Ο Αμερικανός Τζο Μπάιντεν επανέλαβε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, επαινώντας παράλληλα τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ περί αδύναμης Αμερικής…
«Δεν υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία. Είμαι αποφασισμένος αυτό να παραμείνει, αλλά στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα σταθούμε δίπλα της», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στην τάξη αποφοίτων της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ στο Γουέστ Πόιντ, βόρεια της Νέας Υόρκης .
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε ένα «βάναυσο τύραννο», «ήταν βέβαιος ότι το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί» μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά «αντιθέτως, η μεγαλύτερη αμυντική συμμαχία της παγκόσμιας ιστορίας είναι ισχυρότερη από ποτέ», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Οι ΗΠΑ ξανάρχισαν να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά από μια διακοπή αρκετών μηνών λόγω διαφωνιών στο αμερικανικό Κογκέσο. Χθες μάλιστα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία, ώστε να την στηρίξουν στην προσπάθειά της να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση κοντά στο Χάρκοβο.
Στην ομιλία του σήμερα ο ένοικος του Λευκού Οίκου επαίνεσε παράλληλα το ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι «ασκεί διπλωματία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, καθώς και για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στις 13 Απριλίου.
«Χάρη στς αμερικανικές ένοπλες δυνάμειςς, κάνουμε αυτό που μόνο η Αμερική μπορεί να κάνει ως απαραίτητο έθνος, η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο», είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προέτρεψε επίσης τους νέους αποφοίτους της της Στρατιωτικής Ακαδημίας να τιμήσουν τον όρκο τους «όχι σε κάποιο πολιτικό κόμμα, ούτε σε έναν πρόεδρο, αλλά στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενάντια σε όλους τους εχθρούς στο εξωτερικό και στο εσωτερικό», κάνοντας λόγο για «θεματοφύλακες της αμερικανικής δημοκρατίας».
«Η ελευθερία δεν χαρίζεται. Απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση», ανέφερε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία αναφερόμενος στην απειλή που θέτει, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική δημοκρατία.