Κόσμος

Τσαβούσογλου: Ακόμα δεν έχουμε ενεργοποιήσει τους S-400

“Η Άγκυρα δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα τα πυραυλικά συστήματα S-400 που αγόρασε από την Ρωσία”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι S-400 δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Ο στρατός μας ξέρει πώς πρέπει να γίνει αυτό. Έχουμε αγοράσει αυτά τα συστήματα λόγω απόλυτης ανάγκης», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Αρχικά, η Άγκυρα επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία τους S-400 τον Απρίλιο, αλλά τα σχέδια αναθεωρήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία έναν αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού «αόρατου» μαχητικού αεριωθουμένου F-35.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.

“Το Oruc Reis θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειo”

Έκανε λόγο για επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας εκ νέου το ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών, αλλά και τη “νέα” Συνθήκη των Σεβρών. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη ότι ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για εργασίες συντήρησης, δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, επικαλούμενος το υπουργείο Ενέργειας, η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει “μερικές εβδομάδες”. “Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα”, πρόσθεσε.

“Έτοιμοι για διάλογο, με όρους

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί υπό προϋποθέσεις, διότι πρώτα η Ελλάδα θέτει τους δικούς της όρους.

“Με όλες αυτές τις δηλώσεις που κάνει, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά. Εμείς αυτό που λέμε είναι πως διαπραγματευόμαστε με όλους. Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε θέσεις και θέλουμε να τις βγάλουμε μπροστά. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αδύναμες, δεν θέλουν να βρεθεί λύση σε σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να συζητήσουμε για το συνολικό πακέτο, όχι για κάθε ένα ξεχωριστά. Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται”.

“Αποστρατικοποίηση των νησιών”

Παίρνοντας τη… σκυτάλη από τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο Τσαβούσογλου έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.

“Η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, που μιλούσαν για αποστρατικοποιημένα νησιά. Η Χίος είναι ένα από αυτά τα νησιά και η Ελλάδα ανακοίνωσε με Navtex πως θα κάνει άσκηση εκεί. Εμείς βγάλαμε άλλη Navtex, αναφέροντας πως παραβιάζουν τη Λωζάννη. Τους προειδοποιήσαμε γι’ αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις γι’ αυτά τα νησιά κι εμείς παραμείναμε σιωπηλοί. Η Ελλάδα ξεκίνησε να εξοπλίζει τα νησιά από το 1960, το παραδέχτηκε το 1974.

Παραδέχεται πως το κάνει για λόγους που δεν είναι νόμιμους. Η Ελλάδα προσπάθησε να εμπλέξει και το ΝΑΤΟ στο παρελθόν, αλλά εμείς ήμασταν πάντα αντίθετοι. Η Ελλάδα μιλά για διεθνείς κανόνες και για δικαστήρια, αλλά αυτή είναι που δεν τους αναγνωρίζει. Θα διατηρήσουμε αυτό το θέμα στην ατζέντα μας και θα το επισημαίνουμε στη διεθνή κοινότητα. Θέλουμε μέσα από τον διάλογο να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν λένε την αλήθεια, πρέπει να είναι ειλικρινείς για να λυθούν τα προβλήματα. Πρέπει να εγκαταλείψουν τον χάρτη της Σεβίλλης. Όταν φέρνουμε το θέμα αυτό στη συζήτηση, μας απαντούν πως δεν θέλουν να το διαπραγματευτούν μαζί μας και πως είναι εσωτερική τους υπόθεση. Οπλίζουν τα νησιά από το 1974, όμως καμία τουρκική επίθεση δεν έχει γίνει σε αυτά. Υπάρχει βαρύς οπλισμός στα νησιά αυτά, οπλισμός που δεν συμβαδίζει με τις συμφωνίες. Έτσι κι εμείς μερικές φορές παίρνουμε μέτρα με αεροπλάνα και πλοία για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή“.

“Η Ελλάδα είναι μόνη με την Γαλλία”

Για την πιθανή επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, είπε: “Η Ελλάδα έχει μείνει μόνη με τη Γαλλία, βλέπουμε πως οι υπόλοιπες χώρες δεν θέλουν να μας επιβάλουν κυρώσεις, ειδικά η Γερμανία. Τελικά, όμως, διαλέγουν την Ελλάδα και την Κύπρο για λόγους αλληλεγγύης. “Αν δεν υποστηρίξετε τις θέσεις μας, θα θέσουμε βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία” είπαν Ελλάδα και Κύπρος στην ΕΕ. Κρατούν όμηρο την ΕΕ. Εμείς πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο, ωστόσο δεν περιμένω επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία”.

Πηγή: cnnturk

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα