Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος ευρείας συμμετοχής υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία.
Ο πρώην κοινοτικός επίτροπος άρχισε από χθες τις επαφές με τα μικρότερα κόμματα και σήμερα ακολουθούν οι διαβουλεύσεις με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, τον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας και τα κοινωνικά κόμματα. Ψήφο εμπιστοσύνης έως την Παρασκευή «δείχνει» ο Τζιανφράνκο Φίνι. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο είναι πολύ πιθανή πριν το τέλος του 2011 μία νέα δέσμη μέτρων λιτότητας ύψους 25 δισ. ευρώ.
Ο Μάριο Μόντι συναντήθηκε πρώτα τη Δευτέρα με τις αντιπροσωπίες των μικρότερων, τοπικών κομμάτων και το απόγευμα συνομίλησε με την Ιταλία των Αξιών του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, τη Λέγκα του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι και τον κεντρώο «τρίτο πόλο». Είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο Ουμπέρτο Μπόσι επανέλαβε, εν τω μεταξύ, ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, και η στάση της Λέγκας θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.
Ο πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής του μικρού κεντροδεξιού κόμματος Μέλλον και Ελευθερία Τζιανφράνκο Φίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι προβλέπει πως η κυβέρνηση θα έχει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου μέχρι την Παρασκευή.
«Ο Μόντι πρέπει να λύσει και προβλήματα πολιτικού χαρακτήρα, το θέμα δεν είναι μόνο η λίστα των υπουργών, αυτή είναι το πιο απλό απ’ όσα πρέπει να γίνουν» τόνισε ο Φίνι, προσθέτοντας ότι ο «εντολοδόχος πρωθυπουργός θέλει να έχει επαφές και με τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι που είναι οπωσδήποτε θετικό».
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο Μόντι επιθυμεί να συμπεριλάβει στα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής την επιβολή συνολικού φόρου επί των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, την επαναφορά του φόρου ακινήτων (που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι) και την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.
Σύμφωνα, πάντως, με τον ιταλικό Τύπο, πριν από το τέλος του 2011 είναι πολύ πιθανή μια νέα δέσμη μέτρων λιτότητας ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια κίνηση αναγκαία, λόγω του ότι με τα σημερινά δεδομένα, η μηδενική, ουσιαστικά, ανάπτυξη της χώρας δεν πρόκειται να επιτρέψει το μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ εντός του 2013.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Μόντι χαρακτήρισε πάντως «πρόωρη» τη συζήτηση για το εάν χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης.
Σε ότι αφορά την ελλιπή ανάπτυξη, η πρόεδρος των Ιταλών βιομηχάνων Έμμα Μαρτσεγκάλια τονίζει σε δήλωσή της ότι «είναι πολύ σημαντικό να συσταθεί άμεσα η νέα κυβέρνηση και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει να ξαναμπεί η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης».
Η επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου Cgil, η Σουζάνα Καμούσο, προσθέτει ότι «χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική, αρχίζοντας από την ανακατανομή του πλούτου και την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου».
Τα κύρια ερωτήματα στα οποία καλείται να δώσει άμεσες απαντήσεις ο Μαριο Μόντι είναι αν θα μπορέσει να εγκριθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου (η κεντροδεξιά είναι αντίθετη), αν θα επιβληθεί όντως ο συνολικός φόρος που να συνυπολογίζει τα ακίνητα και τα εισοδήματα (εξακολουθεί να αντιδρά το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) και μέχρι πότε θα διαρκέσει η κυβέρνησή του.
Σε σχέση με το τελευταίο σημείο υπάρχουν δυο επιλογές: ή θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη ή θα μπορέσει να συνεχισθεί κανονικά η νομοθετική περίοδος -με τον Μόντι πρωθυπουργό- μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
Μπερλουσκόνι: Ο Μόντι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση
Η προσπάθεια του εντολοδόχου πρωθυπουργού να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση είναι “προορισμένη να επιτύχει”, δήλωσε σήμερα κορυφαίο στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος του προκατόχου του, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PDL) του Μπερλουσκόνι, έκανε τη δήλωση αυτή έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Μόντι. Επίσης, χαρακτήρισε “θετικές” τις συνομιλίες που είχε με τον Μόντι για το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Mετά την συνάντηση με τον Μόντι, δήλωσε: “πιστεύουμε, ότι η προσπάθεια του καθηγητή Μόντι θα πετύχει. Συζητήσαμε το πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας ότι οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε προς την Ευρώπη, αποτελούν το κύριο σημείο αναφοράς μας, σε ό,τι αφορά την στήριξη της νέας κυβερνητικής ομάδας”.
Ανησυχία της Γερμανίας για το ιταλικό χρέος
Ο Πέτερ Μπόφιγκεν, σύμβουλος για οικονομικά θέματα της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, τόνισε σήμερα ότι “η κατάσταση του ιταλικού δημόσιου χρέους γίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, αφού όλα δείχνουν πως πλησιάζουμε σε μια συστημική κρίση που θυμίζει εκείνη του 2008”, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Αnsa.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν με έμφαση ότι τα “σπρεντ” ξανάρχισαν την ανοδική τους πορεία, ξεπερνώντας τις πεντακόσιες μονάδες και το επιτόκιο των ιταλικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε και πάλι το 7%.
Σύμφωνα με παρατηρητές, η νέα πίεση των αγορών σε βάρος της χώρας οδήγησε την κεντροδεξιά να θέσει χθες νέους όρους για την υποστήριξή της στην νέα κυβέρνηση του Μάριο Μόντι: να μην είναι υποψήφιος ο Μόντι στις επόμενες εκλογές και η κυβέρνηση του ιταλού καθηγητή και πρώην ευρωπαίου επιτρόπου να μην παραμείνει στην εξουσία για πάνω από ένα εξάμηνο.