Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

Τζον Κόρνφορθ χημικός: 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε

Τζον Κόρνφορθ χημικός

Με ένα doodle τιμά σήμερα η Google τον Αυστραλό χημικό Σερ Τζον Κόρνφορθ. Πώς κατάφερε να κερδίσει το Νόμπελ και η μεγάλη προσφορά του στον κόσμο των επιστημών.

Το σημερινό Doodle της Google τιμά τον Τζον Κόρνφορθ (χημικός), που γεννήθηκε στο Σίδνεϊ σαν σήμερα, το 1917. Διαβάστε για τη ζωή και το έργο του Αυστραλού επιστήμονα.

Η κώφωση, τα φοιτητικά χρόνια και η προσωπική ζωή

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ο Σερ Τζον Κόρνφορθ άρχισε να χάνει την ακοή του και ήταν εντελώς κωφός από την ηλικία των 20. Ανίκανος να ακούσει τις διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του, άρχισε να διαβάζει μόνος του βιβλία Χημείας.

Μια μέρα στο Πανεπιστήμιο, ο Σερ Τζον Κόρνφορθ συνάντησε την χημικό Rita Harradence. Είχε σπάσει μια φιάλη στο εργαστήριο και ζήτησε από τον ίδιο να την επισκευάσει. Έτσι άρχισε μια μακρά επαγγελματική συνεργασία και μια ρομαντική σχέση. Το 1939, οι δυο τους κέρδισαν υποτροφίες για σπουδές στην Οξφόρδη και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα. Μαζί έγραψαν περισσότερες από 40 επιστημονικές εργασίες.

Σερ Τζον Κόρνφορθ

Σερ Τζον Κόρνφορθ: Το Νόμπελ και η προσφορά του

Στην Οξφόρδη, ο Σερ Τζον Κόρνφορθ εντάχθηκε στην ομάδα που έκανε σπουδαία βήματα στη μελέτη της πενικιλίνης. Στη συνέχεια επέστρεψε στην προηγούμενη έρευνα του για την τρισδιάστατη δομή (“στερεοχημεία”) διαφόρων χημικών αντιδράσεων. Το 1975 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας για αυτό το έργο. Αυτός και ο Βλαντιμίρ Πρέλογκ μελετούσαν τα ένζυμα που ενεργοποιούν τις αλλαγές στις οργανικές ενώσεις. Τα συμπεράσματά τους “άνοιξαν την πόρτα” για πολλές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Όταν ανακοινώθηκε το βραβείο Νόμπελ, το δελτίο τύπου παραδέχθηκε: “Το θέμα αυτό είναι δύσκολο να εξηγηθεί στον λαό.” Αλλά ήταν ήδη σαφές ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα επωφεληθούν από τη διαχρονική περιέργεια του Σερ Τζον Κόρνφορθ για τη λειτουργία του φυσικού κόσμου.

Ο Σερ Τζον Κόρνφορθ πέθανε σε ηλικία 96 ετών το 2013. H Google τον τιμά σήμερα με doodle.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις