Site icon NewsIT
06:32 | 27.05.21

Τσαβούσογλου: Η επίσκεψη στην Θράκη, οι επιδιώξεις της Τουρκίας και το μήνυμα της Ελλάδας

Τσαβούσογλου: Η επίσκεψη στην Θράκη, οι επιδιώξεις της Τουρκίας και το μήνυμα της Ελλάδας
Ευαγγελία Τσικρίκα

Από τη Θράκη ξεκινά τη διήμερη επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ελλάδα κρατά χαμηλούς τόνους, τονίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη, ωστόσο βρίσκεται σε επιφυλακή.

Είναι διάχυτη η εκτίμηση σε διπλωματικούς και όχι μόνο, κύκλους, ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι πιθανό να αξιοποιήσει την συνάντηση του με τη Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης για να προχωρήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις ή σε… αβάσιμα υπονοούμενα.

Η Τουρκία θέτει ξανά θέμα «τουρκικής» μειονότητας

Ήδη η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ, έδωσε το πλαίσιο, αποκαλύπτοντας ότι σχεδιάζει να θέσει εκ νέου θέμα τουρκικής μειονότητας. “Ένα από τα θέματα που θα τεθούν είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης της Αθήνας, να δημιουργήσει μια πλαστή ταυτότητα στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης” αναφέρει η Τουρκική εφημερίδα.

“Λαγός” και ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Δεν μπορώ να το χωνέψω, ο Μητσοτάκης είπε Ελληνόπουλα τα Τουρκόπουλα!» δήλωσε, με αφορμή την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με μαθητές του Νηπιαγωγείου Πάχνης στην Ξάνθη.

Τη σκυτάλη πήρε χτες το απόγευμα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους… Χαρακτήρισε επίσης, τους μαθητές “τουρκόπουλα”, και μίλησε για “επίθεση” από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκη “στην τουρκική ταυτότητα”.

Σχεδιάζει… «ρεβάνς» η Τουρκία;

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, είναι ανταποδοτική αυτής του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα τον Απρίλιο, η οποία σημαδεύτηκε από την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου των δύο ανδρών, κατά την οποία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε με σαφήνεια τις “κόκκινες γραμμές” της χώρας μας.

Η σκέψη αυτή είναι κυρίαρχη στις συζητήσεις σε κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα, οι οποίοι ωστόσο εκτιμούν ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν θα “ναρκοθετήσει” τις επαφές των Αθήνας και ‘Άγκυρας, κι ενώ αναμένεται και ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών.

Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία βρίσκεται υπό στενό έλεγχο από την Ευρωπαική Ένωση, απομονωμένη όλο και περισσότερο στην παγκόσμια σκακιέρα, σε ανοιχτή σύγκρουση με τις ΗΠΑ – αν και τις τελευταίες ώρες ο Ερντογάν κάνει θεαματικό “άνοιγμα” στον Πρόεδρο Μπάιντεν – και με την οικονομία της στα τάρταρα.

Το μήνυμα της Αθήνας

“Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί προκειμένου να εμπεδωθεί ένα θετικό κλίμα. Διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν. Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρμαχος της επίλυσης των διαφορών μέσω του ειλικρινούς διαλόγου, έχοντας σταθερά ως γνώμονες το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας” σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Η Αθήνα έχει κάνει σαφές στην Τουρκία ότι οι μόνες διαφορές προς συζήτηση είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Κι αυτό αναμένεται να γίνει για άλλη μία φορά ξεκάθαρο στον Επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας, τόσο στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στη συνάντηση, αμέσως μετά, με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα στόχο έχει παράλληλα να διαμορφώσει τις συνθήκες για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στα μέσα Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Το βράδυ της Κυριακής, με την επιστροφή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών από τη Θράκη, ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στον κ. Τσαβούσογλου, και μακριά από τα φώτα και τις κάμερες οι δύο άντρες θα έχουν μία… ανοιχτή συζήτηση.

Επιπλέον την Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο ομόλογο του Σεντάτ Ονάλ, για να συνεχίσουν την επεξεργασία της οικονομικής και εμπορικής ατζέντας που είχαν ξεκινήσει στις 15 Απριλίου στην Άγκυρα.

Χτες εξάλλου επανεκκίνησαν οι συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Άμυνας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.), οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version