Στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν τίποτα δεν θα θυμίζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο «ξήλωμα» των όσων έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε με το… που πάτησε το πόδι του στο Οβάλ Γραφείο ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η εικόνα του Τζο Μπάιντεν να κάθεται στο Οβάλ Γραφείο, φορώντας μάσκα και έχοντας μπροστά του σειρά από στυλό και στο πλάι του μια στοίβα από φακέλους με διατάγματα που θα υπέγραφε είναι ενδεικτική. Ποτέ κανείς δεν είδε τον Ντόναλντ Τραμπ να φοράει μάσκα, ειδικά μέσα στον Λευκό Οίκο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Ο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο: Πυροτεχνήματα, virtual παρέλαση και… νέα μέρα (pics, vids)
Ο Τζο Μπάιντεν «ξήλωσε» πολλά από την πρώτη στιγμή της προεδρίας του. Για να μη… θυμίζει τίποτα τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπέγραψε διάταγμα που ξαναβάζει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Ήταν μια από τις πιο εμβληματικές αποφάσεις του προκατόχου του. Ήταν η πρώτη που αναίρεσε…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπέγραψε επίσης διατάγματα με τα οποία αναιρεί τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και καταργεί τις σκληρές πολιτικές για τη μετανάστευση. Και επίσης έστειλε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που ζουν από παιδιά στις ΗΠΑ παράτυπα, οι λεγόμενοι dreamers.
Click4more Ο Μπάιντεν επαναφέρει τις ΗΠΑ στον ΠΟΥ και κάνει εκπρόσωπο τον Φάουτσι
Και φυσικά έκανε κάτι που ουδέποτε είχε καν σκεφτεί ο Τραμπ: υποχρεωτική τη χρήση μάσκας μέσα σε ομοσπονδιακά κτίρια. Και το έκανε την ημέρα που οι ΗΠΑ έζησαν μια ακόμη μαύρη μέρα εξαιτίας της πανδημίας: τη μέρα που ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό ξεπέρασε τον απολογισμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Και ενώ, με τη μάσκα του, τα έκανε όλα αυτά, ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την επιστολή που (κατά παράδοση) αφήνει στον επόμενο ο… προηγούμενος. Αν και στην ορκωμοσία του δεν πήρε, ο Ντόναλντ Τραμπ του άφησε γράμμα. Ο Τζο Μπάιντεν το χαρακτήρισε γενναιόδωρο αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής.
«Ο πρόεδρος έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή» είπε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. Αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερα «επειδή ήταν ιδιωτική, δεν θα μιλήσω γι’ αυτή πριν μιλήσω με τον ίδιο, αλλά ήταν γενναιόδωρη».
Το πρώτο «αγκάθι»
Οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο Τζο Μπάιντεν στο μεταναστευτικό φαίνεται ότι θα βρουν… εμπόδια πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα περίμενε κανείς.
Ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών κάλεσε ήδη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να καταθέσει στη Γερουσία το σχέδιο του για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ώστε «να το εξετάσουν και να το επεξεργαστούν» οι γερουσιαστές. Και το έκαναν λίγα λεπτά μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον Μπάιντεν για την επανένταξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.
Η ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι θα επιδιώξει την επιστροφή των ΗΠΑ στην αναφερόμενη συμφωνία αποτέλεσε το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων με στόχο την αποκατάσταση της αμερικανικής ηγεσίας στην καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Click4more Ξέσπασε σε γέλια η Κάμαλα Χάρις στη Γερουσία (video)
Η κίνηση των γερουσιαστών αντανακλά τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις που υπάρχουν αναφορικά με την πολιτική για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στη διάρκεια της προεδρίας του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, καθώς ο ίδιος επιδιώκει τη μηδενική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μέχρι του 2050.
Ο γερουσιαστής Στιβ Ντέινς κατέθεσε την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον πρόεδρο να δεσμεύσει τις ΗΠΑ σε μία διεθνή συμφωνία χωρίς την έγκρισή της από τα 2/3 της Γερουσίας.
Η κοινοβουλευτική σύνθεση της Γερουσίας έχει διαμορφωθεί με ισάριθμες έδρες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων (50-50) και με την ψήφο της αντιπρόεδρου Κάμαλα Χάρις να καθορίζει την πλειοψηφία.
Την απόφαση υποστήριξαν άλλοι πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές (Τζον Μπαράσο, Τζέρι Μοράν, Ρότζερ Μάρσαλ, Σίνθια Λούμις και Μάικ Κρέιπο.
«Τουλάχιστον, παροτρύνω τον πρόεδρο Μπάιντεν να πράξει αυτό που αρνήθηκε να κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα και να καταθέσει τη Συμφωνία του Παρισιού στη Γερουσία για επεξεργασία, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντέινς.
Click4more «Καταιγισμός» διαταγμάτων από τον Μπάιντεν που ακυρώνουν τα όσα έκανε ο Τραμπ
Οι ΗΠΑ εισήλθαν στην αναφερόμενη συμφωνία το 2016, δεσμεύοντας τη χώρα για τη μείωση μέχρι το 2025 της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 26%-28% από τα επίπεδα του 2005.
Ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να καταθέσει τη συμφωνία στη Γερουσία για να λάβει τη συγκατάθεσή της, υποστηρίζοντας ότι αυτή υπάγονταν στο Πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 1992, που είχε επικυρωθεί νωρίτερα.
Ο επόμενος πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από το πλαίσιο της συμφωνίας την προηγούμενη χρονιά (2020), στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αποδέσμευσης της εσωτερικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και των Αμερικανών παραγωγών άνθρακα.