Η κυβέρνηση του Νίγηρα κήρυξε από χθες τριήμερο εθνικό πένθος στην χώρα μετά τον θάνατο 92 μεταναστών, κυρίως γυναικών και παιδιών, οι οποίοι πέθαναν από την δίψα στην έρημο του Νίγηρα.
Η κυβέρνηση, η οποία δήλωσε “βαθύτατα συγκλονισμένη” από το δράμα αυτό που στοίχισε την ζωή σε 52 παιδιά, 33 γυναίκες και 7 άνδρες —ήταν όλοι πολίτες του Νίγηρα που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Αλγερία— στις αρχές του Οκτωβρίου, εξέφρασε “τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων” και κάλεσε “τον πληθυσμό να προσευχηθεί στη μνήμη των νεκρών”.
Οι σημαίες κυμάτιζαν χθες μεσίστιες σε όλην την χώρα, και κυρίως στα δημόσια κτίρια, στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τα θύματα “πέθαναν από τη δίψα, αφού τα δυο οχήματα (στα οποία επέβαιναν) χάλασαν σχεδόν ταυτοχρόνως”, εξήγησε ο δήμαρχος του Αγκαντέζ Ρίσα Φέλτου. “Στην έρημο, από τη δίψα δεν γλιτώνει κανείς. Οι πιο γεροί μπορεί να κρατήσουν τρεις με τέσσερις ημέρες, αλλά εν γένει σε 24 με 48 ώρες ξεκινάει μια διαδικασία γρήγορου θανάτου”, πρόσθεσε.
Μόνον 21 άνθρωποι από τους συνολικά 113 που είχαν ξεκινήσει το τραγικό αυτό ταξίδι με προορισμό την Αλγερία επέζησαν, σύμφωνα με πηγή της ασφάλειας της χώρας.
Ο Σαντάφιου, ένας επιζήσας ηλικίας περίπου τριάντα ετών, που έχασε τρία κοντινά του πρόσωπα στο ταξίδι αυτό, είχε πει πριν από μερικές ημέρες σε έναν ραδιοσταθμό ότι η ομάδα αυτή των μεταναστών προερχόταν από τον νότιο Νίγηρα και έφευγε από την χώρα για να γλιτώσει από την πείνα, καθώς οι επόμενες σοδειές αναμένεται να μην είναι καθόλου καλές. “Ένας από εμάς είχε δει τη γυναίκα του και τα 9 του παιδιά να πεθαίνουν”, διηγήθηκε.
Τα 92 θύματα του Νίγηρα είναι “μετανάστες όπως αυτοί που βλέπουμε σχεδόν παντού, όπως οι τραγωδίες στη Μεσόγειο”, σημείωσε ο δήμαρχος της Αγκαντέζ, της μεγάλης αυτής πόλης του βορρά του Νίγηρα από όπου περνούν πολλοί δυτικοαφρικανοί μετανάστες που επιζητούν κυρίως να μεταβούν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης.
Η καταστροφή αυτή, μολονότι ο τελικός προορισμός των μεταναστών αυτών ήταν η Αλγερία, όπου οι οικογένειες αυτές μετέβαιναν προφανώς για να “ζήσουν από την επαιτεία”, κι όχι η Γηραιά Ήπειρος, υπενθυμίζει “ότι δραματικές καταστάσεις υπάρχουν και στην έρημο”, επισήμανε ο δήμαρχος.
Ο θάνατος μεταναστών στην έρημο, οι οποίοι εγκαταλείπονται εκεί σε έναν σίγουρο θάνατο από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει να τους μεταφέρουν, είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά, αλλά αφορά πολύ πιο λίγους ανθρώπους.
Ο Νίγηρας, μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενες διατροφικές κρίσεις και η μετανάστευση από τη χώρα αυτή είναι μαζική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαψεύδει ο Ολάντ ότι δόθηκαν 20 εκατ. ευρώ για την απελευθέρωση ομήρων στον Νίγηρα
Λαθρομετανάστες από τη Νιγηρία πέθαναν από τη δίψα στην έρημο
Περισσότερα από 2.500 παιδιά πέθαναν στον Νίγηρα από υποσιτισμό το πρώτο 8μηνο του 2013
Τουλάχιστον 42 νεκροί και 100 αγνοούμενοι σε ναυάγιο στον ποταμό Νίγηρα