Τα είχε όλα η πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση της Ένωσης. Από το ανοιχτό Γκουαντάναμο και τα κλειστά σύνορα, μέχρι τις νέες βολές για τη Βόρεια Κορέα. Είχε δάκρυα, είχε πανηγυρισμούς και φυσικά είχε αυτό που λατρεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ: να τον κολακεύουν.
Αν κάτι δεν είχε η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ουσία. Δεν είπε κάτι που δεν περίμενε κανείς. Μίλησε για το Γκουαντάναμο που θα κρατήσει ανοιχτό (σ.σ. και ο Ομπάμα που είχε πει ότι θα το κλείσει, δεν το έκανε ποτέ). Μίλησε για τα σύνορα που θα κρατήσει κλειστά γιατί όταν είναι… ανοιχτά «χάνονται ζωές».
Μίλησε για τη Βόρεια Κορέα και είχε φροντίσει να καλέσει στο Καπιτώλιο τους γονείς του Ότο Γουόρμπιερ, του Αμερικανού φοιτητή που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί από το καθεστώς της Πιονγκιάνγκ και πέθανε λίγο μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ. Είχε, επίσης, φροντίσει να καλέσει τον Ζι Σεόνκ χο, έναν Βορειοκορεάτη που αυτομόλησε.
Αν και θέλησε να φανεί ενωτικός, καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς «παραμερίσουν τις διαφορές τους στην αναζήτηση ενός πεδίου συνεννόησης», ο Τραμπ «πλήρωσε» το ότι από την πρώτη στιγμή ήταν διχαστικός. Και από τη μια οι Ρεπουμπλικάνοι τον χειροκροτούσαν όρθιοι και τον επευφημούσαν (μέχρι αυτόγραφα στο βιβλίο Let Trump be Trump έδωσε και selfies έβγαλε) από την άλλη οι Δημοκρατικοί τον άκουγαν σιωπηλοί και… καθιστοί.
Ο Τραμπ ξέρει πως για να περάσει όσα θέλει χρειάζεται και τις ψήφους των Δημοκρατικών. Και θέλησε να στείλει μήνυμα ενότητας. Μίλησε για την «ενότητα που έχουμε ανάγκη για να επιτύχουμε αποτελέσματα».
«Απόψε, καλώ όλους μας να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, να αναζητήσουμε κοινό τόπο, να ανακαλέσουμε την ενότητα που χρειαζόμαστε για να προσφέρουμε αποτελέσματα στον λαό που εκλεχτήκαμε να για να υπηρετήσουμε», είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να αξιοποιήσει την πρώτη του ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους για να βάλει τέλος στις αμφιβολίες σχετικά με το αν θα ολοκληρώσει κανονικά τη θητεία του.
Τα… ανοιχτά σύνορα κοστίζουν ζωές
Φυσικά, δεν ήταν δυνατόν ο Ντόναλντ Τραμπ να μην υπερασπιστεί την πολιτική του για τα κλειστά σύνορα. Είπε πως είναι δίκαιη η πρότασή του για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης. Και κατήγγειλε τα «ορθάνοιχτα σύνορα» που έχουν «στοιχίσει πολλές ζωές».
«Για δεκαετίες, τα ορθάνοιχτα σύνορα επέτρεψαν στα ναρκωτικά και στις συμμορίες να σαρώσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητές μας. Επέτρεψαν σε εκατομμύρια χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους να μπουν στον ανταγωνισμό για τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς με τους φτωχότερους Αμερικανούς. Και το πιο τραγικό, στοίχισαν την απώλεια της ζωής αθώων», υποστήριξε ο Τραμπ.
Και το έλεγε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρίσκονταν αρκετοί «Ονειροπόλοι», νεαροί μετανάστες που μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και σήμερα βρίσκονται σε απόλυτη επισφάλεια καθώς ο Τραμπ κατήργησε το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης που τους προστάτευε από την απέλαση.
Ο Τραμπ είπε ότι θέλει το Κογκρέσο να νομοθετήσει για το «δικαίωμα» των βαριά άρρωστων ανθρώπων στις ΗΠΑ «να δοκιμάζουν» πειραματικές θεραπείες που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές. Έχει ταχθεί και στο παρελθόν υπέρ αυτής της θέσης.
Γουαντάναμο, αγάπη μου
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει να παραμείνει ανοικτή η φυλακή του Γουαντάναμο. «Σήμερα, τηρώ άλλη μια υπόσχεση που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016. Μόλις υπέγραψα, πριν μπω εδώ, ένα διάταγμα που δίνει οδηγία στον υπουργό (σ.σ. Άμυνας, Τζιμ Μάτις) να επανεξετάσει την πολιτική μας όσον αφορά τις στρατιωτικές φυλακές και να κρατήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις κράτησης στον Κόλπο Γουαντάναμο», είπε ο Τραμπ.
Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε: «Ζητώ από το Κογκρέσο να εγγυηθεί ότι στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε την απαραίτητη εξουσία για να κρατάμε τους τρομοκράτες όπου τους καταδιώκουμε, όπου τους βρίσκουμε, και σε πολλές περιπτώσεις, στον Κόλπο Γουαντάναμο», οι Ρεπουμπλικάνοι τον αποθέωσαν… ηχηρά.
Βέβαια, δεν τον αποθέωσαν όλοι. «Συγγνώμη Ντόναλντ Τραμπ, διασπείρετε ψευδείς πληροφορίες για το Γουαντάναμο. Η διατήρησή του σε λειτουργία υπονομεύει την αμερικανική εθνική ασφάλεια, δεν την ενισχύει», ήταν η αντίδραση ενός στελέχους της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) μέσω Twitter.
Η Βόρεια Κορέα
Όταν έφτασε η στιγμή να μιλήσει για τη Βόρεια Κορέα, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε δυο άσους στο μανίκι του. Από τη μια τους γονείς του Ότο Γουόρμπιερ, του Αμερικανού φοιτητή που έχασε τη ζωή του πριν από μερικούς μήνες. Από την άλλη ο Βορειοκορεάτης Ζι Σεόνγκ χο που αυτομόλησε και έφτασε στις ΗΠΑ.
Ο Ότο Γουόρμπιερ είχε συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα γιατί επιχείρησε να κλέψει αφίσες από ξενοδοχείο της Πιονγκγιανγκ. Καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα. Επέστρεψε στις ΗΠΑ σε κωματώδη κατάσταση και λίγους μήνες μετά πέθανε. Στο κοινό ήταν η οικογένειά του, η μητέρα του Σίντι, ο πατέρας του Φρεντ, τα αδέρφια του Όστιν και Γκρέτα.
Ο Τραμπ ζήτησε να μην υπάρχει εφησυχασμός και παραχωρήσεις έναντι της Βόρειας Κορέας. Είπε πως δεν θα επαναλάβει «τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων που μας οδήγησαν σε αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση».
«Η επικίνδυνη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας για να αποκτήσει (βαλλιστικούς) πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση μπορεί πολύ σύντομα να μετατραπεί σε μια απειλή για την επικράτειά μας. Διεξάγουμε μια εκστρατεία (άσκησης της) μέγιστης πίεσης για να αποφύγουμε το να συμβεί αυτό», είπε.
Αυτή τη φορά απέφυγε τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οι καλεσμένοι του προέδρου
Μίλησε όμως για τον Ότο Γουόρμπιερ ώστε οι κάμερες να δείξουν τα δάκρυα και τον πόνο της μητέρας που έχασε το παιδί της. «Είστε μάρτυρες του κακού που απειλεί τον κόσμο μας και η δύναμή σας, μας εμπνέει. Αποτίουμε φόρο τιμής στον Ότο», είπε.
Και μετά, μίλησε για τον δεύτερο καλεσμένο του, τον Ζι Σεόνγκ χο. Το 1996, είπε ο Τραμπ, ο Σεόγνκ ήταν ένα μικρό παιδί που έκλεβε κάρβουνα από τα τρένα για να τα πουλήσει και να βγάλει λίγα λεφτά ώστε να πάρει φαγητό.
Την ημέρα που είχε πάει να κλέψει κάρβουνα, λιποθύμησε από την πείνα στις γραμμές του τρένου. Ο συρμός πέρασε και του έκοψε τα πόδια. Τα αδέρφια του προσπάθησαν να τον σώσουν. Έτρωγαν λάσπη εκείνοι για να μπορεί να φάει ο αδερφός τους.
Αργότερα, ταξίδεψε στην Κίνα και όταν επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα, βασανίστηκε γιατί οι αρχές ήθελαν να ξέρουν αν… συνάντησε χριστιανούς! Ταξίδεψε, είπε ο Τραμπ, χιλιάδες μίλια με πατερίτσες στην Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία. Σήμερα, ζει στη Σεούλ, όπου σώζει ανθρώπους που αυτομολούν. Και σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο μεταδίδει στη Βόρεια Κορέα αυτό που φοβάται περισσότερο το καθεστώς: την αλήθεια.
Η Ρωσία και η Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην ομιλία του και στη Ρωσία και την Κίνα. Είπε πως είναι χώρες «αντίπαλες» των ΗΠΑ, που απειλούν «τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας». Απέναντί τους, είπε, «η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη σύγκρουση».
Για να εξασφαλιστεί «η ισχύς» της Ουάσινγκτον, ο Τραμπ απαίτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν τις πιστώσεις που θεωρεί απαραίτητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδίως για να «εκσυγχρονιστεί και να ανασυνταχτεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο» ώστε να «καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση».
Το Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αναφορά και στο Ιράν. Είπε ότι η χώρα του στέκει «στο πλευρό του ιρανικού λαού στον θαρραλέο αγώνα του για την ελευθερία». Ήταν η αναφορά του στα αιματηρά επεισόδια στην Τεχεράνη πριν από μερικές μέρες.
«Όταν ο ιρανικός λαός ξεσηκώνεται εναντίον των εγκλημάτων της διεφθαρμένης δικτατορίας του, δεν θα μένω σιωπηλός», είπε ο Τραμπ. Και απαίτησε ξανά από τα μέλη του Κογκρέσου να «επιλύσουν τα θεμελιώδη προβλήματα της καταστροφικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα». Μια συμφωνία που υπεγράφη επί Ομπάμα και ο Τραμπ δεν σταματά να επικρίνει.
Αυτοαποθέωση για την οικονομία
Ο Τραμπ έκανε την πρόταση να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τη συντήρηση των υποδομών και την κατασκευή νέων.
Αυτοεπαινέθηκε για το ράλι των χρηματιστηριακών δεικτών και το επίπεδο της απασχόλησης, που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Καυχήθηκε ότι με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που προώθησε, θα υπάρξει πολύ υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας.
«Αυτή είναι η νέα μας αμερικανική στιγμή. Δεν ήταν ποτέ καλύτερη στιγμή για να αρχίσουμε να ζούμε το αμερικανικό όνειρο», υποστήριξε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail
Φωτογραφίες: EPA