Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία γύρω από την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μετά τη σύλληψη ενός υπόπτου για τον φόνο του, που όμως δεν αποκλείεται να οφείλεται σε… συνωνυμία!
Συγκεκριμένα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τη διακρίβωση της ταυτότητας του Σαουδάραβα, ο οποίος συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο του Παρισιού, ως ύποπτος για εμπλοκή στη δολοφονία του Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ.
Ο Ατάλ εξέφρασε την ελπίδα η έρευνα να ξεκαθαρίσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατό έπειτα από δήλωση μιας πηγής ασφαλείας στο Reuters ότι ο συλληφθείς Σαουδάραβας είναι συνονόματος με τον καταζητούμενο.
Η ίδια πηγή είπε ότι η υπόθεση με τη σύλληψη του ατόμου αυτού αναμένεται να κλείσει και ο συλληφθείς να αφεθεί ελεύθερος.
Χθες, ένας φερόμενος ως μέλος της ομάδας που ενεπλάκη στη δολοφονία του Κασόγκι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση.
Ο Χαλίντ Αλοταΐμπι, 33 ετών, συνελήφθη ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Ριάντ.
Ο Αλοταΐμπι τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η Τουρκία.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον γιατί οι γαλλικές αρχές έχουν 48 ώρες στη διάθεσή τους από τη στιγμή της σύλληψης, επομένως μέχρι περίπου τις 1100 ώρα Ελλάδας αύριο το πρωί, για να διακριβωθεί η ταυτότητά του και είτε να απελευθερωθεί ή να οδηγηθεί στον εισαγγελέα για να ενημερωθεί για το ένταλμα και να ληφθούν βήματα για την παράταση της κράτησής του, όπως εξήγησε δικαστική πηγή.
Μια άλλη δικαστική πηγή πρόσθεσε ότι αν οι γαλλικές αρχές κρίνουν ότι τελικά είναι ο σωστός ύποπτος και παρατείνουν την κράτησή του, η Τουρκία έχει περιθώριο 40 ημερών από την ημέρα της σύλληψής του για να ενημερώσει τους Γάλλους, μέσω διπλωματικών διαύλων, για ένα επίσημο αίτημα έκδοσής του. Σε περίπτωση που δεν διατυπωθεί αυτό το αίτημα, θα αφεθεί ελεύθερος.
Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στις 2 Οκτωβρίου 2018, από πράκτορες που πήγαν στην Κωνσταντινούπολη από τη Σαουδική Αραβία. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.
Το Ριάντ, αφού αρχικά διέψευδε τη δολοφονία, τελικά ανακοίνωσε ότι οι Σαουδάραβες πράκτορες έδρασαν αυτοβούλως. Σε δίκη που έγινε στη Σαουδική Αραβία πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι τρεις σε ποινές φυλάκισης. Οι θανατικές καταδίκες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ποινές κάθειρξης.