Μιλώντας με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο για τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, είπε ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με το Πεκίνο σε ό,τι αφορά την ZTE. Εκτός από το υψηλό πρόστιμο, ο Τραμπ είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να αποκτήσει νέα διεύθυνση και να ορίσει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την 4η σε μέγεθος κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ότι παραβίασε το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Σε αντίποινα, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε στα μέσα Απριλίου να απαγορεύσει για επτά χρόνια τις εξαγωγές αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως μικροεπεξεργαστών, απαραίτητων για τα smartphones που κατασκευάζει η ZTE.
Λόγω της οικονομικής ζημίας και του κινδύνου να χαθούν θέσεις εργασίας, κατόπιν αιτήματος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ο Τραμπ ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Ουίλμπουρ Ρος να εξετάσει την υπόθεση ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.
Κίνδυνος για 75.000 θέσεις εργασίας
Τον Μάρτιο του 2017 είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων στην ZTE. Οι κυρώσεις του Απριλίου την ανάγκασαν να διακόψει σχεδόν το σύνολο της δραστηριότητάς της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα 75.000 θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα της ίδιας της εταιρείας.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά η πώληση κινητών τηλεφώνων και μόντεμ της ZTE από τα καταστήματα που βρίσκονται εντός των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, επικαλούμενο πιθανούς κινδύνους στην ασφάλεια.
Πριν από τις ανακοινώσεις του Τραμπ, οι προοπτικές μιας συμφωνίας με το Πεκίνο για το θέμα αυτό φάνηκε να ενοχλούν πολλούς πολιτικούς και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, με αναρτήσεις του στο Twitter, ζήτησε να μην προχωρήσει αυτό το σχέδιο. “Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο και η επιβολή προστίμων δεν θα τους εμποδίσουν να μας κατασκοπεύουν και να μας κλέβουν”, έγραψε. Ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια για να πετύχει ήσσονος σημασίας εμπορικές συμφωνίες.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, με την προτεινόμενη εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα αρθεί το επταετές εμπάργκο σε βάρος της ZTE. Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα άρει τους δεσμούς στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ή θα συμφωνήσει να αγοράζει περισσότερα από τις ΗΠΑ.