Δύο έφηβοι μετανάστες από την Τυνησία πέθαναν αφού παρέμειναν κρυμμένoι σε φορτηγό ψυγείο πάνω σε πλοίο που έπλεε προς την Ευρώπη, ανέφερε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Τυνησίας για την περιοχή της Τύνιδας, Μουνίρ Ριαμπί, «δύο άνθρωποι ηλικίας 16 έως 17 ετών πέθαναν αφού είχαν εισδύσει σε ένα κοντέινερ που μετέφερε λαχανικά και φρούτα πάνω σε πλοίο που κατευθυνόταν προς ευρωπαϊκή χώρα».
Οι δύο ανήλικοι ήταν μέλη μια ομάδας τεσσάρων νεαρών που προσπαθούσαν να μεταναστεύσουν και οι οποίοι πέρασαν περίπου οκτώ ώρες μέσα στο ψύχος «προτού το πλήρωμα του πλοίου αντιληφθεί την παρουσία τους και επιστρέψει στο λιμάνι της Τύνιδας».
Οι άλλοι δύο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «σε σταθερή κατάσταση», διευκρίνισε ο Ριαμπί, υπογραμμίζοντας πως η ομάδα των νεαρών ήταν από διάφορες απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, η εθνική φρουρά είχε ανακοινώσει την εξαφάνιση στη θάλασσα περίπου 40 Τυνήσιων που είχαν αναχωρήσει από τη Σφαξ (κεντροανατολικά) και επιχειρούσαν να φθάσουν στην Ιταλία, οι πιο κοντινές ακτές της οποίας βρίσκονται σε απόσταση περίπου 150 χλμ.
Οι Τυνήσιοι η δεύτερη μεγαλύτερη μεταναστευτική ομάδα στην Ιταλία
Το 2023, 155.754 μετανάστες έφθασαν παράτυπα στην Ιταλία (αύξηση 50% μέσα σε ένα χρόνο), με τους Τυνήσιους να αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα (17.304) μετά τους πολίτες της Γουινέας (19.204), σύμφωνα με το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών.
Η οικονομία της Τυνησίας, που έχει πληγεί πολύ από την Covid-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια καταστροφική για τη γεωργία της ξηρασία το 2023, είναι ουσιαστικά στάσιμη, με ανάπτυξη 1,3% το 2023 και πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους (περίπου 38%).
Στο μεταξύ, η αφρικανική χώρα είχε καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για ένα δάνειο 2 δισ. δολαρίων όμως οι διαπραγματεύσεις βάλτωσαν όταν ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ απέρριψε τις μεταρρυθμίσεις που είχε υπαγορεύσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Τυνησία έχει καταστήσει προτεραιότητα να αποπληρώσει το χρέος της (80% του ΑΕΠ) όμως δεν έχει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα για να παράσχει στον πληθυσμό της βασικά προϊόντα, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες ελλείψεις σε αλεύρι, ζάχαρη ή ρύζι.
Εκτός από αυτές τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, η Τυνησία συγκλονίζεται από ισχυρές πολιτικές εντάσεις μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Σαγέντ στις 25 Ιουλίου 2021, που επιτάθηκαν το 2023 με τη φυλάκιση των κυριότερων αντιπάλων του.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ