Κόσμος

Τραμπ: Τα βήματα στη Βόρεια Κορέα και η πρωτιά του Αμερικανού προέδρου

Πώς η πρόταση Τραμπ στο twitter έγινε πραγματικότητα. Τι ειπώθηκε ανάμεσα στους δυο ηγέτες για το θέμα των πυρηνικών. Άστραψαν τα φλας στην ιστορική χειραψία Τραμπ – Κιμ. Ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που πάτησε το έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε σήμερα μια ιστορική πρωτιά καθώς είναι ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που πατάει το πόδι του στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

[read4more]

Αυτή η θεαματική κίνηση από πλευράς Τραμπ φαίνεται πως βάζει σε άλλη τροχιά τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα παρά το γεγονός πως το θέμα των πυρηνικών δέιχνει αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Το θετικό είναι πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε δεκτή την τελευταία στιγμή την πρόσκληση που του απηύθυνε αιφνιδίως χθες Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ για να τον συναντήσει σήμερα στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, η οποία χωρίζει τα δύο κράτη από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53).

photo Reuters
photo Reuters

“Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο”, υπογράμμισε ο Τραμπ, δηλώνοντας έτοιμος να υποδεχθεί τον Κιμ στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα τα φλας πήραν φωτιά για να απεικονίσουν την παρουσία του προέδρου στο έδαφος της Βόρειας Κορέας αλλά και την ιστορική χειραψία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο συγκεκριμένο σημείο.

photo Reuters

Η αμηχανία ανάμεσα στους δυο άνδρες ήταν έκδηλη στην αρχή αλλά τελικά έσπασε ο πάγος και τα χαμόγελα έδιναν και έπαιρναν τόσο στη φωτογράφιση, όσο και αργότερα.

“Αυτό θα γίνει κάποτε”, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με την επίσκεψη Κιμ στις ΗΠΑ , ο οποίος πριν από την συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη είχε πει επίσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: “Ευχαρίστως θα τον καλούσα αμέσως στον Λευκό Οίκο”.

Από την πλευρά του ο Κιμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να “ξεπεραστούν τα εμπόδια” χάρη στην “εξαιρετική” σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

“Το γεγονός ότι οι δύο χώρες, παρά την μακρά τους σχέση εχθρότητας, μπόρεσαν να δώσουν τα χέρια για την ειρήνη στον τόπο που συμβολίζει τη διαίρεση (…) δείχνει ότι το παρόν είναι καλύτερο από το παρελθόν”, σημείωσε.

 

Τι συζητήθηκε για τα πυρηνικά

Κατά την συνάντησή τους σήμερα στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την επανάληψη των συνομιλιών για το πυρηνικό ζήτημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

“Η συνάντηση αυτή ήταν πολύ καλή, πολύ δυνατή (…) Θα δούμε τι μπορεί να γίνει”, σημείωσε επίσης ο Τραμπ. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο πλευρές θα συστήσουν ομάδες οι οποίες θα προχωρήσουν τις συνομιλίες για την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες τώρα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, επισήμανε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι ο ίδιος δεν βιάζεται για μια συμφωνία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται να αρκέσει για την ρύθμιση του ευαίσθητου πυρηνικού ζητήματος με την Βόρεια Κορέα. Ωστόσο έχει συμβολική σημασία για τις δύο χώρες, οι οποίες μόλις πριν από ενάμιση χρόνο απειλούσαν η μια την άλλη με αφανισμό.

https://youtu.be/exvnFAwemp0

Το tweet που έφερε την ιστορική συνάντηση

Προτού φτάσει χθες Σάββατο στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ προσκάλεσε αιφνιδίως μέσω Twitter τον Κιμ να έρθει στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα για να του πει “καλημέρα”.

Ωστόσο λίγες ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα επίσκεψης του Τραμπ στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, ακόμη δεν είχε γίνει γνωστό αν ο Κιμ θα πήγαινε στο ραντεβού.

“Το θέλει πάρα πολύ”, διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως έτσι και αλλιώς στα σύνορα θα τον συνοδεύει ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. “Θα είναι κάτι πολύ σύντομο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει. Μια χειραψία σημαίνει πολλά”, πρόσθεσε αναφερόμενος στην συνάντηση.

photo Reuters

Αυτή ήταν η τρίτη σύνοδος μεταξύ των δύο πολιτικών από την ιστορική συνάντησή τους στην Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018 και την αποτυχημένη συνάντηση που είχαν τον Φεβρουάριο στο Ανόι.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέσχισε και ο ίδιος πέρυσι τα σύνορα κατά την πρώτη του σύνοδο κορυφής με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη. “Θα το κάνω πολύ άνετα, δεν έχω κανένα πρόβλημα”, διαβεβαίωνε χθες Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ για το δικό του πέρασμα στην άλλη πλευρά των συνόρων.

photo Reuters
photo Reuters
photo Reuters

Κατά την άφιξή του στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε σε μια πλατφόρμα από την οποία φαινόταν το έδαφος της Βόρειας Κορέας –κυρίως μια τεράστια σημαία που είχε υψωθεί σε έναν ιστό ύψους 160 μέτρων.

“Υπήρχε μια μεγάλη σύγκρουση πριν από την συνάντησή μας στην Σιγκαπούρη”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. “Έκτοτε ο κίνδυνος εξαφανίστηκε”, πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η συνάντηση αυτή δεν αρκεί για την επίλυση του ευαίσθητου θέματος της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, που είναι και αυτό στο οποίο προσκρούει η προσέγγιση με την Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Τραμπ αξιώνει από την Πιονγκγιάνγκ να απαρνηθεί οριστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα προτού εξετάσει το ενδεχόμενο μιας άρσης των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, κάτι το οποίο αρνείται η Βόρεια Κορέα.

“Μια συνάντηση για τις κάμερες”

“Αν το σημερινό γεγονός είχε γίνει πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, θα μπορούσε να είναι ένα επίτευγμα”, υπογραμμίζει ο Αμερικανός ερευνητής Τζόσουα Πόλακ, του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Μιντλμπέρι.

“Τώρα όμως; Μια συνάντηση για τις κάμερες και χωρίς πρόγραμμα δεν θα κάνει τίποτα για να σβήσει έναν χρόνο ψευδαισθήσεων και απογοητεύσεων”, σημείωσε σε μήνυμα του στο Twitter.

Για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστεί “κάτι άλλο από μια ολοσέλιδη επιστολή και μια νέα χειραψία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που η Χαμάς παραδίδει τις τρεις γυναίκες ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό – Δάκρυα ανακούφισης σε όλη τη χώρα
Οι τρεις γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ και στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων - Το άλλο Σάββατο η επόμενη απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς
Ισραήλ: Η στιγμή που η Χαμάς παραδίδει τις τρεις γυναίκες ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό