Ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, δήλωσε την Κυριακή πως δεν προτίθεται να στείλει στρατεύματα σε περίπτωση πολέμου σε εμπόλεμη χώρα της Βαλτικής και κατάφερε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Η πολιτική θύελλα ξέσπασε καθώς ο Αντρέι Μπάμπις πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την προεδρία της Τσεχίας, αμφισβήτησε το καθήκον της συλλογικής άμυνας όπως ορίζεται στο Άρθρο 5 της σύμβασης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο δισεκατομμυριούχος ερωτήθηκε εάν θα έστελνε μέλη των τσέχικων ενόπλων δυνάμεων να πολεμήσουν στην Πολωνία ή στα κράτη της Βαλτικής σε περίπτωση που κάποια από τις χώρες αυτές δεχόταν επίθεση.
«Όχι, ασφαλώς όχι. Θέλω ειρήνη, δεν θέλω πόλεμο. Και σε καμία περίπτωση δεν θα έστελνα τα παιδιά μας (…) στον πόλεμο», απάντησε ο Μπάμπις.
Ο πρώην πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τον απόστρατο στρατηγό Πετρ Πάβελ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξάγονται το σαββατοκύριακο στην Τσεχία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos θέλει τον στρατηγό ε.α. να έχει ευρύ προβάδισμα (58,8%-41,2%) έναντι του μεγιστάνα.
Ο Πετρ Πάβελ – ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τσεχίας – αντέδρασε έντονα στο ντιμπέιτ, επιμένοντας στο ότι το Άρθρο 5 οφείλει να τηρηθεί. «Αν είσαι χώρα μέλος ενός τέτοιου οργανισμού (σ.σ. του NATO), δεν είσαι μόνο επειδή απολαμβάνεις τα οφέλη της συλλογικής άμυνας, αλλά για να συνεισφέρεις σε αυτήν», αντέταξε.
Ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης Ιβάν Μπάρος έφθασε στο σημείο τη Δευτέρα να καταγγείλει μέσω Twitter πως ο Μπάμπις εγείρει «άμεσο κίνδυνο» για την τσεχική εθνική ασφάλεια: «Θα πρόδιδε κι εμάς και τους συμμάχους μας», υποστήριξε ο πολιτικός του κόμματος των Πειρατών.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα απηύθυνε έκκληση για μετριοπάθεια στον προεκλογικό διάλογο και απαίτησε να μην τίθενται υπό αμφισβήτηση εθνικά συμφέροντα.
Ο Μπάμπις αναγκάστηκε εν μέσω του σάλου να ανασκευάσει την τοποθέτησή του, αναφέροντας μέσω Twitter ότι θα προτιμούσε να μην είχε κληθεί να απαντήσει στην υποθετική ερώτηση περί επίθεσης εναντίον της Πολωνίας ή των κρατών της Βαλτικής. «Πάντως, εάν γινόταν στ’ αλήθεια τέτοια επίθεση, φυσικά θα συμμορφωνόμουν προς το Άρθρο 5», συμπλήρωσε.