Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Τζο Μπάιντεν: Καμιά πλευρά να μην υπονομεύσει τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα

Τζο Μπάιντεν: Καμιά πλευρά να μην υπονομεύσει τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα

Στην εκτίμηση ότι η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται «πιο κοντά από ποτέ» προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποιώντας παράλληλα τις εμπλεκόμενες πλευρές να μην υπονομεύσουν την διαδικασία.

Ο Τζο Μπάιντεν σχετικά με την κατάσταση της Λωρίδα της Γάζας αναφέρει σε δήλωσή του πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπίνκεν μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή προκειμένου να υπογραμμίσει πως «με τη διαφαινόμενη πλέον ολοκληρωμένη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, κανείς στην περιοχή δεν θα πρέπει με τις ενέργειές του να υπονομεύσει αυτήν την διαδικασία».

Ο Aμερικανός πρόεδρος δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του για την αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση της 31ης Ιουλίου στην Τεχεράνη, που προκάλεσε τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς ο οποίος εμπλεκόταν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν εξάλλου το Ιράν να μην υλοποιήσει τις απειλές του για αντίποινα, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχία για ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν θα επιβεβαιώσει την «ακλόνητη υποστήριξη στην ασφάλεια του Ισραήλ», συνεχίζοντας «τις εντατικές προσπάθειές μας για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας».

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν μια νέα πρόταση κατά τις συνομιλίες στη Ντόχα, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, ωστόσο η Χαμάς απέρριψε τους «νέους ισραηλινούς όρους». Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα θα επαναληφθούν στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις