Η κατάρρευση μέρους του ηφαιστείου Κρακατόα προκάλεσε το τσουνάμι στην Ινδονησία. 222 οι νεκροί, πάνω από 800 οι τραυματίες. Ο απολογισμός θα αυξηθεί λένε οι αρχές. Σοκαριστικές εικόνες από τη στιγμή έκρηξης του ηφαιστείου. Δεν ειδοποιήθηκαν οι πολίτες, δεν υπήρχε χρόνος αντίδρασης. Πως περιγράφουν τις δραματικές στιγμές οι επιζώντες.
Η Ινδονησία θρηνεί ξανά. Και πάλι εξαιτίας ενός τσουνάμι. Μόνο που αυτή τη φορά δεν προκλήθηκε από έναν μεγάλο σεισμό αλλά από έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα. 222 νεκροί. 843 αγνοούμενοι, πόλεις ισοπεδωμένες. Παντού απόγνωση.
[read4more]
Η εκτίμηση είναι πως το τσουνάμι που στις 21:20 το βράδυ του Σαββάτου (22.12.2018) παρέσυρε ζωές, σπίτια και κτίρια στα παράλια των νησιών Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου στην περιοχή είναι η επικρατέστερη. Ακόμα όμως, σχεδόν 24 ώρες μετά τη νέα καταστροφή, οι αρχές προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί.
Το πιθανότερο αλλά όχι τελικό σενάριο αναφέρει πως από την έκρηξη του ηφαιστείου, ένα μέρος του Ανάκ Κρακατόα κατέρρευσε, με αποτέλεσμα ό,τι έπεσε στο νερό να «σπρώξει» τη θάλασσα προς τις ακτές. Μάλιστα, φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το ευρωπαϊκό διαστημικό αεροσκάφος Sentinel-1 φαίνεται πως στηρίζουν αυτή τη θεωρία, αναφέρει το BBC: φαίνεται να έχουν αποτυπώσει πως η μια πλευρά του ηφαιστείου έχει καταρρεύσει κι ένα σύννεφο καπνού έχει σηκωθεί στον ουρανό.
In Sentinel-1 image of Krakatau (Dec. 22, 2018, 22:33:45 UTC), somethings are captured. https://t.co/ZIxDqjqMsk by @sentinel_hub #EarthObservation pic.twitter.com/wIxnltpnsH
— R. Natsuaki (@flyingwktk) December 23, 2018
GIF comparison between 12/19 – 12/22 pic.twitter.com/nPOdKcZeh3
— R. Natsuaki (@flyingwktk) December 23, 2018
Σοκαριστικές είναι και οι εικόνες του πρακτορείου Reuters που δείχνουν τη στιγμή έκρηξης του ηφαιστείου.
Τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες προκαλούν μετατόπιση νερού, είναι σχετικά σπάνια. Σε αντίθεση με τα κύματα που προκαλούνται από τους σεισμούς, η εγγύτητα του ηφαιστείου με τις ακτές έδωσε ελάχιστο χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν, ανέφερε ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρότερι από το Open University της Βρετανίας.
«Τα ειδικά εργαλεία για την καταγραφή των τσουνάμι εγκαθίστανται με τρόπο που να ανιχνεύουν τα τσουνάμι που προκαλούνται από τις σεισμικές δονήσεις μεταξύ των τεκτονικών πλακών» ανέφερε. «Ακόμα κι αν υπήρχε ένα τέτοιο μέσο κοντά στο Ανάκ Κρακατόα, το ηφαίστειο είναι τόσο κοντά στις ακτές που ο συναγερμός έδωσε ελάχιστο χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία τα κύματα κινήθηκαν».
Εικόνες Αποκάλυψης και από τα βίντεο:
https://youtu.be/UZtnKcHL14M
Οι στιγμές της έκρηξης του ηφαιστείου Κρακατόα της Ινδονησίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τους δορυφορικούς σταθμούς στο Διάστημα!
Δείτε την εντυπωσιακή κλιμάκωση στο παρακάτω βίντεο:
Το χρονικό της καταστροφής
Περισσότεροι από 220 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές εκατοντάδες τραυματίστηκαν, όταν το τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, σάρωσε αιφνιδιαστικά τα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία. Οι αρχές εκφράζουν, από την πρώτη στιγμή, φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.
Εκατοντάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν από τα κύματα, τα οποία έπληξαν τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας γύρω στις 21.30 τοπική ώρα, το Σάββατο το βράδυ. «222 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 843 τραυματίστηκαν και 28 άνθρωποι αγνοούνται» ήταν η τελευταία δήλωση για τον απολογισμό από εκπρόσωπο τύπου της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών, Σουτόπο Πουρβό Νουγκρόχο. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί», καθώς οι αρχές δεν έχουν συλλέξει πληροφορίες από ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές.
Οι κοινότητες των μικρών νήσων του Σοντ ενδέχεται να έχουν πληγεί περισσότερο από το τσουνάμι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam.
Αρχικά, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί. Ζήτησαν συγγνώμη και εξέφρασαν τη λύπη τους αλλά αυτό δεν θα φέρει πίσω κανέναν από τους 222 νεκρούς.
Στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας κι αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα τεράστιο κύμα να καταπλακώνει τα πάντα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματα ποπ Seventeen. Τα μέλη του εκσφενδονίζονται εκτός της σκηνής από τα ορμητικά νερά.
Αργότερα, ο τραγουδιστής με δάκρυα στα μάτια δήλωσε πως δυο μέλη του συγκροτήματος έχασαν τη ζωή τους ενώ η γυναίκα του αγνοείται. Το συγκρότημα έδινε συναυλία κατά τη διάρκεια γιορτής που έκανε εταιρία για τους υπαλλήλους της. Πολλά παιδιά ήταν εκεί.
Καθώς έπεσε η νύχτα, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων κάτω από τα συντρίμμια, όμως οι διασώστες και τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από χαλάσματα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και πεσμένα δέντρα.
Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα καταγράφονται τα πρώτα δευτερόλεπτα αφότου το τσουνάμι χτυπάει την παραλία και κατοικημένες περιοχές στο Παντεγκλάνγκ στην Ιάβα, παρασύροντας ανθρώπους, συντρίμμια και μεγάλα κομμάτια μετάλλου και ξύλου.
Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών ανέφεραν ότι δεν είδαν ούτε ένιωσαν οποιοδήποτε προειδοποιητικό σημάδι χθες το βράδυ, όπως μια σεισμική δόνηση, προτού κύματα ύψους 2-3 μέτρων σαρώσουν την περιοχή, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
«Τρέξαμε προς το δάσος»
Ο φωτογράφος Οϊστάιν Άντερσεν έγραψε στο Facebook ότι έβγαζε φωτογραφίες από το ηφαίστειο στην Ιάβα όταν το τσουνάμι έπληξε την περιοχή. «Ξαφνικά, είδα ένα τεράστιο κύμα. Έπρεπε να τρέξω, καθώς το κύμα έπληξε την παραλία, πλημμυρίζοντας τα πάντα σε απόσταση 15-20 μέτρων. Το επόμενο κύμα εισήλθε στην περίμετρο του ξενοδοχείου όπου βρισκόμουν».
Ο Άσεπ Περγκανγκάτ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από την παραλία Καρίτα το Σάββατο το βράδυ με την οικογένειά του, περιέγραψε πως είδε αυτοκίνητα να «παρασύρονται για μια απόσταση 10 μέτρων». «Τα κτίρια στην παραλία καταστράφηκαν, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν καταλήγοντας στο έδαφος» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όλοι εκείνοι που ήταν ασφαλείς έτρεξαν προς το δάσος».
Αστυνομικοί διέσωσαν ένα αγόρι, που είχε παγιδευτεί σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και χαλάσματα για τουλάχιστον 12 ώρες. Ανέβασαν το βίντεο της διάσωσής του στο λογαριασμό της αστυνομίας της Ινδονησίας στο Twitter.
Η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, γνωστό ως Κρακατάου, το 1883 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων από τσουνάμι. Το Ανάκ Κρακατόα, που σημαίνει παιδί του Κρακατόα, είναι το νησί που αναδύθηκε στην περιοχή που βρισκόταν κάποτε το Κρακατόα, το οποίο καταστράφηκε το 1883. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1927 κι έκτοτε μεγαλώνει.
Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ – ΜΠΕ