Πέμπτη, 4 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Τρομοκρατημένοι οι ηγέτες από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με τη Μέρκελ να σφυρίζει αδιάφορα

Τρομοκρατημένοι οι ηγέτες από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με τη Μέρκελ να σφυρίζει αδιάφορα

Μετά τη “σφαλιάρα” των ευρωεκλογών με τον ακροδεξιό εφιάλτη να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, οι ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν με έντονο προβληματισμό στην άτυπη σύνοδο κορυφής και αποφασισμένοι αυτή τη φορά να κοντράρουν την Άνγκελα Μέρκελ η οποία δεν φαίνεται στο παραμικρό θορυβημένη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για την Ευρώπη συνολικά, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικοδόμηση με επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας. Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία, είπε και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης. “Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι στη Σύνοδο θα προβάλει με απαιτητικό τρόπο το αίτημα του για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης.

“Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον. “Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό, τόνισε και είπε ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προσερχόμενη στη σημερινή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, η Μέρκελ είπε ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμβιβασμός.

«Γνωρίζουμε ότι κανένας από τους πολιτικούς σχηματισμούς δεν διαθέτει από μόνος του την πλειοψηφία, οπότε θα τεθεί ζήτημα να βρεθούν ευρύτερες πλειοψηφίες και τώρα θα θέσουμε τις παραμέτρους για τη διαδικασία αυτή», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η ίδια δεν αναφέρθηκε στην αντίθεση της Βρετανίας ή άλλων χωρών στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ.

Παρέμβαση Αντώνη Σαμαρά

«Προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και βεβαίως αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών μελών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το ΕΛΚ που νίκησε στις εκλογές θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο στόχος με μια λέξη είναι Ανάπτυξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Σαρκοζί φλερτάρει με τη ΛεΠεν! Ζητά Ευρώπη 2 ταχυτήτων και κατάργηση της Σέγκεν!

Ευρωεκλογές 2014: “Άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ” λένε τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ

«Ο κ@λος μου έβαλε τη Λίστα Τσίπρα στην ευρωβουλή!»

Η άνοδος του εθνικισμού και ο “μαύρος” χάρτης της Ευρώπης


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε