Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Τζο Μπάιντεν: Πληθαίνουν οι φωνές που τον καλούν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο

Τζο Μπάιντεν: Πληθαίνουν οι φωνές που τον καλούν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο

Όλο και περισσότερες γίνονται οι φωνές που καλούν τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο λόγω των προβλημάτων υγείας. 

Μετά τον Τζορτζ Κλούνεϊ που είναι ένθερμος υποστηρικτής των Δημοκρατικών και του Τζο Μπάιντεν, τρία στελέχη του κόμματος εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τον Αμερικανό πρόεδρο και του ζητούν να αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο.

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, είπε σε ιδιωτικές συζητήσεις του με δωρητές της παράταξής του πως είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο να μην είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανάφερε το σάιτ Axios.

Δημόσια, ο κ. Σούμερ διαβεβαίωσε επανειλημμένα πως τάσσεται «υπέρ του Τζο».

Από την την πλευρά του ο βετεράνος βουλευτής των Δημοκρατικών Ερλ Μπλουμενάουερ δήλωσε χθες Τετάρτη (10.07.2024) ότι ο Τζο Μπάιντεν «δεν πρέπει» να είναι ο υποψήφιος της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το ένατο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων – το δέκατο μέλος του Κογκρέσου – που ανήκει στους Δημοκρατικούς και καλεί δημόσια τον πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του.

«Για το καλό της χώρας»

«Για το καλό της χώρας», ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ Πίτερ Γουέλς έγινε χθες Τετάρτη ο πρώτος ο οποίος κάλεσε χωρίς περιστροφές τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να «αποσυρθεί από την κούρσα» για τον Λευκό Οίκο, με άρθρο του που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post.

«Τα τελευταία δεδομένα (σ.σ. των δημοσκοπήσεων) δείχνουν πως ο πολιτικός κίνδυνος για τους Δημοκρατικούς κλιμακώνεται. Πολιτείες οι οποίες ήταν άλλοτε οχυρά μας πλέον ρέπουν προς την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων», προειδοποίησε ο κ. Γουέλς.

Να σημειωθεί ότι ο Τζορτζ Κλούνεϊ με άρθρο του στους New York Times, με τίτλο «Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Όμως χρειαζόμαστε έναν άλλο υποψήφιο» κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να αποσυρθεί. 

«Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ως γερουσιαστή. Αντιπρόεδρο και πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο και πιστεύω σε εκείνον. Πιστεύω στον χαρακτήρα του, την ηθική του. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, κέρδισε πολλές μάχες, τις οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσει», παραδέχθηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

Δεν πτοείται ο Μπάιντεν

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο πηγή του στην εκστρατεία του κ. Μπάιντεν, ανέφερε πως η επίπτωση της τηλεμαχίας στη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι ήδη «καταστροφική».

Στο MSNBC, η Νάνσι Πελόσι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διατηρεί επιρροή, άσκησε επίσης πίεση στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

«Επαφίεται στον πρόεδρο να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος» τον Νοέμβριο με αντίπαλο τον προκάτοχό του, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η κυρία Πελόσι στο τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμούν αρκετοί Δημοκρατικοί. Όμως «ο χρόνος πιέζει», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του θεωρεί το ζήτημα ήδη λήξαν.

Ανέφερε τη Δευτέρα, σε επιστολή προς κοινοβουλευτικούς της παράταξής του, πως είναι «αποφασισμένος» να παραμείνει στην κούρσα.

Ο κ. Μπάιντεν, που εντείνει τις δραστηριότητές του τις τελευταίες ημέρες, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την ενέργεια και την αντοχή του, εκφράστηκε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας AFL-CIO, της μεγαλύτερης των ΗΠΑ, κατόπιν συμμετείχε στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Μπάιντεν θα δώσει σήμερα πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου, στην οποία η προσοχή θα είναι στραμμένη κυρίως στη πνευματική διαύγειά του.

Το ίδιο και στη συνέντευξη που έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει τη Δευτέρα στο NBC.

Δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ του Ιουνίου δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί ή αυξάνει τη διαφορά από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

Μελέτη του ινστιτούτου Cook Political Report, βασισμένη σε 21 δημοσκοπήσεις, πιστώνει τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο με το 47% των προθέσεων ψήφου σε εθνικό επίπεδο, έναντι 44% του κ. Μπάιντεν.

Η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάστρια του CNN που εργάστηκε στην εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν το 2020, τόνισε χθες μέσω X πως η σημερινή ομάδα του προέδρου πρέπει οπωσδήποτε να παρουσιάσει τη «στρατηγική» της, καθώς οι αριθμοί είναι πλέον δυσοίωνοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις