Κόσμος

Τραμπ: Επίσημο! Πατάει το… κουμπί για την Κίνα!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί σε προϊόντα της Κίνας τίθενται σε εφαρμογή αύριο, Κυριακή 01.09.2019.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 15% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων πράγματι τίθενται σε ισχύ αύριο Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την πιθανότητα να αναβληθεί η εφαρμογή τους πριν αναχωρήσει για το Καμπ Ντέιβιντ, ο Τραμπ αποκρίθηκε «ισχύουν».

Οι τιμωρητικοί δασμοί ύψους 15% θα επιβληθούν σε μεγάλο μέρος των κινεζικών αγαθών αξίας 300 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα δεν πλήττονταν. Τίθενται σε εφαρμογή στις 00:01 τοπική ώρα (07:01 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με αναγγελία των υπηρεσιών του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος.

Τα εμπορεύματα που στοχοθετούνται εκτείνονται σε ευρύ φάσμα προϊόντων, πρόκειται για παράδειγμα για υφάσματα και ιματισμό, τρόφιμα, έπιπλα και άλλα.

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ – Κίνας

Από τον Μάρτιο του 2018, ο Τραμπ εξαπέλυσε έναν ανελέητο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, απαιτώντας να τερματιστούν αυτές που αποκαλεί «κακόπιστες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές, όπως είναι η «εξαναγκαστική» μεταφορά αμερικανικών τεχνολογιών και οι «μαζικές» επιχορηγήσεις κινεζικών κρατικών εταιρειών.

[read4more]

Το Πεκίνο μέχρι σήμερα δεν υποχωρεί στον βαθμό που θα ικανοποιούσε τον Τραμπ και ανταποδίδει τα μέτρα με δικούς του δασμούς σε αντίποινα. Οι κινεζικοί δασμοί πλήττουν πλέον ουσιαστικά το σύνολο των προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα, επιβάλλονταν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά ύψους 250 δισεκατομμυρίων και πλέον από ένα σύνολο αγαθών αξίας περίπου 540 δισεκ. δολαρίων (τα στοιχεία αφορούν εμπορικές συναλλαγές του 2018).

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγουν τα δύο μέρη μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Αλλά ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι νέες συνομιλίες που προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο πράγματι θα γίνουν.

«Δεν μπορώ να πω τίποτα, αλλά μιλάμε με την Κίνα», είπε ο Τραμπ. «Κάνουμε συζητήσεις με την Κίνα. Είναι προγραμματισμένες συναντήσεις. Γίνονται τηλεφωνήματα», συνέχισε. «Υποθέτω ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου συνεχίζει να ισχύει. Θα δούμε τι θα γίνει», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει τις συνομιλίες και τις συναντήσεις.

Εξάλλου, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως το «13% των (αμερικανικών) εταιρειών θα εγκαταλείψει την Κίνα στο πολύ εγγύς μέλλον» και πρόσθεσε πως «πιστεύω πως ο αριθμός (τους) θα είναι πολύ υψηλότερος». «Θα κερδίσουμε τη μάχη», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, ο οποίος μοιάζει το τελευταίο διάστημα να κινείται σχεδόν σαν εκκρεμές μεταξύ της έκφρασης αισιοδοξίας για τις συνομιλίες της κυβέρνησης με την Κίνα και των επικρίσεων για την κινεζική εμπορική, νομισματική και οικονομική πολιτική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 1
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945