Την έντονη ανησυχία της για τις ενέργειες της Τουρκίας (του Ερντογάν) εξέφρασε η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο της Βάρνας, όπως ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
“Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας που υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Ερντογάν: Η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ
Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων πως η Τουρκία κράτησε τις υποσχέσεις της τόσο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Συζητήσαμε την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει 1,8 δισ. ευρώ και ευελπιστούμε ότι τα 3 δισ. θα δοθούν.
Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο οι προκλήσεις του “σουλτάνου” ήρθαν όσον αφορά στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Αναφερόμενος στο ζήτημα, είπε ότι θα ήταν “μεγάλο λάθος” να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την είδηση με λέξεις όπως “απαίτηση” και “απειλές” κι αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος.
#Erdogan who jailed 245 journalists claims in #Varna EU summit that #Turkey is a democratic country with a rule of law, and respect to fundamental human rights. #VarnaSummit pic.twitter.com/NQ5g9szfXP
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) March 26, 2018
Ο Γιούνκερ… μαζεύτηκε
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και προσπαθώντας -ίσως- να μην δώσει συνέχεια στην ένταση, τόνισε πως θα ήταν «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως δήλωσε πως δεν συμφωνεί με μία τέτοια λογική.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.
Σαφής αναφορά στους Έλληνες στρατιωτικούς
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να “επανεξετάσει” το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών.
Συγκεκριμένα, τόνισε: “Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσεις τις σχέσεις της με μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αποδείξει ότι έχει κάνει πρόοδο“.
Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα σε φυσιολογικό χρόνο» προσθέτοντας ότι παράλληλα πρέπει να επανεξετάσει ο Ερντογάν την στάση του και για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν πήρε ξανά τον λόγο και είπε για το ίδιο θέμα: «Εμπιστευόμαστε τις τουρκικές αρχές ότι θα λύσουν αυτό το θέμα με δίκαιο τρόπο. Ελπίζω ότι το θέμα θα λυθεί πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters