"Καζάνι που βράζει" η Λιβύη, με την κατάσταση να μοιάζει πια οριακή. "Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί", λέει ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Τρίπολης! Γιατί ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Εντογάν είναι αυτή τη στιγμή... ο χρόνος και όλες οι τελευταίες εξελίξεις.
“Κινητικότητα” υπάρχει τις τελευταίες ώρες, με την Λιβύη να θυμίζει… καζάνι που βράζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία εξέλιξη αναφέρει πως η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία.
Ποια ήταν η απάντηση;
“Η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα”
Αυτό ανέφερε σήμερα ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η κυβέρνηση στην Λιβύη ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.
Όλα αυτά, βέβαια, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.
Αυτά τα δύο κομμάτια του παζλ μπορούν να συνθέσουν ένα “εκρηκτικό” σκηνικό, ωστόσο ο Ερντογάν έχει αντίπαλο πια… τον χρόνο.
Μυρίζει… μπαρούτι στην Λιβύη!
Κι αυτό διότι χθες, Πέμπτη 26.12.2019, ο Ερντογάν ανακοίνωσε (σ.σ. διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του newsit.gr εδώ) ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη.
Click4more: Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Τρίπολης οι δυνάμεις του Χάφταρ
«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Αλτούν.
«Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.
Και γιατί είναι αντίπαλος ο χρόνος για την στρατιωτική εμπλοκή του Ερντογάν στην Λιβύη;
Διότι η Άγκυρα υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την GNA, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φάγιεζ αλ Σάρατζ.
Η συμφωνία επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όμως θα πρέπει να εγκριθεί και μια ξεχωριστή εντολή για να σταλεί στρατός στη Λιβύη, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.
Το οποίο βεβαίως σημαίνει ότι αν η οποιαδήποτε έγκριση έρθει στις 8 ή 9 Ιανουαρίου όπως προαναφέραμε, τότε κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πού… μπορεί να έχει φτάσει μέχρι τότε ο Χαφτάρ με τις δικές του δυνάμεις…
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.