Κόσμος

Τρομακτική φωτιά στη Ν. Αφρική – Εκκενώθηκε συνοικία στο Κέιπ Τάουν

Πολλοί κάτοικοι του Κέιπ Τάουν απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στο Όρος Τέιμπλ κατευθύνεται προς το αστικό κέντρο.

«Οι προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά επικεντρώνονται τώρα στο βουνό πάνω από τη συνοικία Βρέντεχουκ, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους», ανέφερε ο δήμαρχος Νταν Πλάτο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Εκκενώθηκαν επίσης τα σχολεία της περιοχής αυτής.

Η φωτιά ξεκίνησε από τους πρόποδες του εμβληματικού βουνού νωρίς το πρωί της Κυριακής και το μέτωπο κατευθύνθηκε προς το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν (UCT). Εκατοντάδες φοιτητές αναγκάστηκαν να φύγουν πεζή για να γλιτώσουν. Περίπου 200 πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τις φλόγες που έγλειφαν τα κτίρια του πανεπιστημίου.

Residents and voluntary firefighters battle to contain a fire fanned by strong winds on the slopes of Table Mountain in Cape Town, South Africa, April 19, 2021. REUTERS
REUTERS

Προσπαθούν όμως ακόμη να ελέγξουν τη φωτιά που κατευθύνεται προς το κέντρο της πόλης, ωθούμενη και από τους ισχυρούς ανέμους. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατόν να σηκωθούν εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς και ένας ύποπτος έχει τεθεί υπό κράτηση.

Smoke and flames from a wildfire are seen from the Vredehoek suburb of Cape Town, South Africa April 19, 2021 in this still image taken from social media video. Jill Greenberg

A house is seen shrouded in smoke as firefighters battle to contain a fire fanned by strong winds on the slopes of Table Mountain in Cape Town, South Africa, April 19, 2021. REUTERS
REUTERS

«Ήταν απλώς φρικτό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φοιτητής Κοσμάς Ιωάννου, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει από την εστία. Ο ουρανός «ήταν πορτοκαλής, υπήρχαν στάχτες παντού και όλοι έκλαιγαν, επικρατούσε χάος», πρόσθεσε.

Οι αρχές έστειλαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους φοιτητές που έχουν καταφύγει σε προσωρινά καταλύματα.

«Το τμήμα των Αφρικανικών Σπουδών, που στέγαζε σε ένα κτίριο της δεκαετίας του 1930 μια μοναδική συλλογή αρχείων καταστράφηκε ολοσχερώς», ανέφερε σε ένα μήνυμά της στο Facebook η Ουτζάλα Σατγκούρ, η υπεύθυνη των βιβλιοθηκών του UCT. «Ένα μέρος των πολύτιμων συλλογών μας χάθηκε», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες που συνοδεύουν το μήνυμα δείχνουν φλόγες και πυκνό καπνό να βγαίνουν από τη στέγη και τα παράθυρα του κτιρίου.

Από την πυρκαγιά έχουν καεί επίσης σπίτια και ένα μέρος του μνημείου του Βρετανού επιχειρηματία και αποικιοκράτη πολιτικού Σέσιλ Ρόουντς. «Δεν χάθηκαν μόνο ιστορικά κτίρια αλλά και το περιεχόμενό τους και οι συλλογές τους», ανέφερε το Ταμείο Κληρονομιάς του Κέιπ Τάουν σε μια ανακοίνωση που συντάχθηκε σε ένα γραφείο «τυλιγμένο σε ένα σύννεφο καπνού».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ποια είναι η επικεφαλής του ADF, Άλις Βάιντελ - Ο ναζιστής παππούς, ο γάμος με γυναίκα από τη Σρι Λάνκα και η woke ατζέντα
Το οξύμωρο είναι ότι η Βάιντελ ηγείται ενός ξενοφοβικού κόμματος το οποίο είναι υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και κατά της συμπερίληψης
Η Άλις Βάιντελ, επικεφαλής του εθνικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD