Κόσμος

Τρικυμία εν κρανίω οι ΗΠΑ για Βόρεια Κορέα και Ιράν!

Τι θέλουν οι ΗΠΑ από την εξωτερική τους πολιτική; Τι θα κάνουν με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν; Μακάρι να ήξεραν, φαίνεται πως είναι η απάντηση.

Ο εκκεντρικός και αλλοπρόσαλλος τρόπος του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως επηρεάζει ακόμη και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Από τη μια η Βόρεια Κορέα, όπου θα συνεχίσει τη διπλωματία μέχρι να… πέσει η πρώτη βόμβα. Από την άλλη το Ιράν και η συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Από την οποία οι ΗΠΑ μένουν… φεύγοντας. Ή μήπως φεύγουν μένοντας;

Την Κυριακή έγιναν δηλώσεις και για τα δυο “καυτά” θέματα: τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Κανείς όμως δεν κατάλαβε που το πάνε οι ΗΠΑ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την… αρχή

Βόρεια Κορέα: Η διπλωματία της… βόμβας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ του έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τη Βόρεια Κορέα. Να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση.

Μόνο που με τη δήλωσή του, κάθε άλλο παρά σε αυτό συνέβαλε… «Αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να πέσει η πρώτη βόμβα», είπε.

Η δήλωση αυτή μερικές εβδομάδες μετά το… μπαράζ tweet του ίδιου του Τραμπ. Τα οποία απευθύνονταν στον ίδιο τον Τίλερσον. Τον καλούσε να μην χάνει το χρόνο του για διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα και τον… “μικρό άνθρωπο-πύραυλο”, Κιμ Γιογνκ Ουν. Και πως ότι πρέπει να γίνει, θα γίνει.

Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN “State of the Union”, ο Τίλερσον θέλησε να μειώσει τη… σημασία των όσων tweet-αρε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ο Τραμπ κατέστησε σαφές σε εμένα ότι πρέπει να συνεχίσω τις διπλωματικές προσπάθειές μου», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Και το Ιράν

Πριν από μερικές μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ βγήκε και δήλωσε ότι θέλει να “παγώσει” ουσιαστικά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Και ζήτησε αυστηρότερα μέτρα. Δεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα φύγουν. Όχι τώρα, όχι ξεκάθαρα.

Την Κυριακή ήταν η σειρά της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι να δώσει συνέχεια. Οι ΗΠΑ, είπε, θα παραμείνουν προς το παρόν στη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φύγουν οι ΗΠΑ. Είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να σταθμίσει μια «ανάλογη» απάντηση στις πράξεις της Τεχεράνης στην παγκόσμια σκηνή.

«Νομίζω αυτή τη στιγμή, θα δείτε ότι θα παραμείνουμε στη συμφωνία. Επειδή η ελπίδα μας είναι ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Και αυτός είναι ο σκοπός», είπε η Χέιλι, αναφερόμενη στις ανησυχίες για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, τις διεθνείς πωλήσεις όπλων και την κρατική τρομοκρατία.

Η Χέιλι, που παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC “Meet the Press”. Είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν προσεκτικά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου από τη Βόρεια Κορέα.

«Αυτό που λέμε τώρα με το Ιράν είναι μην αφήσετε να γίνει η επόμενη Βόρεια Κορέα», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ: Παραιτήθηκε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ – Διαφωνεί με την εκεχειρία
Το κόμμα Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) δεν συμμετέχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ, όμως επεσήμανε ότι δεν θα προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση Νετανιάχου
Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ: Παραιτήθηκε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ – Διαφωνεί με την εκεχειρία