Αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «τσαντισμένος» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ασκώντας κριτική στον Ρώσο ομόλογό του με φόντο τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Λίγες ώρες μετά ο θυμός του πέρασε και είπε ο Πούτιν είναι καλός και «δεν θα αθετήσει τον λόγο του».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που μας έχει συνηθίσει στα «είπα – ξείπα», δήλωσε τελικά ότι εμπιστεύεται τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι θα «κάνει το σωστό» στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One, ο Τραμπ είπε για τον Πούτιν: «Δεν νομίζω ότι θα κάνει πίσω στον λόγο του. Μιλάτε για τον Πούτιν. Δεν νομίζω ότι θα αθετήσει τον λόγο του. Τον ξέρω πολύ καιρό. Πάντα τα πηγαίναμε καλά».
Ο Τραμπ ωστόσο επανέλαβε ότι «δεν ήταν ευχαριστημένος» με τα πρόσφατα σχόλια που έκανε ο Πούτιν, αλλά πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα είναι καλός».
Όταν ο Τραμπ θύμωσε με τον Πούτιν
Σε συνέντευξή του στο NBC News, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι εξοργίστηκε με τον Πούτιν όταν αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση και την ηγεσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απειλώντας μάλιστα με σκληρά οικονομικά αντίποινα, ανέφερε ότι αν η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε εκεχειρία, θα επιβάλει «δευτερεύοντες δασμούς» έως και 50% στις χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Μερικά από τα πράγματα που είπε τις τελευταίες μια – δύο μέρες», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, «έχουν σχέση με τον Ζελένσκι γιατί όταν θεωρεί τον Ζελένσκι αναξιόπιστο – υποτίθεται ότι θα κάνει μια συμφωνία μαζί του, είτε σου αρέσει είτε δεν σου αρέσει. Οπότε δεν ήμουν ευχαριστημένος με αυτό. Αλλά νομίζω ότι θα είναι καλός».
«Αν η Ρωσία και εγώ δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία – και αν θεωρήσω ότι φταίει η Ρωσία, κάτι που ίσως να μην ισχύει – τότε θα επιβάλω δευτερεύοντες δασμούς σε όλο το πετρέλαιο που εξάγεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος επί Τραμπ απειλεί ανοιχτά με τέτοιου είδους μέτρα, εντείνοντας την πίεση προς το Κρεμλίνο. Οι δευτερεύοντες δασμοί (secondary tariffs) αναφέρονται σε κυρώσεις κατά τρίτων χωρών που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία — με κύριους αποδέκτες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου.
Αναφερόμενος στη σχέση του με τον Πούτιν, ο Τραμπ είπε ότι «ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει την ενόχλησή μου, αλλά η οργή μου μπορεί να εξαφανιστεί γρήγορα… αν κάνει το σωστό».
Παρότι στο παρελθόν ο Τραμπ κατηγορήθηκε για προσέγγιση προς το Κρεμλίνο, αυτή η δήλωση αποτελεί μεταστροφή, καθώς εμφανίζεται να υπερασπίζεται τη θέση της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής κριτικής στον Ζελένσκι. Είπε μάλιστα ότι «η αλλαγή ηγεσίας θα σήμαινε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει αποδοκιμάσει συχνά τον Ζελένσκι τους τελευταίους μήνες, υπενθυμίζει το Politico.
Το βράδυ της Κυριακής (30.03.2025), επανήλθε σε αυτή την κριτική, λέγοντας ότι ο Ζελένσκι θέλει να υπαναχωρήσει από τη διμερή συμφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, διαμηνύοντας πως θα αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα» αν πάρει όντως τέτοια απόφαση.
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους οι οποίοι τον συνόδευαν επί του προεδρικού αεροσκάφους.
«Θέλει (η Ουκρανία) να γίνει (κράτος) μέλος του NATO, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος του NATO. Το αντιλαμβάνεται αυτό», τόνισε ο Τραμπ.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί την ημέρα που ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Βανς είχαν μια έντονη λογομαχία με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να «διώχνει» τον Ουκρανό ηγέτη καθώς όπως είπε «δεν τον σεβάστηκε», ενώ όπως ήταν φυσικό «ναυάγησε» και η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε επανειλημμένα ότι θα ήταν σε θέση να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας από την πρώτη μέρα στην εξουσία, χωρίς να προβαίνει σε διευκρινίσεις για το πώς θα το πετύχει. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, ο Τραμπ είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένη προθεσμία για να συναντηθεί με τον Πούτιν.
«Υπάρχει ψυχολογική προθεσμία. Αν καταλάβω ότι καθυστερούν, δεν θα είμαι χαρούμενος γι’ αυτό» σημείωσε.
Οι ανταποδοτικοί δασμοί στους οποίους αναφέρθηκε ο Τραμπ είναι το τελευταίο από τα όπλα της αμερικανικής κυβέρνησης. Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς ύψους 25% σε χώρες που αγοράζουν αργό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα – η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι η Κίνα. Συγχρόνως όμως στη Ρωσία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες των G7.
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, υπογράμμισε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να αναζητεί δικαιολογίες για να παρατείνει τον πόλεμο κι άλλο».
Όπως σημείωσε «ο Πούτιν παίζει το ίδιο παιχνίδι από το 2014», όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και προσέθεσε ότι αυτό «είναι επικίνδυνο για όλους» και πως «θα έπρεπε να υπάρξει μία κατάλληλη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο».
Κι όλα αυτά την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει διακαώς και τρίτη θητείας στην προεδρία των ΗΠΑ, όντας βέβαιος πως υπάρχουν τρόποι να το πετύχει και δεν αστειεύεται, αν και το Σύνταγμα των ΗΠΑ το απαγορεύει ρητά.
Πληροφορίες από BBC, Politico