«Ηλιόλουστους δρόμους» και μια νέα προοδευτική εποχή είχε υποσχεθεί στους Καναδούς ο Τζάστιν Τριντό αναλαμβάνοντας την ηγεσία του Καναδά το 2015, όταν το Φιλελεύθερο Κόμμα έκανε την έκπληξη εξασφαλίζοντας μια απρόσμενη πλειοψηφία στις εκλογές.
Τώρα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά ο Τζάστιν Τριντό παραιτείται από επικεφαλής των Φιλελευθέρων και τερματίζει τη θητεία του ως πρωθυπουργός του Καναδά, εν μέσω ενός κύματος εσωτερικής διαφωνίας, πιέσεων της αντιπολίτευσης και απογοητευτικών δημοσκοπικών επιδόσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία του Kαναδά, τον Νοέμβριο του 2015, σε ηλικία τότε 44 ετών, μετά από έναν πραγματικό θρίαμβο για το Κόμμα του των Φιλελευθέρων θεωρείτο ο ανερχόμενος αστέρας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
O 53χρονος σήμερα Τζάστιν Τριντό κατάφερε να γίνει ένας από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς της πατρίδας του, συνεχίζοντας να κυβερνά επί εννέα χρόνια, ακόμα και αν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2019 και του 2021.
Χθες (06.01.2025) ανακοίνωσε ότι η πολιτική του σταδιοδρομία παίρνει τέλος, εν μέσω κυβερνητικής κρίσης που κρατά μήνες και με τη συντηρητική αντιπολίτευση έτοιμη να καταθέσει εναντίον του πρόταση δυσπιστίας μέσα στον Ιανουάριο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Προτίθεμαι να παραιτηθώ από τη θέση του αρχηγού του κόμματος και του πρωθυπουργού μόλις το κόμμα επιλέξει τον επόμενο αρχηγό του. Αν πρέπει να δώσω εσωκομματικές μάχες, δεν μπορώ να είμαι η καλύτερη επιλογή για τις επόμενες εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι εργασίες στο Κοινοβούλιο θα ανασταλούν έως τις 24 Μαρτίου.
Αυτή η χώρα αξίζει μια πραγματική επιλογή στις επόμενες εκλογές και μου έχει καταστεί σαφές ότι εάν θα πρέπει να δώσω εσωτερικές μάχες, δεν μπορώ να είμαι η καλύτερη επιλογή σε αυτές τις εκλογές». Ο Τριντό αποκάλυψε ότι πήρε την απόφασή του να παραιτηθεί μετά από μεγάλη συζήτηση με την οικογένειά του, τονίζοντας ότι η επιτυχία του οφείλεται στην υποστήριξή τους.
Ο Καναδός Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήρθε η ώρα για μια επαναφορά που θα ρίξει τους τόνους στην εσωτερική πολιτική σκηνή». Ο Τζάστιν Τριντό, που διανύει την τρίτη του θητεία ως πρωθυπουργός, είπε ότι «είναι καιρός για μια νέα αρχή στο κοινοβούλιο», με στόχο να αντιμετωπιστεί η πολιτική και κοινοβουλευτική πόλωση που επικρατεί στην χώρα.
Στην απόφαση του Τριντό συνέβαλε καθοριστικά η παραίτηση της – επί πολλών ετών συμμάχου του – Κρίστια Φρίλαντ από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο Δεκέμβριο, που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν η εσωκομματική αντιπολίτευση και οι πιέσεις εις βάρος του.
Αυτές οι διαμάχες στο εσωτερικό του κόμματος των Φιλελευθέρων ήταν ένας από τους παράγοντες που τον οδήγησαν να αποφασίσει την παραίτησή του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του μαχητή που δεν υποχωρεί από καμία μάχη.
Το τέλος μίας εποχής
Ο Τζάστιν Τριντό γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1971 στην Οττάβα. Ο Τριντό είναι γιος του Καναδού πρωθυπουργού Πιέρ Τριντό, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική της χώρας τη δεκαετία του 1970 και του ’80.
Φοίτησε στο κολέγιο Ζαν-ντε-Μπρεμπέφ στο Μόντρεαλ και, στη συνέχεια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, από το οποίο απέκτησε πρώτο πτυχίο στην Αγγλική Φιλολογία το 1994. Το 1998 απέκτησε το δεύτερο πτυχίο του στην Παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 2000, όταν εκφώνησε τον επικήδειο λόγο του στην κηδεία του πατέρα του. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε ως δάσκαλος στο Βανκούβερ, ενώ αργότερα σπούδασε Μηχανική στο ίδιο Πανεπιστήμιο κι έκανε μεταπτυχιακό τίτλο στην Περιβαλλοντική Γεωγραφία.
Ο νεότερος Τριντό ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2015, οδηγώντας το κόμμα του από την τρίτη στην πρώτη θέση σε μια απροσδόκητη νίκη. Υποσχέθηκε μια πλατφόρμα ανοικτής μετανάστευσης, καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και αύξησης της φορολογίας των πλουσίων.
Στο πολιτικό έργο του του περιλαμβάνεται η δέσμευση για την ισότητα των φύλων στο υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο εξακολουθεί να αποτελείται κατά 50% από γυναίκες, η πρόοδος στη συμφιλίωση με τους ιθαγενείς του Καναδά, η εισαγωγή εθνικού φόρου άνθρακα, η εφαρμογή αφορολόγητου επιδόματος τέκνων για τις οικογένειες και η νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Η θητεία του αμαυρώθηκε έκτοτε από διάφορα πολιτικά σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης της τότε υπουργού Δικαιοσύνης Τζόντι Γουίλσον – Ρέιμπαουλντ. Το 2019, η εκστρατεία επανεκλογής του αμαυρώθηκε από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν και τον έδειχναν σε νεαρή ηλικία να φοράει blackface ή brownface ως μαθητής τη δεκαετία του 1990 και ως καθηγητής σε ιδιωτικό σχολείο το 2001.
Ο Τριντό κατηγορήθηκε για ρατσισμό και για την υπόθεση δήλωσε: «Ήταν κάτι που δεν θεωρούσα ρατσιστικό εκείνη την εποχή, όμως το αναγνωρίζω σήμερα ότι ήταν ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα. Όλη μου τη ζωή εργαζόμουν για να δημιουργήσω ευκαιρίες για τους ανθρώπους, να πολεμήσω τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία».
Παρά τις αναποδιές αυτές, ο Τριντό διατήρησε την εξουσία για εννέα χρόνια, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο ηγέτη από εκείνους της G7.
Οι εντολές εμβολιασμού και άλλοι περιορισμοί αντιμετωπίστηκαν επίσης με σφοδρές αντιδράσεις από ορισμένους Καναδούς, οδηγώντας στις διαμαρτυρίες με το όνομα «Freedom Convoy» στις αρχές του 2022 με οδηγούς φορτηγών και διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο Τριντό χρησιμοποίησε τελικά πρωτοφανείς εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να απομακρύνει τους διαδηλωτές.
Καθώς ο Καναδάς άρχισε να βγαίνει από την πανδημία, οι τιμές των κατοικιών και των τροφίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη και η κυβέρνησή του υποχώρησε στους φιλόδοξους στόχους για τη μετανάστευση, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες άρχισαν να παρουσιάζουν πιέσεις.
Μέχρι τα τέλη του 2024, η δημοτικότητα του Τριντό βρισκόταν στο χαμηλότερο επιπεδό της – μόλις το 22% των Καναδών δήλωσαν ότι πίστευαν ότι έκανε καλή δουλειά, σύμφωνα εταρεία δημοσκοπήσεων.
Για κάποιο διάστημα πάντως θα χρειαστεί να μείνει στην θέση του και να αντιμετωπίσει και τις πρώτες αναταράξεις εξαιτίας της προεδρίας Τραμπ. Με βάση το δικό του χρονοδιάγραμμα η Βουλή της χώρας θα διαλυθεί στις 27 Μαρτίου και οι εκλογές θα γίνουν μάλλον τον Μάιο.
Με πληροφορίες από BBC