Κόσμος

Τρομακτικές προβλέψεις σε νέα έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή

Τις προοπτικές περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά όρια, εξετάζει η ειδική έκθεση για την υπερθέρμανση, του Διακυβερνητικού Πάνελ του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change -IPCC), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έκθεση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για άμεση δράση.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) σημειώνει ότι με έγκριση των 195 κρατών μελών του IPCC η έκθεση αποτελεί το πιο σημαντικό έως τώρα επιστημονικό κείμενο για την κλιματική αλλαγή και καλεί τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους κατά της κλιματικής αλλαγής ως το 2020 και να ανακοινώσουν τις αναθεωρημένες δεσμεύσεις τους στην 24η συνδιάσκεψη της Συμφωνίας Πλαίσιο κατά της Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες όπως, άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εξάπλωση των ερήμων, απώλεια φυσικών οικοτόπων και ειδών, λιώσιμο των πάγων και αύξηση του αριθμού έντονων καταιγίδων που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, προστίθεται στην έκθεση, η ολοκληρωτική απώλεια της φύσης θα είναι μεταξύ των μη αναστρέψιμων αυτών συνεπειών που η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει εάν δεν περιοριστούν οι τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Σημειώνεται, δε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση που η οικολογική ισορροπία θα έχει διαταραχθεί πλήρως, η προσαρμογή και γενικότερα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι πλέον πρακτικά αδύνατη.

Σημειώνεται ακόμη πως oι υφιστάμενες δεσμεύσεις, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, πολλώ δε μάλλον στους 1,5 βαθμούς. Όσο η μείωση των εκπομπών καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις, από τις οποίες πολλές μη αναστρέψιμες και πιο επώδυνα, αλλά και κοστοβόρα τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν στο μέλλον.

Κανένα περιθώριο καθυστέρησης για την ανάληψη δράσεων

«Η τελευταία έκθεση του IPCC δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο καθυστέρησης για την ανάληψη δράσεων προστασίας από την κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά, δυστυχώς στην Ελλάδα η μάχη ενάντια στη μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα σύνθημα. Παρά την πανηγυρική έγκριση της παγκόσμιας Συμφωνίας για το Κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με ζήλο τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ενώ προωθεί την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων που καίνε το πιο ρυπογόνο καύσιμο στον πλανήτη, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παρατείνει και τη ζωή υφιστάμενων. Το WWF Ελλάς καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδια εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και να δεσμευτεί τώρα για απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του WWF Ελλάς, Νίκος Μάντζαρης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεθάβουν νεκρούς και εγκλωβισμένους με τα χέρια τους από τα χαλάσματα του σεισμού στη Μιανμάρ - Δρόμοι κόπηκαν στη μέση, κτίρια διαλύθηκαν
Ο ηγέτης χούντας στη Μιανμάρ ζήτησε από όλες τις χώρες να προσφέρουν βοήθεια - Έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 60 πτώματα από μοναστήρια και άλλα κτίρια στην Πινμάνα
Σεισμός στην Μιανμάρ και στην Ταϊλάνδη
Η κυβέρνηση Τραμπ μεθοδεύει απελάσεις μεταναστών με νόμο του 18ου αιώνα – Το αίτημα στο ανώτατο δικαστήριο
Στις 15 Μαρτίου εκδόθηκε προσωρινή εντολή για αναστολή απέλασης 200 ανθρώπων, μέλη της συμμορίας Tren de Aragua, κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ που βασίστηκε στον Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798
Οι ΗΠΑ απελαύνουν φερόμενα μέλη του Tren de Aragua για να φυλακιστούν στο Ελ Σαλβαδόρ