Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί «άμεση και σε βάθος έρευνα» για τον θάνατο ενός κρατουμένου σε αστυνομικό τμήμα της Τύνιδας, όπου σύμφωνα με την οικογένειά του υπέστη βασανιστήρια.
«Οι αρχές της Τυνησίας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η έρευνά τους για τον θάνατο ενός άνδρα λίγο μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία της Τύνιδας την 1η Νοεμβρίου θα είναι άμεση και σε βάθος», αναφέρει η HRW σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η οικογένεια του Ουάλιντ Ντένγκιρ, 34 ετών, «έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πώς βρέθηκε νεκρός με εκχυμώσεις στην πλάτη και πιθανόν με κάταγμα στο κρανίο, λίγο μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία».
Η μητέρα του Ντένγκιρ, η Φαούζια Ρεζγκούι, ανέφερε ότι το στόμα και η μύτη του γιου της ήταν ματωμένα όταν είδε τη σορό του και επίσης ότι παρατήρησε «ένα ράγισμα μεταξύ του μετώπου και της κορυφής του κρανίου του», όπως αναφέρει η HRW.
«Η έρευνα πρέπει να καθορίσει τις αιτίες, τις συνθήκες και την ώρα του θανάτου, τον υπεύθυνο και κάθε πρακτική που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τον θάνατο», απαιτεί η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία ζητεί επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας να δοθούν στη δημοσιότητα.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί αν ο θάνατος του Ντένγκιρ την περασμένη εβδομάδα οφειλόταν σε βασανιστήρια που υπέστη από αστυνομικούς.
Η δικηγόρος της οικογένειας του εκλιπόντος νεαρού δήλωσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστών αν και είναι πεπεισμένη ότι πέθανε από τα βασανιστήρια που υπέστη.
«Προσωπικά είμαι βέβαιη ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από τα βασανιστήρια, αλλά αναμένω τα αποτελέσματα της νεκροψίας», είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στον ραδιοσταθμό Express FM η Ράντια Νασράουι, γνωστή για τον αγώνα της κατά των βασανιστηρίων υπό αστυνομική κράτηση.
Ο Ντένγκιρ κατεζητείτο για πολλά εγκλήματα, κυρίως για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Συνελήφθη την Παρασκευή σε μια συνοικία της Τύνιδας και πέθανε την ίδια ημέρα.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η χρήση βασανιστηρίων παραμένει πολύ διαδεδομένη πρακτική στις φυλακές της Τυνησίας — παρά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τυνησία: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 10 ισλαμιστές μαχητές
Τυνησία: Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Οι Femen έχασαν ένα μέλος τους – Κατηγορεί την οργάνωση για ισλαμοφοβία