Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Τσερνόμπιλ: 35 χρόνια μετά την καταστροφή, «Όλα δεν θα πάνε καλά»

Τσερνόμπιλ: 35 χρόνια μετά την καταστροφή, «Όλα δεν θα πάνε καλά»

35 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, ένα ντοκιμαντέρ έρχεται να μας θυμήσει την αξία της ζωής.

Δύο νέοι άνθρωποι, «θύματα» -εντός κι εκτός εισαγωγικών- της καταστροφής του Τσερνόμπιλ, συναντούν άλλους ανθρώπους με αντίστοιχες αναφορές και αναπηρίες και δημιουργούν την ταινία δρόμου «Όλα δεν θα πάνε καλά», που απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Astra, στη Ρουμανία, το 2020.

Στις 26 Απριλίου 2021 συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ.

Η σειρά «Τσερνόμπιλ» (Chernobyl) του HBO και του SKY, «θύμισε» σε όλο τον κόσμο, με πολύ ρεαλιστικό και σκληρό τρόπο, τις τραγικές ώρες μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 1986.

«Είμαστε χαρούμενοι που η ιστορία για το ατύχημα του Τσέρνομπιλ έγινε στα αγγλικά και μ’ αυτόν τον τρόπο έφτασε σε πολύ μεγαλύτερο κοινό», έχουν δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ «Όλα δεν θα πάνε καλά» (Ρουμανία – Ουκρανία, 2020, 82΄), Αντριάν Πίρβου και Γελένα Μαξιόμ.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι η δημοφιλής σειρά αποτελεί μια «εξαιρετική απεικόνιση της καταστροφής, δείχνει την κλίμακά της, τον συναισθηματικό της αντίκτυπο και δεν παραβλέπει την ανικανότητα, το απόρρητο και την κακοδιαχείριση».

Όταν συνέβη η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, η μητέρα του Αντριάν ζούσε κοντά στην περιοχή και ήταν έγκυος στον ίδιο. Πιστεύει ότι γι’ αυτό είναι σχεδόν τυφλός με ένα μάτι.

Η Γελένα πάσχει από χρόνιο πόνο. Πριν από πέντε χρόνια αποφάσισαν να κάνουν αυτό το ντοκιμαντέρ, να ταξιδέψουν και να συναντήσουν κι άλλους ανθρώπους που μπορεί να επηρεάστηκαν απ’ αυτή την πυρηνική καταστροφή. Στην αρχή ήθελαν να επικεντρωθούν σε επιστημονικά και ιατρικά γεγονότα, αλλά γρήγορα η προοπτική τους άλλαξε, όσο γνώριζαν ανθρώπους που ζουν κάθε μέρα με τις συνέπειες της καταστροφής.

«Άνθρωποι με μεγάλη αγάπη για τη ζωή, οι οποίοι προσπαθούν να μην μείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν. Παρόλο που είχαν σοβαρές αναπηρίες, έδωσαν όλη τους την ενέργεια στο να βρουν το καλύτερο στη ζωή τους, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, αγαπώντας, γελώντας, χορεύοντας», εξηγούν.

Η Σοβιετική Ένωση γνώριζε – Τι δείχνουν νέα στοιχεία

Η Σοβιετική Ένωση γνώριζε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ ήταν επικίνδυνο και συγκάλυψε άλλες επείγουσες καταστάσεις που σημειώθηκαν εκεί πριν από την καταστροφή του 1986, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 ετών από το πυρηνικό δυστύχημα.

Έπειτα από ένα αποτυχημένο τεστ ασφαλείας στον τέταρτο αντιδραστήρα της μονάδας, νέφη ραδιενεργών υλικών από το Τσερνόμπιλ κάλυψαν μεγάλο μέρος της Ευρώπης, στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στον κόσμο.

Τα αρχεία δείχνουν ότι υπήρξε έκλυση ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό και το 1982. Το συμβάν αυτό συγκαλύφθηκε χρησιμοποιώντας μέτρα «για την αποτροπή του πανικού και της προβοκατόρικης φημολογίας», όπως αναφέρεται σε μια έκθεση της KGB, της εποχής εκείνης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, την SBU, υπήρξαν και άλλες «επείγουσες καταστάσεις» στη μονάδα, το 1984.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις