Site icon NewsIT

Βαρκελώνη: Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν την Las Ramblas – Το σχέδιο με την “Μητέρα του Σατανά” [pics]

20.08.2017 | 10:02

- Οι φωτογραφίες του πυρήνα των 12 τζιχαντιστών που σχεδίασαν και πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη βγήκαν στο φως της δημοσιότητας - Ο ρόλος - κλειδί του ιμάμη που θεωρείται ο "εγκέφαλος" της τρομοκρατικής επίθεσης - Ένα νέο "Παρίσι" με ταυτόχρονες επιθέσεις σε τρία επιβλητικά σημεία σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές - Βρήκαν 20 βαρέλια με εκρηκτικά, τα οποία σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν - Περιείχαν βουτάνιο και το εκρηκτικό που ονομάζεται "Μητέρα του Σατανά"

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ισπανική αστυνομία για να καταφέρει να εντοπίσει τον μακελάρη που οδηγούσε το λευκό βαν που σκόρπισε τον θάνατο στη “Las Ramblas”.  Μέχρι τώρα έχει συλλάβει τέσσερις τρομοκράτες, ωστόσο, έχει καταφέρει να εξουδετερώσει τον πυρήνα των 12 που σκόπευε να μετατρέψει την Βαρκελώνη σε ένα νέο Παρίσι με ταυτόχρονες επιθέσεις σε τρία επιβλητικά σημεία σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές.

«Το δίκτυο εξαρθρώθηκε πλήρως στη Βαρκελώνη, αφού ερευνήσαμε τα πρόσωπα που σκοτώθηκαν, τα πρόσωπα που συνελήφθησαν και πραγματοποιήσαμε ελέγχους των στοιχείων τους» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Οι φωτογραφίες των τζιχαντιστων

Η ισπανική εφημερίδα El Pais φέρνει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες του πυρήνα των τζιχαντιστών που βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις στην Καταλονία και έχουν συλληφθεί, σκοτωθεί ή αναζητούνται.

Συλληφθέντες:

Ντρις Ουμπακίρ, 28 ετών
Σαχάλ Ελ Καρίμπ, 34 ετών
Μοχάμεντ Αάλα, 27 ετών
Μοχάμεντ Χουλί Τσεμχάλ (άγνωστη ηλικία-σοβαρά τραυματίας)

Νεκροί:

Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών
Σαϊντ Αάλα, 19 ετών
Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών
Ομάρ Χικάμι (άγνωστη ηλικία)
Xoυσεϊν Αμπουγιακούμπ (άγνωστη ηλικία)

Αναζητούνται:

Γιουσέφ Αάλα (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
Αμντελμπακί Ες Σάτι (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
Γιουνές Αμπουγιακούμπ, 22 ετών

Ο Ιμάμης που έκανε “κουμάντο”

Ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης πιστεύεται πως είναι ένας Ιμάμης, ο Αμπντελμπακί Ες Σάτι.  Αστυνομικοί το βράδυ του Σαββάτου (19.08.2017) έκαναν έρευνα στο σπίτι του στην πόλη Ρίπολ αναζητώντας DNA και αποτυπώματα προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αν ήταν ο άνδρας που σκοτώθηκε στην έκρηξη στο σπίτι στην Αλκανάρ. Πρόκειται για το σπίτι όπου οι τζιχαντιστές ετοίμαζαν τις ισχυρότατες βόμβες προκειμένου να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη.

Ο 45χρονος Ες Σάτι εμφανίστηκε στην Ρίπολ πριν από περίπου 2 χρόνια αλλά σταμάτησε να κυρήσσει πριν από περίπου δύο μήνες.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν οπαδός του φονταμεταλιστικού κινήματος των Σαλαφιστών. Αυτό που προσπαθούν να εξακριβώσουν οι Αρχές  είναι αν ο 45χρονος ιμάμης ήταν αυτός που ριζοσπαστικοποίησε τους νεαρούς τζιχαντιστές.

Το “μεγάλο” σχέδιο

Μόνο τρόμο προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα σχέδια των τζιχαντιστών που βύθισαν στο αίμα την Ισπανία, με τη διπλή επίθεση στη Βαρκελώνη και τον πεζόδρομο της Λας Ράμπλας αλλά και στην παραλιακή πόλη Καμπρίλς.

Στόχος των τρομοκρατών δεν ήταν μόνο να θερίσουν, όπως και έκαναν, ανθρώπινες ζωές. Στόχος τους ήταν να “εξαφανίσουν” από τον χάρτη τη Βαρκελώνη, το καμάρι της Καταλωνίας. Ήθελαν να φορτώσουν τρία βαν με βαρέλια με εκρηκτικά και να τα ρίξουν σε σημεία – σύμβολα της πόλης. Ανάμεσά τους ο επιβλητικός καθεδρικός της Σαγράδα Φαμίλια, ένα έργο τέχνης από τον σπουδαίο Αντόνιο Γκαουντί.

Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να ρίξουν ένα βαν με εκρηκτικά στη Λας Ράμπλας, ένα δεύτερο στη Sagrada Familia και ένα τρίτο στο λιμάνι της πόλης, αναφέρει δημοσίευμα  της εφημερίδας El Espanol.

Έτσι, όχι μόνο να επέφεραν πλήγμα στην πόλη. Θα σκότωναν ακόμη περισσότερους, αφού όλα τα σημεία – στόχοι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Με το σχέδιο αυτό ήθελαν ουσιαστικά να “επαναλάβουν”, κατά ένα τρόπο, την επίθεση στο Παρίσι το 2015. Επιθέσεις σε πολυσύχναστα και συμβολικά σημεία με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Ακόμη και το ίδιο εκρηκτικό θα χρησιμοποιούσαν!

Τους χάλασαν τα σχέδια

Ίσως το τρομακτικό σχέδιο των τζιχαντιστών να είχε πραγματοποιηθεί και τώρα να μιλούσαμε για μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις αν δεν γινόταν η έκρηξη σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ, το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη.

Οι τζιχαντιστές φοβήθηκαν ότι μετά την έκρηξη, οι έρευνες της αστυνομίας θα οδηγούσαν σε εκείνους. Αποφάσισαν να κάνουν την επίθεση με ένα από τα βαν στη Βαρκελώνη, επιλέγοντας τον τρόπο επίθεσης παρόμοιο με εκείνους σε Παρίσι, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Νίκαια, Λονδίνο. Και ώρες μετά να κάνουν και την επίθεση, με τον ίδιο τρόπο στην Καμπρίλς.

Πως θα το έκαναν

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο πυρήνες των 12 τζιχαντιστών (που θεωρούν ότι έχουν εξαρθρώσει) σχεδίαζε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στα ερείπια του σπιτιού στο Αλκανάρ. Εκεί, σκοτώθηκε ένας από τους τρομοκράτες και δεν αποκλείεται στα συντρίμμια να υπάρχει και το πτώμα ενός δεύτερου.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν περισσότερα από 20 βαρέλια με βουτάνιο αλλά και με το εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία TATP (Acetone peroxide), η οποία ονομάζεται και “Μητέρα του Σατανά“. Είναι το κύριο εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016. Έχει ονομαστεί “Μητέρα του Σατανά” εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εκρήξεων που προκαλεί “κατά λάθος”.

Πιστεύεται ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να νοικιάσουν φορτηγό όπως εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στη Νίκαια το βράδυ της 14ης Ιουλίου 2016 αλλά δεν μπορούσαν γιατί δεν είχαν την κατάλληλη άδεια.

Η Sagrada Familia

Ένα έργο τέλος, ένα σύμβολο της ευφυΐας του Αντόνιο Γκαουντί (1851-1926) και της Βαρκελώνης. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1882 αλλά δεν τελείωσε ποτέ. Ο Γκαουντί ανέλαβε το έργο το 1883 και τη μεταμόρφωσε αρχιτεκτονικά. Αλλά μέχρι το θάνατό του το 1926, δεν κατάφερε να την τελειώσει. Ακόμη και ημιτελής, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τον Νοέμβριο του 2010, ο τότε Πάπας Βενέδικτος ο 16ος την εγκαινίασε και την καθαγίασε. Έγινε έτσι Βασιλική και μπορεί πλέον εκεί να τελείται Θεία Λειτουργία.

Όταν έφυγε από τη ζωή ο Γκαουντί, είχε ολοκληρωθεί μόλις το 1/4 του έργου, που βασιζόταν κυρίως σε ιδιωτικές δωρεές και η κατασκευή του διακόπηκε κατά τον Εμφύλιο.

Ακόμη κι έτσι, είναι ένα από τα σύμβολα της Βαρκελώνης και μόνο το 2016 την επισκέφτηκαν 4,5 εκατομμύρια τουρίστες.

Με πληροφορίες από Daily Mail και Wikipedia
Φωτογραφίες: Reuters, EFE / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version