Κόσμος

Τραμπ – Νιέτο: Η πρώτη… συμφωνία για το τείχος!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία σε «φιλικό» κλίμα με τον Μεξικανό ομόλογό του Πένια Νιέτο. Το τηλεφώνημα σύμφωνα με τον Τραμπ κράτησε μία ώρα και οι δυο τους συμφώνησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και να σταματούν να μιλούν δημοσίως για το... περιβόητο τείχος.

«Είχαμε μια συζήτηση σε ένα ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για το χτίσιμο μιας δίκαιης σχέσης και μιας νέας σχέσης» με το Μεξικό τόνισε ο Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στο Λευκό Οίκο.

«Αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να χάνουν ένα τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων, εταιρειών και εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Αυτό δεν θα συμβεί υπό την ηγεσία μου», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Έχω εκφραστεί πολύ έντονα ενάντια στο Μεξικό. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για το Μεξικό…αλλά όπως γνωρίζετε έχει διαπραγματευτεί εις βάρος μας, πλήττοντας την χώρα μας μέσα από προηγούμενες κυβερνήσεις μας. Μας έχουν γελοιοποίησει», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι αναμένει να διαπραγματευθεί εκ νέου την εμπορική σχέση των ΗΠΑ με το Μεξικό στο μέλλον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μεξικού ο Νιέτο και ο Τραμπ συμφώνησαν να μην μιλούν δημοσίως προς το παρόν για την αποπληρωμή της κατασκευής του τείχους που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ότι το Μεξικό πρέπει να χρηματοδοτήσει.

Στην ανακοίνωση της μεξικανικής κυβέρνησης τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «εποικοδομητική και παραγωγική» συνομιλία και προσέγγισαν ζητήματα, όπως το εµπορικό έλλειµµα των ΗΠΑ προς το Μεξικό και την παράνομη ροή όπλων και ναρκωτικών κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

«Αναφορικά με την χρηματοδότηση του τείχους οι δύο πρόεδροι διαπίστωσαν τις ξεκάθαρες και δημόσιες αποκλίσεις των απόψεων τους σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα και συμφώνησαν να επιλύσουν τις διαφορές τους σε μια εποικοδομητική συζήτηση που θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Οι πρόεδροι επίσης συμφώνησαν προς το παρόν να μην συζητούν δημοσίως για αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τούρκοι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους για το αν τα 6,2 Ρίχτερ της Κωνσταντινούπολης είναι «προάγγελος» μεγαλύτερου σεισμού
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η συνέχεια του ρήγματος προς τα ανατολικά και μέχρι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1999 δεν έχει «σπάσει» ακόμη
Ο εμβληματικός ναός της Αγίας Σοφίας στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης
Καλοστημένη επιχείρηση πώλησης πλαστών προϊόντων πολυτελείας – Κινέζοι εκμεταλλεύονται το αλαλούμ με τους δασμούς του Τραμπ
Χωρίς λογότυπο, αλλά με υποτιθέμενη ίδια ποιότητα και σχεδιασμό, πωλούν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, π.χ. μία επώνυμη τσάντα 38.000 δολαρίων, μόλις 1.400
Τσάντα Louis Vuitton στο Παρίσι 1