Με ανακοίνωσή του το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει πως η Κύπρος προβαίνει σε “μονομερείς και επικίνδυνες” ενέργειες, οι οποίες δεν σέβονται να δικαιώματα των… Τούρκων συνιδιοκτητών του νησιού.
Υπενθυμίζεται ότι ο γεωτρύπανο Saipem 12000 της ENI Total πρόκειται να πιάσει δουλειά την Πρωτοχρονιά στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία έχει φροντίσει ήδη να ανεβάσει την ένταση στην περιοχή, βγάζοντας… βόλτα το δικό της γεωτρύπανο, το “Deep Sea Metro 2”.
Πάντως δεν πρόκειται να βρίσκεται στην στην περιοχή όταν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, μιας και θα είναι στην Κωνσταντινούπολη.
Παράνομη δέσμευση Κυπριακών περιοχών
Σε συνέχεια των προκλήσεων μάλιστα, με παράνομη Navtex «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.
Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η Τουρκική προκλητική ανακοίνωση
«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες που σχετίζονται με τους υδατάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους.
Πιο πρόσφατα, σε αυτό πλαίσιο, ένα γεωτρύπανο έχει καταφθάσει στο οικόπεδο 6 (σ.σ. της κυπριακής ΑΟΖ) και προετοιμάζεται να αρχίσει εργασίες, στο πλαίσιο των αδειών που εκδίδει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στη λεγόμενη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.
Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και ενστερνιζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Η Τουρκία, η οποία εξ’ αρχής εξέδιδε τις απαιτούμενες προειδοποιήσεις, σχετικά με τα ανεύθυνα βήματα από την πλευρά της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι αποφασισμένη να προστατέυσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για δραστηριότητες εξερεύνησης το προσεχές διάστημα σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν άδεια λειτουργίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες εξερεύνησης από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με βάση τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων για τους φυσικούς πόρους».
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις πέριξ της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μετρά είναι το τι επιτυγχάνει η Κύπρος μέσα από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
«Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας» είπε.
Αναστασιάδης: Έκνομες ενέργειες του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος
Το «υπουργείο Εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος αναφέρει ότι «η διαπραγμάτευση για λύση δυο κρατών μπορεί να έρθει στο προσκήνιο ως μια επιλογή».
Σε σχετική ανακοίνωση εκφράζεται αντίθεση με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και γίνεται λόγος σε «βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς (όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία), παραγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά». Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπενθυμίζει στην ελληνοκυπριακή ότι «έχει ίσα και νόμιμα δικαιώματα στο φυσικό αέριο, που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ».
Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι μέχρι την επίτευξη της τελικής λύσης στο Κυπριακό οι έρευνες θα έπρεπε να διακοπούν. Διαφορετικά, οι έρευνες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο πλευρών», τονίζεται. «Σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υιοθετήσει αυτήν την πρόταση, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μελετήσει την διενέργεια νέων βημάτων σε συνεργασία με την μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκοκυπριακής πλευράς» , προστίθεται στην ανακοίνωση, την οποία προβάλλει στην ιστοσελίδα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας «Γιενί Σαφάκ».