Βαθαίνει ολοένα και περισσότερο και άκρως επικίνδυνα το ρήγμα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, με το Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη να ετοιμάζει ένα πακέτο με αντίποινα, με σκοπό αρχικά να γονατίσει τους “γείτονες” οικονομικά. Αυτό σύμφωνα με τους Ρώσους θα είναι το πρώτο μέρος κατά της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, ενώ και οι Τούρκοι δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια συγκαλώντας το ΝΑΤΟ στο οποίο βρήκαν ανταπόκριση και στήριξη.
Ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα να υπάρξει «ψυχραιμία και αποκλιμάκωση» μετά την κατάρριψη από τουρκικό καταδιωκτικό αεροσκάφος ενός ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο συνετρίβη στο έδαφος της Συρίας αφού, σύμφωνα με την Άγκυρα, εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Όπως έχουμε επαναλάβει σαφώς, είμαστε αλληλέγγυοι στην Τουρκία και υποστηρίζουμε την [προάσπιση της] εδαφικής ακεραιότητας της χώρας-συμμάχου μας στους κόλπους του NATO», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να επλήγη ενώ βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε: «οι συμμαχικές εκτιμήσεις συνάδουν με τις πληροφορίες που λάβαμε από την Τουρκία».
Το 54,7% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας προέρχεται από τη Ρωσία, στοιχείο αρκετά εντυπωσιακό με δεδομένη την ένταση μεταξύ Μόσχας και ‘Αγκυρας. Κι αυτό παρά τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η ένταση δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές αερίου προς την Τουρκία.
Πριν από ένα μήνα, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι οι χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο προς στην Τουρκία, είναι μετά τη Ρωσία το Ιράν με ποσοστό 18%, το Αζερμπαϊτζάν με 12,2%, ενώ ακολουθούν χώρες όπως η Αλγερία, η Νιγηρία κλπ με μικρότερα ποσοστά. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Ρωσία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας πετρελαίου προς την Τουρκία μετά το Ιράκ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημειώνεται ότι το 48.7% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία παράγεται με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την έκθεση του τουρκικού Ιδρύματος Ενεργειακής αγοράς για το έτος 2014, το φυσικό αέριο στην Τουρκία καταναλώνεται κατά 25,4% στη βιομηχανία, κατά 19,1% στις κατοικίες και κατά 48,7% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Μία άλλη συνέπεια, προτού ακόμη γίνει γνωστή η δέσμη που θα περιλαμβάνει την απάντηση της Ρωσίας για την κατάρριψη του αεροσκάφους, είναι και το γεγονός ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από αργά το απόγευμα άρχισαν να μεταδίδουν την πληροφορία ότι έχουν αρχίσει ήδη οι ακυρώσεις τουριστικών επισκέψεων από τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι το 2014 είχαν επισκεφθεί την Τουρκία 4.479.049 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που ισοδυναμεί με το 12,2% των επισκέψεων ξένων τουριστών στην Τουρκία που ήταν συνολικά 36.837.900. Οι Ρώσοι κατατάσσονται δεύτεροι στον κατάλογο των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία. Το ίδιο έτος πρώτοι ήταν οι Γερμανοί επισκέπτες με συνολικό αριθμό 5.250.036 και ποσοστό 14,3%.
«Το καθεστώς Άσαντ και οι χώρες που το στηρίζουν έχουν ξεκινήσει νέες επιθέσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το πνεύμα της Βιέννης» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας έμμεσα στη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για «πισώπλατη μαχαιριά από αυτούς που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
Ο Ερντογάν είπε πως «χωρίς να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην υπόθεση της Συρίας, δεν μπορεί να εμποδιστεί ούτε η παράνομη μετανάστευση, ούτε η τρομοκρατία» και αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς διαφόρων θέσεων από ρωσικά μαχητικά στη Συρία εδώ και μέρες υπογράμμισε τα περί χωρών που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Καταδικάζουμε τις σφοδρές επιθέσεις που επικεντρώνονται στη περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι» είπε ο τούρκος πρόεδρος και τόνισε: «Εκεί έχουμε συγγενείς και ομοεθνείς».
Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε πως έγινε «στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολύ πιο δραματικά γεγονότα στη Συρία, οφείλεται στην ψύχραιμη στάση της Τουρκίας. Να μην αμφιβάλλει κανείς για το ότι και σε αυτό το περιστατικό καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να το εμποδίσουμε. Όλοι όμως πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να προασπίζει τα σύνορά της».
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στις περιοχές τις οποίες βομβαρδίζουν τα ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία υπάρχουν μόνο Τουρκομάνοι λέγοντας «στην περιοχή που βρίσκονται οι Τουρκομάνοι δεν υπάρχει «Ισλαμικό Κράτος». Λένε ότι χτυπούν το «ισλαμικό Κράτος», αλλά βομβαρδίζουν τους Τουρκομάνους».
Σχετικά με το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ενέργειας, ρωτήθηκε σήμερα ο νέος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Άλμπαϊρακ είπε «έχουμε με τη Ρωσία φιλικές, εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις που στηρίζονται σε μακρινό παρελθόν. Έχουμε σχέσεις σε πολλούς τομείς πέραν της ενέργειας. Ως προς τις σχέσεις μας στον τομέα της ενέργειας, δεν είμαι απαισιόδοξος».
Παρέμβαση Ομπάμα για το ρωσικό μαχητικό
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα γνωστοποίησε σήμερα ότι θα συζητήσει σχετικά με την συντριβή ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 στη Συρία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες.
«Ακόμη συγκεντρώνουμε στοιχεία για το τι συνέβη», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Αναμένω ότι θα έχω επαφές άμεσα με τον πρόεδρο Ερντογάν μέσα στις προσεχείς ημέρες», πρόσθεσε. Ωστόσο, οι Αμερικάνοι “γέρνουν” προς την πλευρά της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας αναφαίρετο δικαίωμα να προασπίζονται τα εδαφικά τους δικαιώματα, ενώ και αμερικανοί στρατηγοί υποστήριξαν πως όντως το ρωσικό αεροσκάφος βρέθηκε για λίγο μέσα στην Τουρκία.