- Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα την τρίτη μέρα της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 - Η Τουρκία "επιβάλλεται" εκδίδοντας Navtex για το Barbaros μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, κοντά στα οικόπεδα 5 και 6 - Ο Ερντογάν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για να συζητήσουν δήθεν προκλήσεις της Κύπρου εναντίον των τουρκικών συμφερόντων - Κύπρος: "Δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία για ένταση"
Για ακόμη μία φορά η Τουρκία συμπεριφέρεται σα να της ανήκει όλη η Μεσόγειος! Και ενώ η γεώτρηση εξελίσσεται ομαλά για τρίτη μέρα, η Άγκυρα προχώρησε χθες (17.06.2017) σε δύο επιθετικές ενέργειες και για αυτό στην Αθήνα και τη Λευκωσία σήμανε συναγερμός:
——-> Ο Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο και οι δήθεν προκλήσεις της «Νότιας Κύπρου», όπως αναφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία, εναντίον των τουρκικών συμφερόντων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα γενικά ήταν απόφαση επίδειξης αποφασιστικότητας για αντιμετώπιση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.
——–> Με εντολή του Τούρκου προέδρου εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας τουρκική NAVTEX, η οποία προβλέπει την παράνομη δέσμευση μεγάλου μέρους της κυπριακής ΑΟΖ στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μεγαλονήσου. Η κατοχική δύναμη επικαλύπτει και τμήμα των οικοπέδων 4, 5, 6 και 7. Η τουρκική ενέργεια είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλες διεθνείς συμφωνίες.
Λίγο αργότερα ήλθε η απάντηση της Κύπρου από το στόμα κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκο Χριστοδουλίδη. “Είναι η προσφιλής τακτική της Άγκυρας όπως τη βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια, από το 2011 όταν ξεκίνησαν πιο συγκεκριμένες δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της. Αμέσως μετά την έκδοση της οδηγίας προς τους ναυτιλλομένους έχουμε προχωρήσει στην έκδοση οδηγίας που ακυρώνουμε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία να κάνει. Την ίδια στιγμή έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο.
Συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια προσέγγιση. Δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε σε ένα δημόσιο επίπεδο μια κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν υφίσταται. Οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 συνεχίζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και η δική μας προσέγγιση συνοψίζεται στη σοβαρότητα, την ψυχραιμία και στα λίγα λόγια” τόνισε.
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (18.07.2017) η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης είπε πως «ολοκληρώθηκε μία μάχη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, χέρι με χέρι με την Ελλάδα. ΠτΔ και Νίκος Κοτζιάς, έδωσαν τη μάχη σε πεδίο των εγγυήσεων και της ασφάλειας».
Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς, είπε πως ο τρόπος που συνεργαστήκαμε, έφερε τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά». Είπε ακόμη, «σήμερα το Εθνικό άκουσα με προσοχή τους αρχηγούς των κομμάτων, διηγήθηκα την εμπειρία στο Κραν Μοντάνα, το τί είδαμε και πώς το είδαμε», προσθέτοντας ότι είδαν «μία Τουρκία που έπαιζε με τις λέξεις».
Είπε πως οι δύο τους, συζήτησαν «το πώς θα εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις των δύο κρατών, πώς πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της ΕΕ, πώς θα αντιμετωπίσουμε την Τελωνειακή Ένωση, αλλά και για άλλες πλευρές της συνεργασίας μας.
Στις 5:30 το απόγευμα θα φθάσει στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στις 18:00 θα έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως αναφέρεται στα κατεχόμενα, της συνάντησης Ακιντζί – Τσαβούσογλου θα ακολουθήσει στις 19:45 δείπνο εργασίας με την πολιτική ηγεσία, στο οποίο θα παραστούν η πρόεδρος της Βουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός δημοσιονομικών και πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, ο υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και οι πρόεδρος των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, Τουφάν Ερχιουρμάν του ΡΤΚ και Τζεμάλ Οζγιγίτ του ΚΚΔ. Αναμένεται να φύγει από τα κατεχόμενα αμέσως μετά το τέλος του δείπνου εργασίας.
Πηγή: mignatiou.com, Φιλελεύθερος