Σάββατο, 20 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Τζόνσον: Παρομοίασε τον αρχηγό των Εργατικών με τον Στάλιν!

Τζόνσον: Παρομοίασε τον αρχηγό των Εργατικών με τον Στάλιν!
youtube (αρχείο)

Με τον Ιωσήφ Στάλιν συνέκρινε τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εγκαινίασε επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να “εκπληρώσει το Brexit”.

Ο 55χρονος Τζόνσον ελπίζει να εξασφαλίσει μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit η οποία συνήφθη με τις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα και να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ε.Ε. στα τέλη Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο.

Σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την κόπωση των ψηφοφόρων για το Brexit, ύστερα από τρία και πλέον χρόνια από το δημοψήφισμα στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από το μπλοκ, ο Τζόνσον θα δηλώσει κατά την έναρξη της καμπάνιας του ότι είναι ώρα “να βγούμε από το τέλμα”.

Στην καμπάνια του, ο βετεράνος σοσιαλιστής ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα σκιαγραφηθεί ως κάποιος που θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία του Brexit με τη διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος, αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους και καταστρέφοντας την ευημερία.

“Προσποιούνται ότι το μίσος τους στρέφεται μόνο εναντίον ορισμένων δισεκατομμυριούχων – και καταδεικνύουν άτομα με μια ευχαρίστηση και μια εκδικητικότητα που έχει να καταγραφεί από τότε που ο Στάλιν εκτελούσε τους κουλάκους”, έγραψε ο Τζόνσον.

Τζόνσον: Προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών

Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου, για τις οποίες πίεσε ο Μπόρις Τζόνσον, σε μία νέα προσπάθεια να τερματιστούν τρία χρόνια βαθιά διαφωνίας αναφορικά με το Brexit που έχει πλήξει την πίστη των επενδυτών στη σταθερότητα της 5ης μεγαλύτερης οικονομίας και έχει ζημιώσει τη διεθνή θέση της Βρετανίας.

Η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης είναι δύσκολο να προβλεφθεί, με το άμεσο ερώτημα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιπλέκει τις επιλογές που παραδοσιακά κάνει το εκλογικό σώμα.

Το Brexit δίνει σε μικρότερα κόμματα την ευκαιρία να σταθούν απέναντι στα δύο μεγαλύτερα – τους Συντηρητικούς του Τζόνσον και το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών, αλλά οι εκλογολόγοι προειδοποιούν ότι το κλίμα είναι ασυνήθιστα ευμετάβλητο.

Οι έρευνες έδειχναν ότι η προκάτοχός του, η Τερέζα Μέι, είχε τεράστιο προβάδισμα για τις πρόωρες εκλογές του 2017, στις οποίες απλά εξανεμίστηκε η κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία.

Στην τελική ευθεία

Ενώ ο Τζόνσον θέλει να ορίσει την ψηφοφορία ως έναν τρόπο για να διευθετηθεί το Brexit, εσωτερικά ζητήματα όπως το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επίσης, θα έχουν σημαντικό ρόλο.

“Δεν θέλω εκλογές. Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ιδιαίτερα όχι τον Δεκέμβριο”, έγραψε ο Τζόνσον σε άρθρο του στην εφημερίδα “Daily Telegraph”.

“Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, απλά δεν έχουμε επιλογή – διότι μόνο μέσω της εκπλήρωσης του Brexit τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σε όλες τις προτεραιότητες για τον βρετανικό λαό”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα την Τετάρτη (06.11.2019) ο Τζόνσον έγινε δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ προκειμένου να ζητήσει την άδειά της για τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

Επιστρέφοντας στην κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ, θα ανακοινώσει, επίσημα, τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ αργότερα θα κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

Οι θέσεις των Εργατικών

Ο Κόρμπιν δήλωσε την Τρίτη (05.11.2019) ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για το Brexit και στη συνέχεια να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν εάν η χώρα θα αποχωρήσει με τους όρους που προτείνει εκείνος ή εάν δεν θα αποχωρήσει καν από την Ε.Ε., λέγοντας ότι η συμφωνία του Τζόνσον θα πλήξει την οικονομία και θα αποδυναμώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην έναρξη της δικής του εκστρατείας την Τετάρτη (06.11.2019), θα πει ότι οι Εργατικοί θα επιφέρουν πραγματική αλλαγή και ότι ο ίδιος ζητά την εξουσία για να μοιραστεί την εξουσία.

“Η πολιτική που εγώ πρεσβεύω σχετίζεται με τον διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου με ανθρώπους που δεν έχουν πολλά χρήματα και δεν έχουν φίλους σε υψηλά πόστα”, θα πει ο Κόρμπιν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις