Η κυβέρνηση του Ισημερινού προσέφερε καταφύγιο στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, όμως παράλληλα τον παρακολουθούσε, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Guardian σε άρθρο της που συντάχθηκε σε συνεργασία με τον ερευνητικό ιστότοπο Focus Ecuador.
O 46χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει να εκδοθεί στη Σουηδία όπου καταζητούνταν από τα τέλη του 2010 για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, κατηγορίες που αρνείται, ενώ στο μεταξύ η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος επικαλείται έγγραφα των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισημερινού, το Κίτο οργάνωσε μια επιχείρηση ο προϋπολογισμός της οποίας έχει φτάσει τα 5 εκατομμύρια δολάρια (4,2 εκατομμύρια ευρώ) με στόχο αρχικά να «προστατεύσει και να στηρίξει» τον Τζούλιαν Ασάνζ προτού στραφεί στη συστηματική παρακολούθηση των κινήσεών του.
Για να φέρει σε πέρας την επιχείρηση αυτή η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε τη συνδρομή μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία νοίκιαζε ένα διαμέρισμα κοντά στην πρεσβεία, αλλά και μυστικών πρακτόρων και της βρετανικής αστυνομίας.
«Το προσωπικό ασφαλείας κατέγραφε λεπτομερώς τις καθημερινές δραστηριότητες του Ασάνζ και τις συναλλαγές του με το προσωπικό της πρεσβείας, τη νομική του ομάδα και άλλους επισκέπτες. Επίσης κατέγραφε τις αλλαγές στη διάθεσή του», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Η επιχείρηση με ονομασία “Operation Hotel” είχε την έγκριση του πρώην προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.
Βίντεο και πληροφορίες για τις συναντήσεις του Τζούλιαν Ασάνζ
Οι εκθέσεις που συντάχθηκαν στο πλαίσιο αυτής της παρακολούθησης περιλαμβάνουν βίντεο και πληροφορίες για τα πρόσωπα με τα οποία συναντήθηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ.
Από την πλευρά του ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, όπως αναφέρει ο Guardian, κατάφερε να διεισδύσει στο σύστημα επικοινωνιών της πρεσβείας του Ισημερινού και είχε αποκτήσει δική του δορυφορική σύνδεση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Παραβιάζοντας το firewall της πρεσβείας, ο Τζούλιαν Ασάνζ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε επίσημες και προσωπικές επικοινωνίες του προσωπικού.
Ο WikiLeaks διέψευσε τις πληροφορίες αυτές καταγγέλλοντας μια προσπάθεια «δυσφήμησης» του ιδρυτή του και προειδοποιώντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Οι σχέσεις μεταξύ του Ισημερινού και του Ασάνζ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Το Κίτο, ενοχλημένο από κάποιες απόψεις του Ασάνζ, έκοψε τα συστήματα επικοινωνίας του με τον έξω κόσμο.
Ωστόσο ο πρόεδρος Λενίν Μορένο, που διαδέχθηκε τον Κορέα τον Μάιο του 2017, επανέλαβε τον Φεβρουάριο ότι ο Ισημερινός θα συνεχίσει να προστατεύει τον Ασάνζ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ