Site icon NewsIT
20:44 | 06.04.17

Τσίπρας και διαπραγμάτευση “ψηλά” σε βελγικό και ολλανδικό Τύπο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Newsit Newsroom

Στη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέχεια της οποίας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη σύγκληση Συνόδου Κορυφής προς άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό στο αυριανό Eurogroup, αναφέρεται ο σημερινός βελγικός και ολλανδικός Τύπος.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir, φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο «Ο Τσίπρας πιέζει», ενώ το ελληνικό αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας προβάλλει η De Morgen σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει συμφωνία με τους πιστωτές άμεσα ή σύνοδο κορυφής της ΕΕ». Γίνεται αναλυτική αναφορά στις χτεσινές δηλώσεις του Α. Τσίπρα μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τουσκ και σημειώνεται πως ο τελευταίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ένα κλίμα έντονων διαφωνιών μεταξύ των δανειστών σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα περιγράφει εξάλλου σε ανταπόκρισή από τις Βρυξέλλες η ολλανδική εφημερίδα Finanacieele Dagblad.

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, οι εντάσεις στους κόλπους των δανειστών κλιμακώθηκαν έτι περαιτέρω μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) για την Ελλάδα. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, το ΔΝΤ θα παραμείνει μεν τεχνικά μέρος του προγράμματος, ωστόσο δεν θα είναι πλέον αναγκαία η υπογραφή από την Ουάσιγκτον για την χορήγηση των δανείων. Επισημαίνεται ότι η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα τεταμένη εν όψει του αυριανού Eurogroup στην Μάλτα, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει οφειλές ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ στο μεταξύ οι πιστωτές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια ενιαία γραμμή σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των μέτρων λιτότητας που θα χρειαστεί να εφαρμοστούν.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η έκθεση του ESM αποπνέει μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, αν και η ελληνική οικονομία εμφανίζει «πολύ καλύτερες επιδόσεις» συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις το 2015, το ΔΝΤ αρνείται πεισματικά να προσαρμόσει τις δικές του εκτιμήσεις που παραμένουν λιγότερο αισιόδοξες.

Ακόμη αναφέρεται ότι το ESM εκφράζει την αντίθεσή του με τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι τα μισά νοικοκυριά στην Ελλάδα τυγχάνουν φοροαπαλλαγών. «Αυτό είναι παραπλανητικό. Όλοι οι φορολογούμενοι καταβάλλουν εισφορές και το κομμάτι εκείνο που αφορά τους εργαζόμενους είναι αρκετά υψηλό στην Ελλάδα», υπογραμμίζει. «Μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά χάνουν το 15% του εισοδήματός του σε φόρους, ποσοστό που είναι δύο φορές υψηλότερο απ’ ότι στην Πορτογαλία και τρεις φορές υψηλότερο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη», υποστηρίζει. Εξίσου απορριπτικό είναι το ESM και απέναντι στον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι ο αριθμός των Ελλήνων που καταβάλλει φόρους έχει μειωθεί από το 72% στο 45%, ισχυρισμό τον οποίο χαρακτηρίζει «εξαιρετικά παραπλανητικό».

Υπογραμμίζεται πάντως ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί «μεγάλο ταμπού» για την Ολλανδία και την Γερμανία. Η έξοδος όμως από το πρόγραμμα δεν αποτελεί μονόδρομο για το ΔΝΤ, υποστηρίζει η εφημερίδα, διότι σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται, η Αθήνα έχει ήδη αποπληρώσει τόσες πολλές οφειλές από τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης που η χορήγηση διευκολύνσεων δεν θα αντέβαινε πλέον με τους κανονισμούς του Ταμείου. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος, το Βερολίνο και η Χάγη θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι μετά την εκλογή Tραμπ το ΔΝΤ είναι πλέον λιγότερο διατεθειμένο να βοηθήσει την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version