Ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μπήκε στην αίθουσα που ήταν γεμάτη δημοσιογράφους κρατώντας επιδεικτικά το σημειωματάριό του. Ξαφνικά, επικράτησε αναβρασμός. Και πως να μην συμβεί αυτό αφού οι σημειώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ είναι θησαυρός.
Όλοι λοιπόν προσπαθούσαν να διαβάσουν τι έγραφε στο κίτρινο σημειωματάριο ο Τζον Μπόλτον και δεν ήταν δα και πολύ δύσκολο. Σκεπτόμενος ακόμα και τους πρεσβύωπες συναδέλφους μας τα έχει γράψει με μεγάλα και καθαρά γράμματα. «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία». Αυτή η σημείωση έβαλε φωτιά εν μέσω της κρίσης στη Βενεζουέλα. Το Γαλλικό πρακτορείο ρώτησε αμερικανό αξιωματούχο τι μπορεί να σημαίνει αυτή η σημείωση και εκείνος περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για τον συγκεκριμένο αριθμό.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στην ερώτηση εάν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, ο Μπόλτον επανέλαβε — όπως και ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα — ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι.
Ο Γκουαϊδό μιλάει συνεχώς με τον Τραμπ
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας κι έχει τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Ναι, συζητήσαμε με τον πρόεδρο (Τραμπ), όπως και με άλλους ηγέτες (κρατών) της περιοχής και του κόσμου», είπε ο Γκουαϊδό, 35 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN en Español.
Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον πρόεδρο εν ενεργεία της Βενεζουέλας . Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του μοναδικού θεσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος επιχειρηματολογώντας ότι του το επιτρέπει το Σύνταγμα.
Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι υπάρχει κενό εξουσίας: θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.
«Είχα συζητήσεις όχι μόνο με την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και με τους προέδρους Ιβάν Ντούκε (της Κολομβίας), Σεμπαστιάν Πινιέρα (της Χιλής), Μαουρίσιο Μάκρι (της Αργεντινής), και με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ», δήλωσε ο Γκουαϊδό.
Μετά την Ουάσινγκτον, πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Γκουαϊδό, ότι στις εκλογές του 2018 που κέρδισε ο Μαδούρο σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και δεν μπορούν κατά συνέπεια να θεωρηθούν έγκυρες.
Ο Μαδούρο καταγγέλλει την απόφαση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος βλέποντας σε αυτή την κίνηση ένα «πραξικόπημα» ενορχηστρωμένο και κατευθυνόμενο από τις ΗΠΑ.
Ο Γκουαϊδό πάντως δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τη φράση «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», που ήταν γραμμένη στο σημειωματάριο του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και πρόσεξαν δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα Τύπου του κτιρίου της αμερικανικής προεδρίας. «Δεν έχω πληροφορίες» για αυτό, διαβεβαίωσε ο Γκουαϊδό. «Αλλά βρισκόμαστε σαφώς σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.
Η πρόθεση της αντιπολίτευσης, συνέχισε, είναι να «βγούμε γρήγορα» από την κρίση, αξιοποιώντας «εργαλεία» της ίδιας της χώρας. Η αντιπολίτευση έκανε ήδη «μεγάλες προσπάθειες, ψηφίζοντας, διαδηλώνοντας, οικοδομώντας πλειοψηφίες».
Μαδούρο: Θέλετε να μου κλέψετε τη χώρα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα από τον έλεγχο της χώρας του τη Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου VSA, και πρόσθεσε ότι το Καράκας σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε βάρος του ομίλου, καθώς κορυφώνει την πίεση που ασκεί για να αναγκάσει τον σοσιαλιστή πολιτικό να εγκαταλείψει την εξουσία.
«Έδωσα συγκεκριμένες οδηγίες στον πρόεδρο της VSA για να αρχίσει πολιτικές, επιχειρησιακές, εμπορικές και νομικές ενέργειες, ενώπιον των αμερικανικών και διεθνών δικαστηρίων, για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα της Citgo», θυγατρικής του δημόσιου ομίλου που διαθέτει πολλά διυλιστήρια στην αμερικανική επικράτεια, ανέφερε ο Μαδούρο.
«Οι ΗΠΑ (…) αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της κλοπής της Citgo από τη Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος, αφού υποδέχθηκε διπλωμάτες που επέστρεψαν από την Ουάσινγκτον μετά την απόφαση του Μαδούρο να διακόψει τις σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον.
φωτογραφίες: Reuters