Site icon NewsIT

Τζο Μπάιντεν: Τι τον έπεισε να αποσυρθεί, ποιοι το γνώριζαν και η σύσκεψη που ανέτρεψε τα πάντα

22.07.2024 | 20:12
Τζο Μπάιντεν: Τι τον έπεισε να αποσυρθεί, ποιοι το γνώριζαν και η σύσκεψη που ανέτρεψε τα πάντα

Ολόκληρος ο πλανήτης «πάγωσε» με την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί απο την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ. Ωστόσο, το ερώτημα είναι πως έφτασε στο σημείο παραίτησης και ποιοι από τους Δημοκρατικούς το γνώριζαν.

Πολλά ερωτήματα δημιουργήθηκαν γύρω από την γραπτή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ο οποίος χτες (21.07.2024) δήλωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή αφού ο Τζο Μπάιντεν είναι ο δεύτερος υποψήφιος πρόεδρος που απσύρεται και ο πρώτος που το κάνει σε διάστημα τόσο κοντινό από τις εκλογές.

Ο 82χρονος Μπάιντεν μετά την ξαφνική παραίτησή του, σε δεύτερη δημοσίευσή του δήλωσε ότι υποστηρίζει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια για την προεδρία της Αμερική. Βέβαια, ούτε η Χάρις, ούτε κάποιοι άλλοι Δημοκρατικοί δεν γνώριζαν για αυτή την κίνηση που σκόπευε να κάνει ο πρόεδρος.

Ο ίδιος είπε πως θα μιλήσει εντός της εβδομάδας για την απόφασή του, με τις λεπτομέρειες να παραμένουν ακόμη άγνωστες.

Σύμφωνα με το CNN, ήταν ένας χαμηλών τόνων τρόπος για να αποκαλυφθεί μια από τις πιο ιστορικές αποφάσεις στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική. Παρόλο που ο Μπάιντεν υποστήριζε ότι παραμένει στην κούρσα ακόμη και  τρεις εβδομάδες μετά το debate εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σιγά – σιγά και σταδιακά «έχανε» πιστούς ακολούθους του από το πλευρό του, οι οποίοι άρχισαν να του ασκούν πιέσεις για να παραιτηθεί. Έτσι αποσύσρθηκε και λόγω κορονοϊού στο Ντέλαγουερ, όπου και πήρε την απόφαση αναγκαζόμενος να παραδεχτεί ότι θεωρείται πλέον βάρος για το Δημοκρατικό κόμμα.

Η πίεση από τους ηγέτες του κόμματος, τους βουλευτές και τους δωρητές – και οι δημοσκοπήσεις – αποδείχθηκε τελικά αληθινή και «δικαιώθηκε». Πιο απομονωμένος από ποτέ, ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορούσε να αντέξει την πίεση τόσο παρασκηνιακά όσο και δημοσίως. Έτσι, κατέληξε στην απόφαση που δημοσιοποίησε χτες, αιφνιδιάζοντας την Αμερική και ολόκληρο τον πλανήτη.

Η καμπάνια του Μπάιντεν άρχισε να καταρρέει μετά το debate του Ιουνίου. Ό,τι κι αν προσπάθησε ο πρόεδρος και η ομάδα του για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των Δημοκρατικών απλά απέτυχε να απομακρύνει την αντίληψη ότι η ηλικία του Μπάιντεν ήταν υπερβολική και η υγεία του υπερβολικά εύθραυστη για να παραμείνει στη κούρσα.

Με δύο αναρτήσεις το απόγευμα της Κυριακής στο X, ο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα και υποστήριξε την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις, με την ελπίδα να συνενώσει γρήγορα το κόμμα τους και να ξεπεράσει το χάος που είχε κατακλύσει τους Δημοκρατικούς από τη συζήτηση.

 

Τι τον οδήγησε στην απόσυρση

Η τελική απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί από τη κούρσα ελήφθη μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, σύμφωνα με ανώτερο σύμβουλο της καμπάνιας, καθώς συμβουλευόταν την οικογένεια και τους κορυφαίους συνεργάτες του μέσω τηλεφώνου, ενώ ανάρρωνε από Covid. Μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα ανέφερε ότι τα σχέδια για την αποχώρηση άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.

Ο σύμβουλος δήλωσε ότι ο πρόεδρος «δεν ήταν ανυποχώρητος», αλλά μελετούσε τα δεδομένα που έφταναν και πείστηκε ότι θα «βαρύνει» το ψηφοδέλτιο και θα αποτελέσει επιπλοκή στην προσπάθεια νίκης κατά του Τραμπ.

Η απόφαση του Μπάιντεν δεν σχετίζεται με ιατρικά ζητήματα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNN.

Όταν ο Μπάιντεν συνάντησε τους δύο στενότερους συμβούλους του το Σάββατο, οι πληροφορίες που του παρέδωσαν για τις δημοσκοπήσεις και τη θέση των κορυφαίων Δημοκρατικών αξιωματούχων ανέδειξαν ότι ο δρόμος προς τη νίκη ήταν «ουσιαστικά ανύπαρκτος», σύμφωνα με άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα όπως αναφέρει το CNN.

Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό δημοσκόπησης, Δημοκρατικός αξιωματούχος ή δωρητής που παρουσιάστηκε στη συνάντηση με τους συνεργάτες του Μπάιντεν, Μάικ Ντόνιλον και Στιβ Ρίτσετι, που να ώθησε τον Μπάιντεν στην απόφασή του, ανέφερε η πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες επεσήμαναν ότι ο δρόμος προς μια βιώσιμη καμπάνια είχε υποστεί σοβαρή ζημιά λόγω των ποσοστών που έβαιναν φθίνοντα σε εθνικό επίπεδο και στις κρίσιμες πολιτείες, καθώς και λόγω των αποσχιστικών τάσεων εντός του κόμματος που πιθανότατα θα επιταχύνονταν. Οι πληροφορίες περιλάμβαναν δημοσκοπήσεις και στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από επαφές εκτός του στενού κύκλου του Μπάιντεν.

Σε αντίθεση με το 2015, όταν ο Μπάιντεν είχε γράψει στο βιβλίο του «Υποσχέσου μου, Μπαμπά» ότι ο Ντόνιλον του είχε πει να μην προχωρήσει σε υποψηφιότητα για το 2016, ενώ πενθούσε για τον θάνατο του γιου του, Μπο, κανένας από τους συνεργάτες του δεν του είπε ρητά ότι θα έπρεπε να αποσυρθεί από τη κούρσα, σύμφωνα με την πηγή.

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης ότι προγραμματίζει να αποσυρθεί και ζήτησε από τους συνεργάτες του να αρχίσουν την σύνταξη της επιστολής που ανάρτησε το απόγευμα της Κυριακής και να προετοιμάσουν τα σχέδια για την ανακοίνωση.

Ενώ ακόμα ανάρρωνε από Covid, ο Μπάιντεν παρέμεινε στο σπίτι του στη Rehoboth Beach, στο Ντέλαγουερ, όλο το Σαββατοκύριακο με τη σύζυγό του, την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν ακολούθησε τη διαδικασία που είχε πάντα προγραμματίσει πριν από οποιαδήποτε κρίσιμη απόφαση: πραγματοποίησε μια οικογενειακή συνάντηση το Σάββατο το βράδυ. Είχε μιλήσει με όλα τα μέλη της οικογένειάς του από τη στιγμή που πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τη κούρσα, και η κόρη του Άσλεϊ και ο γαμπρός του Χάουαρντ βρέθηκαν στη Rehoboth νωρίτερα την Κυριακή, σύμφωνα με μια πηγή.

Επιβεβαίωσε την απόφασή του το πρωί της Κυριακής και, με τον Ρίτσετι στο πλευρό του, άρχισε να επικοινωνεί με βασικούς παίκτες εκτός του στενού κύκλου των υψηλόβαθμων συνεργατών και μελών της οικογένειας, ανέφερε η άλλη πηγή.

Ο Μπάιντεν συμβουλεύτηκε μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό στενών συνεργατών για την απόφαση. Κάποια μέλη του στενού κύκλου του έμειναν εν αγνοία μέχρι λίγα λεπτά πριν από την ανάρτηση της ανακοίνωσής του στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πιο κοντινές συμβούλους επικοινωνίας του, της Άνιτα Νταν.

Πολλές πηγές είπαν στο CNN ότι η Νταν και μια μικρή ομάδα ανώτερων συνεργατών ενημερώθηκαν για την ανακοίνωση του Μπάιντεν λίγα λεπτά πριν από την ανάρτηση. Πολλοί υπάλληλοι βρέθηκαν εν αγνοία τους όταν δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση.

Η Νταν και ο σύζυγός της, Μπομπ Μπάουερ, ήταν μέλη της ομάδας προετοιμασίας του Μπάιντεν για το debate και είχαν αντιμετωπίσει την οργή της οικογένειας του πρόεδρου μετά την εμφάνιση. Ένας συνεργάτης του Μπάιντεν αμφισβήτησε ότι η εξαίρεσή της σχετιζόταν με το debate, λέγοντας στο CNN ότι ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος ούτε η οικογένειά του τη θεωρούν υπεύθυνη για την εμφάνιση στο debate.

Ο Μπάιντεν και η Χάρις μίλησαν πολλές φορές την Κυριακή πριν από την ανακοίνωσή του, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα. Ο Μπάιντεν πραγματοποίησε επίσης ξεχωριστές κλήσεις με τον επικεφαλής του προσωπικού Τζεφ Ζάιντς και την συν-πρόεδρο της καμπάνιας Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, ενημερώνοντάς τους για την απόφασή του.

Στη Ουάσινγκτον την Κυριακή, ο Ζάιντς ηγήθηκε μιας κλήσης με τους ανώτερους συνεργάτες του Λευκού Οίκου το μεσημέρι, καθώς και μιας κλήσης με τα μέλη της κυβέρνησης του Μπάιντεν.

Αλλά ακόμη και η αντιπρόεδρος του, και επιλογή για να τον διαδεχτεί, δεν έμαθε μέχρι την ημέρα που ανακοίνωσε την απόφασή του.

Μια «κακή νύχτα» αλλάζει τον αγώνα

Τελικά, ο Μπάιντεν αντιμετώπιζε μια αβάσιμη πορεία προς τα εμπρός: Πολλοί Δημοκρατικοί του είχαν ζητήσει δημόσια να αποχωρήσει από την κούρσα. Οι αρχηγοί του κόμματος του είχαν πει ότι δεν μπορούσε να κερδίσει. Και τα χρήματα στέρευαν από τους δωρητές που είπαν ότι ένιωθαν προδομένοι επειδή δεν είχαν ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου.

«Δεν ξέρω έναν μεγάλο δωρητή που θα γράψει μια επιταγή για $100.000 ή περισσότερο. Και γνωρίζω πολλούς από αυτούς τους τύπους», είπε στο CNN ένας μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών πριν αποχωρήσει ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν τη βραδιά του debate ως «κακή νύχτα». Αυτός και οι βοηθοί του κατηγόρησαν το ταξίδι του προέδρου στο εξωτερικό με την δικαιολογία του jet lag. Είπε ότι θα συζητούσε ξανά και θα τα πήγαινε καλύτερα. Επέστρεψε αμέσως στην προεκλογική του εκστρατεία, ταξιδεύοντας στη Βόρεια Καρολίνα την επόμενη μέρα και εκφωνώντας μια δυναμική ομιλία ενώ αναγνώρισε τις αδυναμίες του στο ντιμπέιτ απέναντι στον Τραμπ.

«Ξέρω ότι δεν είμαι νεαρός άνδρας. Δεν περπατάω τόσο εύκολα όσο παλιά. Δεν μιλάω τόσο ομαλά όσο παλιά. Δεν συζητώ τόσο καλά όσο παλιά, αλλά ξέρω τι ξέρω. Ξέρω πώς να λέω την αλήθεια», είπε ο Μπάιντεν.

Η συνάντηση με την οικογένεια Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε με την οικογένειά του στο Καμπ Ντέιβιντ το Σαββατοκύριακο, οι οποίοι τον ενθάρρυναν να παραμείνει στην κούρσα.

Αλλά στους δημοκρατικούς κύκλους, ο πανικός είχε ήδη δημιουργηθεί. Το πρόβλημα του ζητήματος ήταν ξεκάθαρο: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Μπάιντεν με τους ψηφοφόρους ήταν ότι δεν ένιωθαν ότι ήταν έτοιμος για τη δουλειά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το ντιμπέιτ είχε επιβεβαιώσει τους φόβους τους και έφερε στο προσκήνιο τη μεγαλύτερη πολιτική αδυναμία του Μπάιντεν. Καμία πολιτική ή δήλωση ή κριτική στον Τραμπ δεν θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.

Παρόλο που ο Μπάιντεν επέμενε ότι δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να τον πείσει να φύγει από την κούρσα, οι Δημοκρατικοί άρχισαν να βάζουν τις βάσεις και να κρατούν ανοιχτή την πόρτα για μια αλλαγή. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, πήγε στο MSNBC, λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι εύλογη ερώτηση να πούμε, είναι αυτό ένα επεισόδιο ή είναι μια προϋπόθεση;»

Ο βουλευτής Λόιντ Ντόγκετ του Τέξας στις 2 Ιουλίου έγινε ο πρώτος εκλεγμένος Δημοκρατικός που ζήτησε από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί. Την επόμενη μέρα, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με μια ομάδα Δημοκρατικών κυβερνητών, λέγοντάς τους ότι χρειαζόταν περισσότερο ύπνο και ότι θα έπρεπε να σταματήσει να προγραμματίζει εκδηλώσεις μετά τις 8 μ.μ.

Στις 5 Ιουλίου, ο Μπάιντεν συμμετείχε σε συνέντευξη με τον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC News, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ήταν σε θέση να συνεχίσει την εκστρατεία του. Στη συνέντευξη, ο Μπάιντεν είπε ότι μόνο ο «Κύριος Παντοδύναμος» θα μπορούσε να τον πείσει να εγκαταλείψει την κούρσα, ένα σχόλιο που εξόργισε πολλούς Δημοκρατικούς.

Ήταν η πρώτη από τις πολλές προσπάθειες της ομάδας του Μπάιντεν να βάλει τον πρόεδρο στη δημοσιότητα και να καταπνίξει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Όλοι απέτυχαν να το κάνουν.

Η απογοήτευση των δωρητών

Οι δημόσιες δηλώσεις των Δημοκρατικών κατέδειξαν ένα στοιχείο της πρόκλησης του Μπάιντεν να παραμείνει στην κούρσα – αλλά εξίσου σημαντικές ήταν οι αποστάσεις των δωρητών του που είχαν στερέψει τη συγκέντρωση κεφαλαίων στο εσωτερικό της εκστρατείας.

Οι μεγάλοι δωρητές των Δημοκρατικών ήταν δύσπιστοι για την ικανότητα του Μπάιντεν και πολλοί δήλωσαν ότι οι ανησυχίες τους έτυχαν παγερής υποδοχής από στελέχη της εκστρατείας του.

Ένας Δημοκρατικός δωρητής αποκάλυψε στο CNN, ότι είπε: «Πώς νομίζεις ότι νιώθουμε;» στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και στον Λευκό Οίκο, προτού ο Μπάιντεν αποχωρήσει, εξηγώντας τη διάθεση μεταξύ των χορηγών. «Όλοι νιώθουμε προδομένοι που δεν ήταν ειλικρινείς μαζί μας για την υγεία του».

Δύο πηγές είπαν στο CNN ότι εξαγριωμένοι δωρητές έλεγαν επίσης στις επιτροπές εκστρατείας των Δημοκρατικών στη Βουλή και τη Γερουσία ότι θα παγώσουν τις συνεισφορές εκτός και έως ότου οι ηγέτες των κομμάτων λάβουν ισχυρότερα μέτρα για να κάνουν τον Μπάιντεν να παραιτηθεί.

«Ναι, αυτό το χαρτί έχει παιχτεί», δήλωσε στο CNN ένας ανώτερος Δημοκρατικός της Βουλής το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

«Πιστεύουν ότι αν ο Τζο είναι στην κορυφή του εισιτηρίου, η Βουλή και η Γερουσία έχουν φύγει επίσης», είπε ένας δημοκρατικός στρατηγός που εμπλέκεται στενά στη συγκέντρωση χρημάτων μεγάλων δολαρίων. «Δεν θέλουν να πετάξουν καλά χρήματα μετά το κακό».

Λίγες στιγμές μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν, οι δωρητές άρχισαν απότομα να απευθύνονται σε συμβούλους, καταθέτοντας χρήματα, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στις συζητήσεις. Ενόψει της απόφασης του Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα του 2024, πολλοί δωρητές είχαν επικοινωνήσει με την ομάδα της Χάρις προληπτικά για να υποδείξουν ότι θα ήταν πρόθυμοι να την υποστηρίξουν εάν έτρεχε στην κορυφή του εισιτηρίου, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν την συζητήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version