Site icon NewsIT

Τζέι Ντι Βανς: Ποιος είναι ο 40χρονος γερουσιαστής του Οχάιο που επέλεξε ο Τραμπ για υποψήφιο αντιπρόεδρο

16.07.2024 | 11:10
Τζέι Ντι Βανς: Ποιος είναι ο 40χρονος γερουσιαστής του Οχάιο που επέλεξε ο Τραμπ για υποψήφιο αντιπρόεδρο

Τον 40χρονο γερουσιαστή της εκλογικά κρίσιμης πολιτείας του Οχάιο και συγγραφέα best seller Τζέι Ντι Βανς επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η απόφαση τού Ντόναλντ Τραμπ να επιλέξει τον Τζέι Ντι Βανς – τον μέχρι πρότινος σφοδρό επικριτή του και τον άνθρωπο που τον αποκαλούσε «Αμερικανό Χίλτερ» – ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του, αν μη τι άλλο προκάλεσε έκπληξη.

Ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιπροεδρία, Τζέι Ντι Βανς, είναι βετεράνος πεζοναύτης, απόφοιτος της νομικής σχολής του Γέιλ, ενώ έγινε διάσημος χάρη στο βιβλίο του «Hillbilly Elegy», το οποίο καταπιάνεται με την ανατροφή του σε εργατικό περιβάλλον και για το πώς αυτή επηρέασε την πολιτική και την κοσμοθεωρία του.

Μάλιστα το ημιβιογραφικό πόνημά του μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από το Netflix.

Όμως ο Τζέι Ντι Βανς δεν ήταν ανέκαθεν οπαδός του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. «Ποτέ με τον Τραμπ» διεμήνυε στο παρελθόν και ασκούσε δριμύτατη κριτική σε tweets, που έκτοτε έχουν διαγραφεί.

Ακόμα είχε χρησιμοποιήσει βαριές εκφράσεις όπως «πιθανός Χίτλερ» και «εντελώς ανόητος».

Γεννημένος το 1984 στο Middletown του Οχάιο ο Βανς προέρχεται από μια εργατική οικογένεια κυρίως σκωτσέζικης – ιρλανδικής καταγωγής.

Κατατάχθηκε στους πεζοναύτες και υπηρέτησε στο Ιράκ πριν πάει στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, όπου έλαβε πτυχία στις πολιτικές επιστήμες και τη φιλοσοφία αλλά και τη Νομική Σχολή του Γέιλ. Εργάστηκε επίσης ως επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων στη Silicon Valley.

Το «Hillbilly Elegy» σύστησε επίσης τον Βανς στην οικογένεια Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ λάτρεψε το βιβλίο και γνώριζε τον Βανς όταν πήγε να ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα. Οι δύο τους έγινα φίλοι.

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016, ο Βανς επέστρεψε στη γενέτειρά του, το Οχάιο, και ίδρυσε μια φιλανθρωπική οργάνωση κατά των οπιοειδών.

Πήρε επίσης μέρος σε κύκλους διαλέξεων και ήταν αγαπημένος καλεσμένος σε δείπνα της Ημέρας του Ρεπουμπλικάνου Λίνκολν, όπου η προσωπική του ιστορία – συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών που υπέστη ο Βανς εξαιτίας του εθισμού της μητέρας του στα ναρκωτικά – είχε απήχηση.

Εξελέγη γερουσιαστής μόλις το 2022. Μάλιστα ήταν ο πρώτος γερουσιαστής στο Οχάιο χωρίς καμία άλλη πρϋπηρεσία και είναι σκληρός αρνητής των αμβλώσεων και υποστηριχτής των σκληρότερων νόμων για την μετανάστευση. 

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική είναι υπέρ του ΝΑΤΟ αλλά με μετατόπιση της πολιτικής προς την Ασία, ηχηρός επικριτής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και ένθερμος υποστηριχτής της χρηματοδότησης προς το Ισραήλ.

Ο Βανς διακρίθηκε για την οξεία κριτική που άσκησε στον Τραμπ κατά το παρελθόν, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται σήμερα προς τι αυτή η… κωλοτούμπα.

«Αμφιταλαντεύομαι μεταξύ του αν ο Τραμπ είναι ένας κυνικό κάθαρμα, όπως ο Νίξον, κάτι όχι τόσο κακό, ή είναι ο Αμερικανός Χίτλερ», είχε γράψει ο Βανς σε φίλο του το 2022.

«Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Τραμπ. Ποτέ δεν μου άρεσε. Θα ήταν ένας πολύ κακός υποψήφιος», έλεγε ο Βανς το 2016 στην εκπομπή του Τσάρλι Ρόουζ.

Στην πορεία, ωστόσο, ο 40χρονος μετακινήθηκε πιο κοντά στο περιβάλλον του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου προέδρου για τις ΗΠΑ και αναδείχθηκε σε στενός σύμμαχος του και ένθερμος υποστηρικτής του. 

Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του Βανς στην είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ.

«Κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας Μπάιντεν είναι ότι ο Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπισθεί με κάθε τρόπο. Η ρητορική αυτή οδήγησε ευθέως στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Βανς λίγες ώρες πριν λάβει το χρίσμα από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. 

Παντρεμένος με νομικό, κόρη Ινδών μεταναστών και τρίτεκνος

Ο Βανς, είναι παντρεμένος με νομικό, κόρη Ινδών μεταναστών και έχει τρία παιδιά. Ο Βανς γνώρισε τη σύζυγό του, Usha Chilukuri Vance, στη Νομική Σχολή του Yale. Δούλεψε έναν χρόνο ως βοηθός του μελλοντικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρετ Κάβανο όταν αυτός ήταν δικαστής εφετείου στην Ουάσινγκτον, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε για ένα χρόνο ως δικηγόρος του αρχιδικαστή Τζον Ρόμπερτς.

Η Usha Chilukuri Vance είχε διατελέσει δικηγόρος σε δίκες για τη δικηγορική εταιρεία Munger, Tolles and Olson. Η δικηγορική της εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα (15.04.2024) ότι αποχώρησε από την εταιρεία.

Στη Γερουσία ο Βανς συντάχθηκε πλήρως με τη λαϊκιστική δεξιά πτέρυγα του σώματος, αμφισβητώντας, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η επιλογή του Βανς εδραιώνει τη στροφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, προς τον οικονομικό λαϊκισμό, όπως σχολιάζει η Νάταλι Σέρμαν, σε ανάλυση του BBC.

Κληθείς να σχολιάσει την επιλογή του Βανς, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν βλέπει καμία διαφορά μεταξύ του Βανς και του πρώην προέδρου και χαρακτήρισε τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό ως «κλώνο του Τραμπ».

Πληροφορίες από AP και BBC

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version