Κόσμος

Τσερνόμπιλ: Πέθανε ο Βίκτορ Μπριουχάνοφ, πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού

Πέθανε ο πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, Βίκτορ Μπριουχάνοφ. Ήταν επικεφαλής του εργοστασίου από την ίδρυσή του μέχρι το ατύχημα της 26ης Απριλίου 1986, που υπήρξε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.

Ο Βίκτορ Μπριουχάνοφ ήταν 84 ετών, ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Τύπου του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. «Το προσωπικό και η διοίκηση του πυρηνικού σταθμού εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και τους φίλους του θανόντος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρεται πού πέθανε και ποια ήταν η αιτία θανάτου. Είναι γνωστό ότι ο πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ ζούσε στο Κίεβο.

Ο Βίκτορ Μπριουχάνοφ και τα γεγονότα στο Τσερνόμπιλ

Ο Μπριουχάνοφ διορίστηκε διευθυντής του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ πριν καν αυτό κατασκευαστεί, το 1970. Ήταν αρχικά υπεύθυνος για την κατασκευή και στη συνέχεια για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού. Μετά το ατύχημα απομακρύνθηκε από την διεύθυνση του πυρηνικού σταθμού και παραπέμφθηκε σε δίκη. Καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Ωστόσο το 1992, αποφυλακίστηκε.

Τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα, ο Μπριουχάνοφ είχε κάνει λανθασμένη εκτίμηση για τα όσα είχαν συμβεί στον πυρηνικό σταθμό, γεγονός που αποτυπώθηκε στις αναφορές του προς τη σοβιετική ηγεσία. Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα σχετικά με την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης έκθεσης του Μπριουχάνοφ, στην οποία έγραφε ότι η κατάσταση στην πόλη Πριπιάτ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ήταν φυσιολογική και τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν υπό έλεγχο.

Η προσωπικότητα του Μπριουχάνοφ αναδεικνύεται μέσα από την σειρά του HBO, Chernobyl (2019), η οποία έγινε γνωστή παγκοσμίως. Τον ρόλο του Βίκτορ Μπριουχάνοφ υποδύεται ο ηθοποιός Κον Ο’Νιλ.

Πηγή: Svoboda.org.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα – Περισσότερα από 590.000 παιδιά θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα
Η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ακόμη καταστροφική παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ
Παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας περιμένουν να εμβολιαστούν για την πολιομυελίτιδα
Η στιγμή της απελευθέρωσης του έκτου ομήρου μετά από 10 χρόνια στα χέρια της Χαμάς - Βεδουίνος με ιστορικό ψυχικής νόσου που «αγαπά τη Γάζα»
«Είναι ένας φιλειρηνικός άνθρωπος που ήθελε να φτάσει στη Γάζα, αγαπάει τη Γάζα, δεν πήγε εκεί επιθετικά», δήλωσε ο πατέρας του
Η στιγμή της απελευθέρωσης του Hisham al-Sayed, συνοδεία μέλους του Ερυθρού Σταυρού