοπικών αρχών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Τέτοιου είδους βία είναι ασυνήθιστη στο Ομάν, μια χώρα με στρατηγική τοποθεσία στις εκβολές του Κόλπου στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία έχει κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό πληθυσμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις