Με ένα doodle τιμά σήμερα η Google τον σπουδαίο Κινέζο κινηματογραφιστή, Τζέιμς Γιονγκ Χάου. Αυτός ο “ποιητής της κάμερας”, όπως τον αποκαλούσε η γυναίκα του, ήταν κάτι παραπάνω από διευθυντής φωτογραφίας…
Η πυγμαχία, η πρώτη φωτογραφική και η αναγνώριση
Ένας από τους δέκα πιο σημαίνοντες κινηματογραφιστές της International Cinematographers Guild, ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου υπήρξε δέκα φορές υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας. Με καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετείχε σε πάνω από 130 ταινίες. Την περίοδο 1930-40 κατάφερε να θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ.
Γεννημένος στις 28 Αυγούστου 1899 στην πόλη Ταϊσάν της νοτιοδυτικής Κίνας και σε ηλικία 5 ετών μετακόμισε με τα λοιπά μέλη της οικογένειά τους στις ΗΠΑ. Νεαρός ασχολήθηκε με την πυγμαχία μέχρι που αγόρασε μια κάμερα και τότε ανακάλυψε το πάθος του για την φωτογραφία. Φωτογράφιζε τα συγγενικά του μέλη και θέλησε σιγά σιγά να κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο της έβδομης Τέχνης.
https://www.youtube.com/watch?v=ZVCRpjOQTCQ
Τα Όσκαρ και η παραλαβή του Τζέιμς Γιονγκ Χάου
Στο Λος Άντζελες δούλεψε σε ένα στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Εκεί, ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου διδάχθηκε πολλά από τον διάσημο σκηνοθέτη Σεσίλ ΝτεΜιλ, που τον προσέλαβε ως βοηθό κάμεραμαν. Κάπως έτσι ξεκίνησε να ανεβαίνει σταδιακά τα “σκαλιά” της ιεραρχίας μέχρι να γίνει τελικά το νούμερο ένα όνομα στον χώρο της φωτογραφίας στον κινηματογράφο.
Highlight της καριέρας του ήταν η στιγμή που παρέλαβε το πρώτο του Όσκαρ το 1956. Ο ηθοποιός Cantinflas και ο παρουσιαστής των Όσκαρ 1956, Jerry Lewis απένειμαν το Όσκαρ καλύτερης κινηματογράφισης στον Τζέιμς Γιονγκ Χάου για την ταινία The Rose Tattoo. Συγκινημένος παραλαμβάνει το βραβείο του, που παρά τον σκληρό ανταγωνισμό, κατάφερε να το αποκτήσει.
Οι υπόλοιπες ταινίες και οι συνυποψήφιοι ήταν: Blackboard Jungle (Russell Harlan), I’ll Cry Tomorrow (Arthur E. Arling), Marty (Joseph LaShelle), Queen Bee (Charles Lang).
Ο ρόλος της Σονόρα Μπαμπ στη ζωή του και τα τρυφερά λόγια της
Από το 1937, ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου ήταν παντρεμένος με την συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας Σονόρα Μπαμπ (1907-2005), αλλά ο γάμος τους αναγνωρίστηκε μόλις το 1948, καθώς μέχρι τότε απαγορεύονταν οι διαφυλετικοί γάμοι στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Την δεκαετία του 1950, κατά την εποχή του λεγόμενου «Ερυθρού Τρόμου» και του Μακαρθισμού, ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου βρέθηκε στον προθάλαμο των «μαυροπινακισμένων» του Χόλιγουντ, εξαιτίας της πολιτικής δραστηριότητας της συζύγου του, η οποία προσφέρθηκε να μεταναστεύσει στο Μεξικό για να μην προκαλέσει προβλήματα στην καριέρα του.
Ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου πέθανε νικημένος από τον καρκίνο, στις 12 Ιουλίου 1976 στο Χόλιγουντ, σε ηλικία 76 ετών. Η Σονόρα Μπαμπ έγραψε μετά το θάνατό του συζύγου της:
«Ο σύζυγός μου αγαπούσε το έργο του και πέρασε όλη του την ζωή από την ηλικία των 17 έως 75 ετών στη βιομηχανία κινηματογραφικών ταινιών. Εξακολουθούσε να σκέφτεται νέους εναλλακτικούς τρόπους για να φτιάχνει φωτογραφίες, ήταν επικριτικός για την κακή ποιότητα σε οποιαδήποτε περιοχή του κινηματογράφου, αλλά γρήγορα έβλεπε και εκτιμούσε το καλό. Το ώριμο στυλ του ήταν ρεαλιστικό και χαρακτηριστικό. Το ύφος του ήταν ποιητικός ρεαλισμός, γιατί ήταν… ποιητής της κάμερας».
Η Σονόρα Μπαμπ πέθανε από φυσικά αίτια στις 31 Δεκεμβρίου 2005 στο σπίτι της στο Hollywood Hills. Ήταν 98 ετών.
Το doodle
https://www.youtube.com/watch?v=sM32sVwOQao
Με πληροφορίες από IMDB