Κόσμος

«Τρέχει» ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην ΕΕ: Ποια χώρα βρίσκεται στην 1η θέση

Πάνω από 200 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν χορηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν 53 εκατ. πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό αναφέρει η τελευταία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). 

Τουλάχιστον 200,11 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί σε περίπου 148 εκατ. ανθρώπους στα 27 κράτη-μέλη, δηλαδή στο 33,2% του πληθυσμού της ΕΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά, τουλάχιστον 52,90 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (και με τις δύο δόσεις που απαιτούνται ή με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), ή το 11,8% του πληθυσμού.

Η Μάλτα ξεχωρίζει με περίπου το 32,5% του πληθυσμού της να έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 64% των κατοίκων της έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση. Στον αντίποδα, η Βουλγαρία καθυστερεί: μόλις το 10,2% των κατοίκων της έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, και μετά βίας το 6% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Στη Γαλλία, έχουν χορηγηθεί 29,63 εκατ. δόσεις σε 20,66 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή στο 30,6% του πληθυσμού. Μεταξύ αυτών, 9,13 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (13,5% του πληθυσμού).

Η Γερμανία έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση στο 36,8% του πληθυσμού της και το 11,1% των Γερμανών έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Για λόγους σύγκρισης, πάνω από το 47,7% του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 37,4% των Αμερικανών έχει εμβολιαστεί πλήρως. Περίπου το 54% των Βρετανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, με εμβολιασμένο το 30% σχεδόν του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ, βασικό κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, έχει εξαγάγει σχεδόν όσες δόσεις εμβολίων κατά της Covid, που παρασκευάζονται στο έδαφός της, όσες έχει κρατήσει για τις δικές της ανάγκες.

Οι Βρυξέλλες έθεσαν σε ισχύ στα τέλη Ιανουαρίου έναν μηχανισμό έγκρισης εξαγωγών εμβολίων για να ελέγχουν τις εμπορικές συναλλαγές με μία χώρα όπου η υγειονομική κατάσταση κρίνεται καλύτερη και τις διανομές του εργαστηρίου AstraZeneca που κατηγορήθηκε ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του προς τους 27 προς όφελος άλλων χωρών, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τα αρχές Φεβρουαρίου έως τις 11 Μαΐου, οι 27 έδωσαν το ‘πράσινο φως’ σε 941 αιτήματα για εξαγωγές, για 204 εκατ. δόσεις συνολικά με προορισμό 45 χώρες και περιοχές (Χονγκ Κονγκ, Χιλή, Καναδά, Ισραήλ, Τουρκία…) σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ έχει επίσης προμηθεύσει τις ΗΠΑ, μια χώρα που είναι επίσης μεγάλος παραγωγός εμβολίων αλλά δεν εξάγει σχεδόν καμία δόση, οδηγώντας σε εκκλήσεις από την πλευρά των Βρυξελλών για περισσότερη «αμοιβαιότητα».

Μέχρι σήμερα, έχει απορριφθεί μόνο ένα αίτημα για εξαγωγή εμβολίων –της AstraZeneca με προορισμό την Αυστραλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα