Έπειτα από έξι και πλέον εβδομάδες ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, βγήκε από το νοσοκομείο σύμφωνα με το Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Πράγα.
Υπενθυμίζεται πως ο 77χρονος Μίλος Ζέμαν της Τσεχίας εισήλθε στο νοσοκομείο στις 10 Οκτωβρίου, με επιπλοκές χρόνιας ασθένειας, για την οποία το γραφείο του ποτέ δεν έδωσε διευκρινίσεις αλλά που σύμφωνα με γιατρούς πρόκειται για ασθένεια του ήπατος.
Ο πρόεδρος μπήκε στο νοσοκομείο μία ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες οι σύμμαχοι του Ζέμαν, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, έχασαν από κεντροδεξιό συνασπισμό και ο μοχλός πίεσης του προέδρου στο Κοινοβούλιο υπονομεύθηκε.
Ο Ζέμαν αρχικά νοσηλεύθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας και γιατροί είπαν ότι η πρόγνωση για την κατάσταση της υγείας του είναι αβέβαιη. Το Κοινοβούλιο ετοιμάστηκε να συζητήσει την ανάκληση των προεδρικών του εξουσιών αλλά ύστερα από αρκετές εβδομάδες η κατάσταση της υγείας του Ζέμαν βελτιώθηκε.
Ο ίδιος είπε ότι θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι θα διορίσει τον κεντροδεξιό ηγέτη Πετρ Φιάλα στη θέση του πρωθυπουργού την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσει ο διορισμός του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο πρόεδρος αποφάσισε να συνεχίσει τη θεραπεία στην προεδρική κατοικία στο Λάνι, δυτικά της Πράγας, παρά τις συστάσεις του νοσοκομείου να παραμείνει νοσηλευόμενος.
Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι ο Ζέμαν, η οικογένειά του και οι στενότεροι συνεργάτες του είχαν ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπλοκές και ότι του συστήθηκε να νοσηλευθεί σε ειδικευμένη ιατρική μονάδα. Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπήρξε «σημαντική βελτίωση» στην κατάσταση της υγείας του Ζέμαν και ότι σέβεται την απόφασή του να «δώσει προτεραιότητα στην εκτέλεση των συνταγματικών του καθηκόντων».
Πριν από τη νοσηλεία του, ο Ζέμαν είχε προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα αλλά οι σχέσεις οξύνθηκαν με τη Μόσχα σε μια διαμάχη περί κατασκοπείας και με το Πεκίνο λόγω της αποτυχούς έκβασης επενδυτικών σχεδίων.
Η εισερχόμενη κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας και να ενδυναμώσει τις σχέσεις με δημοκρατίες, μεταξύ των οποίων και η Ταϊβάν που η Κίνα θεωρεί έδαφός της.
Ο Ζέμαν έχει ακόμα 15 μήνες για να ολοκληρώσει τη δεύτερη και τελευταία πενταετή του θητεία.